Μεγάλη μόρφωση = Μεγάλη μυωπία
Όσο πιο μορφωμένος είναι κάποιος, τόσο πιο πολλή μυωπία τείνει να έχει.
Αυτό είναι το συμπέρασμα μελέτης που πραγματοποίησαν ερευνητές από το Ιατρικό Πανεπιστημιακό Κέντρο στην πόλη Mainz της Γερμανίας και η οποία καταδεικνύει ότι οι περιβαλλοντικοί παράγοντες μπορεί να είναι πιο σημαντικοί από τους γενετικούς ως προς την εκδήλωση μυωπίας.
Όπως δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό «Οφθαλμολογία», της Αμερικανικής Ακαδημίας Οφθαλμολογίας, οι παράγοντες που έως σήμερα έχουν συσχετιστεί είναι η δουλειά στον υπολογιστή (από κοντινή απόσταση), το πόση ώρα περνάμε σε εξωτερικούς χώρους, το αν μένουμε σε αστικές ή όχι περιοχές καθώς και το μορφωτικό μας επίπεδο.
Για τις ανάγκες της μελέτης τους, οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία από 4.658 Γερμανούς που είχαν μυωπία, ηλικίας 35 ως 74 ετών, εξαιρώντας όσους είχαν καταρράκτη ή είχαν κάνει κάποια σχετική εγχείρηση.
Όπως διαπίστωσαν, όσο πιο μορφωμένος ήταν κανείς, τόσο μεγαλύτερη μυωπία είχε.
Αναλυτικά τα ποσοστά διαμορφώθηκαν ως εξής:
- 24% στους απόφοιτους δημοτικού
- 35% στους απόφοιτους λυκείου
- 53% στους πτυχιούχους Πανεπιστημίου
Όπως, βέβαια, σπεύδουν να εξηγήσουν το αντίδοτο στη μυωπία είναι να βρισκόμαστε όσο το δυνατόν περισσότερο σε εξωτερικούς χώρους, καθώς πρόσφατες έρευνες καταδεικνύουν ότι όσο πιο πολύ εκτιθέμεθα στο φως του ήλιου τόσο πιο λίγη μυωπία θα έχουμε αναλογικά.