ΥΓΕΙΑ

Πόσο αυξάνουν τον κίνδυνο μυωπίας κινητά και υπολογιστές

Σινάνη Αικατερίνη

Κάθε ώρα που περνάει κάποιος μπροστά στην οθόνη του smartphone ή του υπολογιστή, αυξάνει τον κίνδυνο μυωπίας, σύμφωνα με νέα ανασκόπηση στοιχείων.

Πόσο αυξάνουν τον κίνδυνο μυωπίας κινητά και υπολογιστές

Η καθημερινή αύξηση κατά μία ώρα του χρόνου χρήσης ψηφιακών οθονών, σχετίζεται με 21% περισσότερες πιθανότητες μυωπίας, λένε οι ερευνητές.

Επιπλέον, ο κίνδυνος συνεχίζει να αυξάνεται όσο περισσότερος χρόνος ξοδεύεται καθημερινά στις οθόνες.

«Ο κίνδυνος μυωπίας αυξήθηκε σημαντικά για τη χρήση οθονών από 1 έως 4 ώρες και στη συνέχεια αυξήθηκε σταδιακά», αναφέρουν οι ερευνητές στο Κολέγιο Ιατρικής του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σεούλ στη Νότια Κορέα.

Ο κίνδυνος μυωπίας διπλασιάζεται για τα άτομα που περνούν τέσσερις ή περισσότερες ώρες στις οθόνες καθημερινά, σύμφωνα με τα αποτελέσματα.

Η ανασκόπηση υποδεικνύει ως «πιθανό όριο ασφαλείας» τη χρήση οθονών για λιγότερο από μία ώρα την ημέρα.

Μέχρι το 2050, σχεδόν το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού αναμένεται να έχει μυωπία.

Οι άνθρωποι με μυωπία μπορούν να δουν καθαρά τα κοντινά αντικείμενα, αλλά τα μακρινά αντικείμενα τα βλέπουν θολά.

«Η προβλεπόμενη αύξηση των κρουσμάτων μυωπίας πιθανόν να τροφοδοτείται από περιβαλλοντικούς παράγοντες που επικρατούν στις αστικοποιημένες κοινωνίες, με κύριους συντελεστές τις αυξημένες δραστηριότητες που αφορούν την κοντινή όραση και τον μειωμένο χρόνο στην ύπαιθρο», έγραψαν οι ερευνητές.

Τα smartphones, τα tablets και άλλες οθόνες έχουν «εισαγάγει νέες μορφές δραστηριότητας. Καθώς τα παιδιά χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο τις έξυπνες συσκευές σε μικρότερες ηλικίες και περνούν περισσότερο χρόνο σε ψηφιακές οθόνες, υπάρχει επείγουσα ανάγκη να κατανοήσουμε καλύτερα τη συσχέτιση του χρόνου χρήσης ψηφιακών οθονών με τη μυωπία», δήλωσαν οι ερευνητές.

Οι ερευνητές συγκέντρωσαν δεδομένα από 45 προηγούμενες μελέτες που αφορούσαν περισσότερα από 335.000 άτομα.

Τα δεδομένα έδειξαν ότι όσο περισσότερο χρόνο αφιέρωναν οι άνθρωποι στις οθόνες, τόσο μεγαλύτερος ήταν ο κίνδυνος να εμφανίσουν μυωπία.

Ο κίνδυνος αυτός είναι ανεξάρτητος από άλλες δραστηριότητες που απαιτούν από τους ανθρώπους να χρησιμοποιούν την κοντινή τους όραση, όπως το διάβασμα ή το γράψιμο, δήλωσαν οι ερευνητές.

«Είναι επίσης πιθανό η χρήση ψηφιακών οθονών και άλλες εργασίες κοντινής όρασης να συμβάλλουν συλλογικά στον κίνδυνο μυωπίας, επηρεάζοντας ενδεχομένως τη συνολική τάση δόσης-απόκρισης», δήλωσαν οι ερευνητές.

«Αυτό υποδηλώνει ότι η απλή μείωση του χρόνου χρήσης των οθονών υπέρ των παραδοσιακών δραστηριοτήτων κοντινής όρασης μπορεί να μην αποτελεί αποτελεσματική στρατηγική πρόληψης», πρόσθεσαν οι ερευνητές. «Μια πιο αποτελεσματική προσέγγιση για τον μετριασμό του κινδύνου μυωπίας θα περιελάμβανε την ελαχιστοποίηση των συνολικών δραστηριοτήτων κοντινής εργασίας με ταυτόχρονη προώθηση του αυξημένου χρόνου παραμονής στην ύπαιθρο».

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA Network Open.