Το μέταλλο που «αγαπούν» τα νοσοκομεία της Γαλλίας & απομακρύνει τις λοιμώξεις
Είναι γνωστό ότι πρόκειται για ένα ιδιαίτερο μέταλλο, το οποίο προστατεύει από τις μεταδιδόμενες νοσοκομειακές ασθένειες, ενώ αρκετά νοσοκομεία στην Γαλλία έχουν αρχίσει να εξοπλίζονται με το μέταλλο αυτό. Συγκεκριμένα, όλο και περισσότερα νοσοκομεία προμηθεύονται τον χαλκό, καθώς πολλές είναι οι μαρτυρίες εργαζόμενων σε νοσηλευτήρια, που δηλώνουν ότι έχει παρατηρηθεί μείωση των μεταδιδόμενων νοσημάτων.
Η προστασία των ασθενών στα νοσοκομεία και των ενοίκων στους οίκους ευγηρίας αποτελεί καθημερινή πρόκληση για τους υπεύθυνους υγείας. Στα πρωτόκολλα τυπικής υγιεινής για να σταματήσουν τον πολλαπλασιασμό των μικροβίων έχει προστεθεί μια καινούρια οδηγία: ο χαλκός. Έχουν ήδη φτιαχτεί πόμολα, ράμπες υποστήριξης, κομοδίνα και κουμπιά κλήσης.
Οι αντιμικροβιακές ιδιότητες του χαλκού είναι γνωστές εδώ και αιώνες αλλά το ενδιαφέρον που έχει δημιουργηθεί για την αντίστασή του στις νοσοκομειακές μεταδιδόμενες λοιμώξεις εκδηλώθηκε την τελευταία δωδεκαετία. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα θετικά ιόντα του χαλκού δημιουργούν ένα είδος «βραχυκυκλώματος» στις τρύπες της μεμβράνης των βακτηρίων με αποτέλεσμα τον θάνατο του.
Αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει τις θεαματικές αντιμικροβιακές ιδιότητες των μετάλλων, όπως αποκαλύφθηκε σε διάφορες μελέτες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων του καθηγητή Bill Keevil του Πανεπιστημίου του Southampton (Ηνωμένο Βασίλειο). Σε μια επιφάνεια χαλκού ο χρόνος επιβίωσης των μικροοργανισμών κυμαίνεται από 5 λεπτά μέχρι 2 ώρες, ανάλογα βέβαια τις συνθήκες περιβάλλοντος και το είδος του μικροβίου.
Αυτά τα χαρακτηριστικά έχουν επαληθευτεί στο εργαστήριο για πολλά βακτήρια που προκαλούν νοσοκομειακές λοιμώξεις (π.χ E. Coli) που έχουν αντιστέκονται ακόμα και στα αντιβιοτικά. Το ίδιο ισχύει και για τον νοροϊό, υπεύθυνος κυρίως για τις γαστρεντερικές λοιμώξεις.