ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η υψηλή τεστοστερόνη προκαλεί αστάθεια στις αγορές

Τα αυξημένα επίπεδα ορισμένων ορμονών μπορεί να κάνουν τους χρηματιστές ριψοκίνδυνους, προκαλώντας αστάθεια στις οικονομικές αγορές.

Η υψηλή τεστοστερόνη προκαλεί αστάθεια στις αγορές

Αυτό προκύπτει από νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε ομάδα εθελοντών, οι οποίοι έπαιζαν ένα παιχνίδι χρηματιστηρίου, με τους ερευνητές να μετρούν τα επίπεδα των ορμονών στο αίμα τους.

Τα επίπεδα της κορτιζόλης είθισται να αυξάνονται όταν νιώθουμε ψυχολογικό ή σωματικό στρες, για να προετοιμαστεί ο οργανισμός να αντιδράσει καλύτερα σε αυτό που αντιλαμβάνεται ως (αληθινή ή φανταστική) απειλή.

Η αυξημένη τεστοστερόνη, εξάλλου, κάνει τους άντρες να νιώθουν περισσότερη αυτοπεποίθηση και πιο επιτυχημένοι όταν βρίσκονται σε συνθήκες ανταγωνισμού.

Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι οι άντρες χρηματιστές βγάζουν πολύ περισσότερα χρήματα τις μέρες που τα πρωινά επίπεδα της τεστοστερόνης τους είναι πάνω από τον μέσο όρο.

Στο πλαίσιο της νέας μελέτης, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Scientific Reports» την οποία εκδίδει ο όμιλος της επιστημονικής επιθεώρησης «Nature», οι ερευνητές πραγματοποίησαν δύο πειράματα.

Στο πρώτο, μέτρησαν τα επίπεδα των δύο ορμονών σε 142 άνδρες και γυναίκες που έπαιζαν το χρηματιστηριακό παιχνίδι σε ομάδες των 10 ατόμων.

Οι άνδρες που είχαν υψηλά επίπεδα κορτιζόλης ήταν πιθανότερο να ρισκάρουν, με συνέπεια να παρατηρείται αστάθεια στις τιμές των «μετοχών».

Αντιθέτως, τα επίπεδα της κορτιζόλης δεν φάνηκε να επηρεάζουν τον τρόπο που έπαιζαν οι γυναίκες, γεγονός που επιβεβαιώνει τη γνώση ότι «άντρες και γυναίκες αντιδρούν διαφορετικά στο στρες».

Στο δεύτερο πείραμα, οι ερευνητές χορήγησαν σε 75 νεαρούς άντρες μία από τις δύο ορμόνες πριν αρχίσουν να παίζουν, ώστε να δουν τι θα συνέβαινε με την αύξηση των επιπέδων τους στο αίμα τους.

Σε μεταγενέστερη φάση, εξάλλου, τους χορήγησαν και μία ανενεργό ουσία (εικονικό φάρμακο), για να δουν πως θα αντιδρούσαν με τα επίπεδα των ορμονών που φυσιολογικά υπήρχαν στον οργανισμό τους.

Έτσι διαπίστωσαν ότι τα αυξημένα επίπεδα των ορμονών τους έκαναν πιο ριψοκίνδυνους, με την κορτιζόλη να επηρεάζει απ' ευθείας τις επιλογές τους στις επενδύσεις και την τεστοστερόνη να τους κάνει να νιώθουν πιο αισιόδοξοι για τις διακυμάνσεις στις τιμές των μετοχών.

«Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι οι αλλαγές τόσο στην κορτιζόλη, όσο και στην τεστοστερόνη, μπορεί να παίζουν αποσταθεροποιητικό ρόλο στις οικονομικές αγορές, μέσω της αύξησης των ριψοκίνδυνων συμπεριφορών», σημειώνουν οι ερευνητές στο άρθρο τους.

Διαβάστε επίσης:
Τα σημάδια που δείχνουν μειωμένη τεστοστερόνη
Υψηλή τεστοστερόνη: Με ποιες ασθένειες συνδέεται