Νέα μέθοδος για να εντοπίζονται τα άτομα υψηλού κινδύνου για εγκεφαλικό
Η κολπική μαρμαρυγή είναι η συχνότερη καρδιακή διαταραχή που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.
Τα άτομα ωστόσο που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου προκειμένου να τεθούν έγκαιρα σε προληπτική φαρμακευτική αγωγή, είναι δύσκολο να εντοπιστούν.
Πλέον, μια ειδικά σχεδιασμένη μαγνητική τομογραφία για την καρδιά μπορεί να βοηθήσει στον έγκαιρο εντοπισμό των ασθενών με κολπική μαρμαρυγή που κινδυνεύουν να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο, υποστηρίζουν αμερικανοί ερευνητές.
Τα μέλη της επιστημονικής ομάδας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου «Τζονς Χόπκινς», χρησιμοποιώντας μαγνητική τομογραφία με δυνατότητα καταγραφής της κίνησης, εξέτασαν 169 ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή, ηλικίας 49-69 ετών.
Η εξέταση συνδύαζε τα κλασσικά μηχανήματα μαγνητική απεικόνισης με ένα λογισμικό καταγραφής της κίνησης, που ανέλυσε την κίνηση του καρδιακού μυ.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μια συγκεκριμένη αλλαγή στη λειτουργία της αριστερής κοιλίας της καρδιάς, μπορεί να αποτελεί ένδειξη κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο.
Αν και προς το παρόν δεν είναι ξεκάθαρο γιατί η τροποποιημένη λειτουργία της αριστερής καρδιακής κοιλίας αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, οι επιστήμονες εικάζουν ότι μπορεί να σχετίζεται με βραδύτερη ροή του αίματος που αυξάνει τον κίνδυνο θρόμβων οι οποίοι μπορεί να προκαλέσουν εγκεφαλικό επεισόδιο.
«Η μελέτη δείχνει ότι συγκεκριμένα χαρακτηριστικά του ανώτερου αριστερού καρδιακού θαλάμου, μπορεί να μας βοηθήσει να διαχωρίσουμε τους ασθενείς χαμηλού και υψηλού κινδύνου», εξηγεί ο Δρ Ασικάγια.
Και συμπληρώνει ότι είναι πολύ σημαντικό να μπορούν οι γιατροί να εντοπίσουν τα άτομα υψηλού κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο διότι θα μπορούν να αποφασίσουν για την αξία της χορήγησης αντιπηκτικών φαρμάκων.
Διαβάστε επίσης: