Κορυφαίοι καρδιολόγοι παρουσιάζουν νέες επαναστατικές θεραπείες
Τα νέα επιστημονικά δεδομένα στην Καρδιολογία παρουσιάζουν διακεκριμένοι Έλληνες και ξένοι επιστήμονες διεθνούς κύρους, στο 35ο Πανελλήνιο Καρδιολογικό Συνέδριο, οι εργασίες του οποίου θα ολοκληρωθούν αύριο Σάββατο στο Hilton.
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρίας κ. Γιάννης Καλλικάζαρος θα αναφερθεί στην πρόοδο της τεχνολογίας των stents, ιδιαίτερα των βιοαποροφούμενων stents, αλλά και σε επαναστατικές θεραπευτικές επιλογές που αλλάζουν το τοπίο στη φαρμακευτική αγωγή της καρδιακής ανεπάρκειας.
Επιπλέον θα θίξει τη διαρκή επέκταση της χρήσης διαδερμικής εμφύτευσης αορτικής βαλβίδος σε ασθενείς με σοβαρού βαθμού στένωση αορτικής βαλβίδος. Η συγκεκριμένη εμφύτευση αφορά ασθενείς ηλικίας μεγαλύτερης των 75 ετών με σοβαρή συμπτωματική στένωση αορτής που δεν υποβάλλονται σε χειρουργική αντικατάσταση της βαλβίδας παρά το ότι αυτό αποτελεί την μόνη θεραπεία, διότι πάσχουν και από συνοδά νοσήματα. Το γεγονός οδήγησε στην επινόηση νέων διαδερμικών μεθόδων και τεχνικών που επιτρέπουν την αντικατάσταση της αορτικής βαλβίδας ενδοαγγειακά χωρίς την διενέργεια χειρουργικής θωρακοτομής.
Στην κυριότερη αιτία θανάτου των Ελλήνων, στα οξέα στεφανιαία σύνδρομα και συννοσηρότητες, με κύριο εκφραστή το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, θα αναφερθεί ο αντιπρόεδρος της επιστημονικής εταιρίας κ. Στέφανος Φούσας.
Τα τελευταία χρόνια, έχει συντελεστεί σημαντική πρόοδος τόσο στη διάγνωση, όσο και στη θεραπευτική αντιμετώπιση των οξέων στεφανιαίων συνδρόμων.
Η συνύπαρξη και άλλων παθήσεων όπως η αναιμία, ο σακχαρώδης διαβήτης, η καρδιακή ανεπάρκεια και η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια αποτελούν ένα συχνό πρόβλημα στην αντιμετώπιση των οξέων στεφανιαίων συνδρόμων.
Τέλος, ο γραμματέας κ. Ιωάνης Βλασερός θα αναφερθεί στο συσχετισμό ανάμεσα στην παχυσαρκία και τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Σε προοπτικές μελέτες παρακολούθησης φαίνεται δε ότι ανάμεσα σε όλους τους ανθρωπομετρικούς δείκτες, η μέτρηση της περιφέρειας μέσης έχει τη σημαντικότερη προγνωστική αξία για την εμφάνιση όχι μόνο καρδιαγγειακών επιπλοκών αλλά και αρτηριακής υπέρτασης ακόμα και ανεξάρτητα του δείκτη μάζας σώματος (δηλαδή και σε άτομα με φυσιολογικό σωματικό βάρος).
Οι παχύσαρκοι ασθενείς θα πρέπει να ενθαρρύνονται να ακολουθούν ένα πρόγραμμα χαμηλής έντασης και μακράς διάρκειας άσκησης για να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιοαγγειακών επιπλοκών και ορθοπεδικών ατυχημάτων.