ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επαναστατική θεραπεία του διαβήτη τύπου Ι από Χάρβαρντ και ΜΙΤ

Ένα βήμα πριν την ανακάλυψη μιας νέας θεραπείας του διαβήτη τύπου Ι βρίσκονται επιστήμονες από τα πανεπιστήμια Χάρβαρντ και ΜΙΤ των ΗΠΑ, καθώς κατάφεραν να «σβήσουν» τα συμπτώματα της νόσου σε πειραματόζωα για έξι μήνες με τη βοήθεια κυττάρων που παράγουν ινσουλίνη στον οργανισμό.

Επαναστατική θεραπεία του διαβήτη τύπου Ι από Χάρβαρντ και ΜΙΤ

Το 2014 επιστήμονες του Χάρβαρντ κατάφεραν να δημιουργήσουν μεγάλες ποσότητες κυττάρων που παράγουν ινσουλίνη.

Τώρα μια ομάδα επιστημόνων του ΜΙΤ εμφύτευσε τα ανθρώπινα βλαστικά κύτταρα σε ποντίκια, τα οποία άρχισαν να παράγουν αμέσως ινσουλίνη ανάλογα με τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, διατηρώντας σταθερά τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα για 174 ημέρες, όσο δηλαδή κράτησε η μελέτη.

Οι επιστήμονες δηλώνουν έτοιμοι να δοκιμάσουν την νέα θεραπεία σε άτομα με την πάθηση και να απαλλάξουν τους ασθενείς από το καθημερινός άγχος των ενέσεων της ινσουλίνης.

«Είμαστε ενθουσιασμένοι με τα αποτελέσματα της μελέτης. Εργαζόμαστε σκληρά για να αναπτύξουμε αυτή τη νέα τεχνολογία στην κλινική», δήλωσε ο δρ. Ντάνιελ Άντερσον, καθηγητής εφαρμοσμένης Βιολογίας στο ΜΙΤ και επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας.

Τα ευρήματα δημοσιεύονται στα περιοδικά Nature Medicine και Nature Biotechnology και οι έρευνες διενεργήθηκαν με χρηματοδότηση από το Ίδρυμα Έρευνας Νεανικού Διαβήτη (JDRF).

Διαβάστε επίσης:

Θεραπεία του καρκίνου με πρωτόνια: Η νέα μέθοδος με θεαματικά αποτελέσματα σύντομα και στην Ελλάδα

Κατάθλιψη: Αποτελεσματική η θεραπεία με τεχνητό φως