Πάρκινσον: Νέοι ορίζοντες στην παρακολούθηση του ασθενούς με ειδικούς αισθητήρες στο σώμα
Μπορεί μέχρι σήμερα να μην έχει βρεθεί καμία θεραπεία για το Πάρκινσον, ωστόσο ορισμένα φάρμακα και νευροδιεγερτικά μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της νόσου.
Επειδή τα συμπτώματα του Πάρκινσον είναι εκείνα που ορίζουν κάθε φορά την επιλογή των θεραπειών, ερευνητές από το Πολυτεχνείο της Μαδρίτης στην Ισπανία δημιούργησαν ένα εξειδικευμένο "δίκτυο αισθητήρων", το οποίο φοράει ένας ασθενής σε συγκεκριμέννα σημεία του σώματός του και το οποίο μέσω ειδικής εφαρμογής σε smartphone δίνει τη δυνατότητα στους γιατρούς να παρακολουθούν και να εκτιμήσουν την πορεία εξέλιξης της νόσου σε ασθενείς με Πάρκινσον, από απόασταση και χωρίς οι ασθενείς να χρειαστεί να φύγουν από την άνεση του σπιτιού τους.
Το σύστημα αυτό ονομάζεται "PERFORM" και χρησιμοποιεί μια σειρά από επιταχυνσιόμετρα που φοριούνται στο σώμα του ασθενούς. Τα δεδομένα που αυτά συλλέγουν, περνούν μέσω του smartphone στον γιατρό ή σε ένα νοσοκομείο, όπου αναλύονται σε καθημερινή βάση από τους ειδικούς. Οι όποιες ασυνήθιστες αλλαγές στα συμπτώματα ενός ατόμου από μέρα σε μέρα καταγράφονται αυτόματα, έτσι ώστε οι γιατροί αναλύουν τα δεδομένα πιο γρήγορα και με μεγαλύτερη ασφάλεια στην διάγνωσή τους.
Οι ερευνητές πίσω από το σύστημα PERFORM, πολλοί εκ των οποίων είναι Έλληνες, πραγματοποίησαν μελέτες επάνω σε 32 πραγματικούς ασθενείς και -στην σχετική έκθεση που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Sensors- αναφέρουν ότι οι χρήστες νιώθουν αρκετά άνετα με το δίκτυο αισθητήρων στο σώμα τους και τα δεδομένα μπορούν να βοηθήσουν τους γιατρούς να παρακολουθούν τους ασθενείς για παρατεταμένες χρονικές περιόδους.
Η συγκεκριμένη έρευνα αναδεικνύει την χρησιμότητα ενός συστήματος τηλεϊατρικής για την εξ' αποστάσεως παρακολούθηση της νόσου του Πάρκινσον. Το σύστημα PERFORM βασίζεται σε ένα δίκτυο αισθητήρων που έχει ήδη επικυρωθεί τόσο από τεχνικής όσο και από κλινικής άποψης για την ασφάλειά του.
Διαβάστε επίσης:
Η δύναμη του νου: Γιατί τα ακριβά φάρμακα «δουλεύουν» καλύτερα από τα φθηνά
Πώς να μειώσετε τον κίνδυνο Πάρκινσον κατά 43%
Τρέμουλο στα χέρια: Ποια κληρονομική πάθηση φανερώνει
Τι βιώνει ένας ασθενής με Πάρκινσον (βίντεο)