ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ποιες τροφές επηρεάζουν το επίπεδο τεστοστερόνης

Μιχάλης Θερμόπουλος

Η τεστοστερόνη είναι μια κρίσιμη ορμόνη, που παίζει βασικό ρόλο στην ανάπτυξη των μυών, την υγεία των οστών, τα επίπεδα ενέργειας και τη γενική ευεξία.

Ποιες τροφές επηρεάζουν το επίπεδο τεστοστερόνης
Bigstock

Ενώ συνήθως συνδέεται με τη φυσική κατάσταση και τη σεξουαλική υγεία, τα επίπεδα τεστοστερόνης μπορεί να επηρεαστούν σημαντικά από τη διατροφή.

Αυτό το άρθρο αναλύει τον ρόλο της τεστοστερόνης στο σώμα και τις τροφές που μπορεί να μειώσουν ή να αυξήσουν το επίπεδό της στον οργανισμό, βοηθώντας -κυρίως τους άντρες- να κατανοήσουν το πώς η διατροφή τους επηρεάζει αυτή τη ζωτική ορμόνη.

Ποιος είναι ο ρόλος της τεστοστερόνης

Η τεστοστερόνη είναι η κύρια ανδρική σεξουαλική ορμόνη, αν και υπάρχει και στις γυναίκες σε μικρότερες ποσότητες. Παίζει καθοριστικό ρόλο σε πολλές σωματικές λειτουργίες, όπως:

  • Μυϊκή μάζα και δύναμη: Η τεστοστερόνη προάγει την ανάπτυξη των μυών και αυξάνει τη δύναμη, ενισχύοντας την πρωτεϊνική σύνθεση στους μυϊκούς ιστούς.
  • Πυκνότητα οστών: Βοηθά στη διατήρηση της οστικής πυκνότητας και της δύναμης, αποτρέποντας καταστάσεις όπως η οστεοπόρωση λόγω ηλικίας.
  • Σεξουαλική ορμή και γονιμότητα: Η τεστοστερόνη είναι απαραίτητη για τη διατήρηση μιας υγιούς λίμπιντο και την υποστήριξη της παραγωγής σπέρματος.
  • Επίπεδα διάθεσης και ενέργειας: Τα επαρκή επίπεδα τεστοστερόνης συμβάλλουν στην ψυχική ευεξία, στα επίπεδα ενέργειας και στη ρύθμιση της διάθεσης. Η χαμηλή τεστοστερόνη μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση, κατάθλιψη και ευερεθιστότητα.

Καθώς οι άνδρες γερνούν, τα επίπεδα τεστοστερόνης μειώνονται φυσικά, αλλά παράγοντες του τρόπου ζωής, συμπεριλαμβανομένης της διατροφής, μπορούν είτε να επιταχύνουν είτε να επιβραδύνουν αυτήν τη διαδικασία.

processed-meat

Τροφές που μειώνουν την τεστοστερόνη

Ορισμένα τρόφιμα μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την παραγωγή τεστοστερόνης, είτε προάγοντας την παραγωγή ορμονών που την εξουδετερώνουν, είτε εισάγοντας ενώσεις που παρεμβαίνουν στη σύνθεσή της. Ακολουθούν μερικές κοινές τροφές που μπορεί να μειώσουν τα επίπεδα τεστοστερόνης:

1. Επεξεργασμένα τρόφιμα

Τα επεξεργασμένα τρόφιμα, ειδικά εκείνα με υψηλή περιεκτικότητα σε τρανς λιπαρά, μπορούν να μειώσουν την παραγωγή τεστοστερόνης. Τα τρανς λιπαρά είναι γνωστό ότι αυξάνουν τη φλεγμονή και οδηγούν σε αντίσταση στην ινσουλίνη, η οποία έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ορμονική ισορροπία, συμπεριλαμβανομένων των επιπέδων τεστοστερόνης.

2. Προϊόντα σόγιας

Η σόγια περιέχει φυσικά φυτοοιστρογόνα: φυτικές ενώσεις που μιμούνται τα οιστρογόνα στο σώμα. Η υπερβολική πρόσληψη σόγιας μπορεί δυνητικά να μειώσει την τεστοστερόνη διαταράσσοντας την ισορροπία μεταξύ των ανδρικών και γυναικείων ορμονών του φύλου.

3. Αλκοόλ

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να βλάψει την λειτουργία των όρχεων, μειώνοντας την παραγωγή τεστοστερόνης. Το αλκοόλ αυξάνει επίσης τα επίπεδα της ορμόνης του στρες (κορτιζόλης), η οποία μπορεί να εμποδίσει τη σύνθεση τεστοστερόνης.

4. Λιναρόσπορος

Ο λιναρόσπορος έχει υψηλή περιεκτικότητα σε λιγνάνες, ενώσεις που συνδέονται με την τεστοστερόνη και προάγουν την απέκκριση αυτής της ορμόνης από το σώμα. Ενώ οι λιναρόσποροι είναι υγιεινοί με μέτρο, η υπερκατανάλωσή τους μπορεί να μειώσει τα επίπεδα τεστοστερόνης.

5. Μέντα και δυόσμος

Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι η μέντα και ο δυόσμος μπορεί να μειώσουν τα επίπεδα τεστοστερόνης, αναστέλλοντας τους υποδοχείς ανδρογόνων. Αυτά τα βότανα έχει αποδειχτεί πως έχουν σημαντικό αντίκτυπο στη ρύθμιση των ορμονών σε μελέτες σε ζώα, αν και απαιτείται περισσότερη έρευνα για τον άνθρωπο.

Seafood-Shrimps-Prawns-Squid-Mussels-thalassina-ostrakoeidh

Τροφές που ενισχύουν την τεστοστερόνη

Από την άλλη πλευρά, ορισμένα τρόφιμα μπορούν να ενισχύσουν φυσικά τα επίπεδα τεστοστερόνης, παρέχοντας βασικά θρεπτικά συστατικά, που υποστηρίζουν την παραγωγή ορμονών ή μειώνοντας τις αρνητικές επιπτώσεις άλλων ορμονών, όπως η κορτιζόλη. Εδώ είναι μερικές τροφές που είναι γνωστό ότι συμβάλλουν στην αύξηση των επιπέδων τεστοστερόνης:

1. Στρείδια

Τα στρείδια είναι πλούσια σε ψευδάργυρο, ένα μέταλλο που παίζει καθοριστικό ρόλο στην παραγωγή τεστοστερόνης. Η ανεπάρκεια ψευδαργύρου έχει συνδεθεί με μειωμένα επίπεδα τεστοστερόνης και τα στρείδια είναι μία από τις πιο συγκεντρωμένες πηγές αυτού του μετάλλου.

2. Αυγά

Τα αυγά είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης D, η οποία έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει τα επίπεδα τεστοστερόνης, ειδικά σε άνδρες που έχουν έλλειψη σε αυτής της βιταμίνης. Η χοληστερόλη στα αυγά είναι επίσης πρόδρομος της τεστοστερόνης, καθιστώντας τα αυγά ευεργετικά για την παραγωγή ορμονών.

3. Λιπαρά ψάρια (σολομός, τόνος)

Τα λιπαρά ψάρια είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία βοηθούν στην μείωση της φλεγμονής και προάγουν τη συνολική υγεία των ορμονών. Αυτά τα ψάρια είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης D, ένα βασικό θρεπτικό συστατικό για την παραγωγή τεστοστερόνης.

4. Φυλλώδη πράσινα λαχανικά (σπανάκι, λάχανο)

Τα φυλλώδη πράσινα είναι πλούσια σε μαγνήσιο, το οποίο έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει τα επίπεδα τεστοστερόνης, ιδιαίτερα σε σωματικά δραστήριους άνδρες. Το μαγνήσιο βοηθά επίσης στην μείωση των επιπτώσεων του στρες, το οποίο μπορεί να μειώσει την τεστοστερόνη.

5. Τζίντζερ

Μελέτες έχουν δείξει ότι το τζίντζερ μπορεί να ενισχύσει τα επίπεδα τεστοστερόνης και να βελτιώσει τη συνολική σεξουαλική λειτουργία στους άνδρες. Πιστεύεται ότι λειτουργεί ενισχύοντας την αντιοξειδωτική άμυνα του σώματος, η οποία προστατεύει τους όρχεις από την οξειδωτική βλάβη.

fenugreek-trigonella

Συχνές Ερωτήσεις

“Μπορεί μια χαμηλή σε λιπαρά διατροφή να μειώσει τα επίπεδα τεστοστερόνης;”

Ναι, μια δίαιτα πολύ χαμηλή σε υγιή λιπαρά μπορεί να μειώσει τα επίπεδα τεστοστερόνης. Τα καλά λιπαρά, όπως τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και τα μονοακόρεστα λίπη, είναι απαραίτητα για την παραγωγή ορμονών, συμπεριλαμβανομένης της τεστοστερόνης. Η αποκοπή πολλών λιπών από τη διατροφή σας μπορεί να επηρεάσει τη σύνθεση ορμονών.

“Πώς το άγχος επηρεάζει τα επίπεδα τεστοστερόνης;”

Το χρόνιο στρες οδηγεί σε αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης, μιας ορμόνης που μπορεί να αναστείλει την παραγωγή τεστοστερόνης. Η διαχείριση του στρες μέσω αλλαγών στον τρόπο ζωής, όπως η άσκηση, ο διαλογισμός και μια ισορροπημένη διατροφή, μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση υγιών επιπέδων τεστοστερόνης.

“Υπάρχουν βότανα που μπορούν να ενισχύσουν την τεστοστερόνη;”

Ναι, ορισμένα βότανα όπως το ashwagandha και η τριγωνέλλα (fenugreek) έχουν μελετηθεί για την ικανότητά τους να ενισχύουν τα επίπεδα τεστοστερόνης. Αυτά τα βότανα λειτουργούν, μειώνοντας το στρες και ενισχύοντας φυσικά την παραγωγή τεστοστερόνης.

Σύνοψη

Η τεστοστερόνη παίζει ζωτικό ρόλο στην υγεία -κυρίως των ανδρών- επηρεάζοντας σχεδόν τα πάντα: από την μυϊκή μάζα και την οστική πυκνότητα μέχρι τα επίπεδα ενέργειας και τη διάθεση. Η διατροφή σας μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στο επίπεδο τεστοστερόνης, καθώς ορισμένες τροφές συμβάλλουν είτε στην ενίσχυση, είτε στην μείωση της παραγωγής της.

Πηγές: healthline.com, medicalnewstoday.com, medicalnewstoday.com