ΥΓΕΙΑ

Πώς μεταδίδεται η θανατηφόρα εγκεφαλίτιδα που ξέσπασε στις ΗΠΑ

Μιχάλης Θερμόπουλος

Οι κάτοικοι μιας πόλης της πολιτείας της Μασαχουσέτης έλαβαν οδηγίες να μην βγαίνουν από τα σπίτια τους μετά τη δύση του ηλίου, λόγω της εξάπλωσης ενός θανατηφόρου ιού που μεταδίδεται από τα κουνούπια.

Πώς μεταδίδεται η θανατηφόρα εγκεφαλίτιδα που ξέσπασε στις ΗΠΑ
Bigstock

Το τοπικό Συμβούλιο Υγείας της Οξφόρδης στην πολιτεία, μια πόλη 13.300 κατοίκων περίπου 50 μίλια νοτιοδυτικά της Βοστώνης, εισηγήθηκε στις αρχές απαγόρευση κυκλοφορίας των πολιτών στην ύπαιθρο με την ελπίδα ότι θα μειώσει τις πιθανότητες να τσιμπηθούν από κουνούπια, που φέρουν θανατηφόρο ιό εγκεφαλίτιδας.

Η τελευταία αυτή εξέλιξη έρχεται αφότου ένας 80χρονος έγινε ο πρώτος άνθρωπος που προσβλήθηκε από τη σπάνια και μη θεραπεύσιμη ασθένεια στις ΗΠΑ εδώ και σχεδόν 4 χρόνια.

Η νόσος ονομάζεται εγκεφαλίτιδα των ιπποειδών τύπου Ανατολικής Αμερικής (Eastern Equine Encephalitis ή EEE). Σε αυτό το άρθρο, θα καλύψουμε τι είναι η ΕΕΕ, τα συμπτώματά της, το πώς επηρεάζει τους ανθρώπους, το ποσοστό επιβίωσης και πώς μπορεί να διαγνωστεί.

Τι είναι η εγκεφαλίτιδα των ιπποειδών τύπου Ανατολικής Αμερικής

Η εγκεφαλίτιδα των ιπποειδών τύπου Ανατολικής Αμερικής είναι μια ιογενής ασθένεια που μεταδίδεται από τα κουνούπια και προσβάλλει κυρίως τα άλογα και τους ανθρώπους.

Ο ιός ανήκει στο γένος Alphavirus και μεταδίδεται σε ανθρώπους και ζώα από μολυσμένα κουνούπια, ιδιαίτερα εκείνα που βρίσκονται σε βαλτώδεις ή δασώδεις περιοχές. Η ασθένεια είναι πιο διαδεδομένη στις πολιτείες του Ατλαντικού και των ακτών του Κόλπου των ΗΠΑ, αλλά μπορεί να εμφανιστεί και αλλού στη Βόρεια Αμερική.

Ποια είναι τα συμπτώματα της εγκεφαλίτιδας των ιπποειδών τύπου Ανατολικής Αμερικής

Τα συμπτώματα της ΕΕΕ εμφανίζονται συνήθως 4 έως 10 ημέρες μετά το τσίμπημα από μολυσμένο κουνούπι. Μπορεί να ποικίλλουν σε βαρύτητα, αλλά τα πιο συνήθη συμπτώματα είναι:

  • Πυρετός και ρίγη
  • Πονοκέφαλος
  • Εμετός
  • Κούραση
  • Δυσκαμψία αυχένα
  • Σύγχυση και αποπροσανατολισμός
  • Επιληπτικές κρίσεις

Σε σοβαρές περιπτώσεις, η ΕΕΕ μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή του εγκεφάλου (εγκεφαλίτιδα), η οποία μπορεί να προκαλέσει κώμα και θάνατο.

Viral-Meningitis-And-Encephalitis

Μπορούν οι άνθρωποι να νοσήσουν από ΕΕΕ;

Ναι, οι άνθρωποι μπορούν να προσβληθούν από ΕΕΕ, αν και είναι σπάνιο. Ο ιός μεταδίδεται κυρίως μέσω του τσιμπήματος ενός μολυσμένου κουνουπιού. Οι περισσότερες περιπτώσεις συμβαίνουν στα τέλη του καλοκαιριού και στις αρχές του φθινοπώρου όταν η δραστηριότητα των κουνουπιών είναι στο αποκορύφωμά της. Αν και πολλοί που έχουν μολυνθεί από τον ιό δεν αναπτύσσουν συμπτώματα, εκείνοι που το κάνουν μπορεί να εμφανίσουν σοβαρή ασθένεια.

Ποιο είναι το ποσοστό επιβίωσης για την ΕΕΕ

Η εγκεφαλίτιδα των ιπποειδών τύπου Ανατολικής Αμερικής έχει υψηλό ποσοστό θνησιμότητας μεταξύ εκείνων που αναπτύσσουν σοβαρά νευρολογικά συμπτώματα. Το ποσοστό θνησιμότητας είναι περίπου 30-50% για τα άτομα με εγκεφαλίτιδα και οι επιζώντες συχνά έχουν μόνιμη νευρολογική βλάβη. Λόγω της σοβαρότητάς του, η ΕΕΕ θεωρείται μία από τις πιο επικίνδυνες ασθένειες που μεταδίδονται από τα κουνούπια στις ΗΠΑ.

science-chemistry-biology-medicine-blood-sample-research-laboratory

Τι εξέταση δείχνει αν έχετε ΕΕΕ

Ο έλεγχος για ΕΕΕ περιλαμβάνει την ανίχνευση του ιού ή των αντισωμάτων στο αίμα ή στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό του ασθενούς. Οι ακόλουθες εξετάσεις χρησιμοποιούνται συνήθως:

  • Ορολογικές εξετάσεις: Ανίχνευση ειδικών αντισωμάτων κατά του ιού EEE.
  • Αλυσιδωτή Αντίδραση Πολυμεράσης (PCR): Προσδιορίζει το ιικό RNA στο αίμα ή στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό.
  • Τεστ ανοσοφθορισμού: Ανιχνεύει αντισώματα και χρησιμοποιείται συχνά για την επιβεβαίωση της διάγνωσης.

Αυτές οι εξετάσεις είναι κρίσιμες για την επιβεβαίωση της παρουσίας του ιού, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις όπου τα συμπτώματα μοιάζουν με εκείνα άλλων ιογενών λοιμώξεων.

Σύνοψη

Η εγκεφαλίτιδα των ιπποειδών τύπου Ανατολικής Αμερικής είναι μια σοβαρή και δυνητικά θανατηφόρα ασθένεια, αλλά με έγκαιρη διάγνωση και υποστηρικτική φροντίδα, ο κίνδυνος σοβαρών εκβάσεων μπορεί να ελαχιστοποιηθεί.

Εάν υποψιάζεστε έκθεση στον ιό, ειδικά εάν ζείτε ή επισκεφτείτε περιοχή όπου η ΕΕΕ είναι συχνή, είναι σημαντικό να αναζητήσετε αμέσως ιατρική βοήθεια.

Πηγές: health.ny.gov, cdc.gov, vdh.virginia.gov, cdc.gov, clevelandclinic.org