ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η στοματική υγεία μπορεί να επηρεάσει τη ρύθμιση του διαβήτη

Τη σχέση μεταξύ στοματικής υγείας και Σακχαρώδη Διαβήτη υπογραμμίζει ο φορέας ACFF Ελλάς – Συμμαχία για ένα Μέλλον Χωρίς Τερηδόνα, στην κατεύθυνση της ευαισθητοποίησης των ατόμων με Διαβήτη αλλά και του ευρύτερο
Η στοματική υγεία μπορεί να επηρεάσει τη ρύθμιση του διαβήτη

Τη σχέση μεταξύ στοματικής υγείας και Σακχαρώδη Διαβήτη υπογραμμίζει ο φορέας ACFF Ελλάς – Συμμαχία για ένα Μέλλον Χωρίς Τερηδόνα, στην κατεύθυνση της ευαισθητοποίησης των ατόμων με Διαβήτη αλλά και του ευρύτερου κοινού, για τη σημασία που χρειάζεται να δίνεται στην υγεία του στόματος, καθώς συνδέεται άρρηκτα με την καλύτερη γενική υγεία του ατόμου.

Ο κ. Ουλής, Συντονιστής της Επιστημονικής Επιτροπής του Ελληνικού Παραρτήματος ACFF, Καθηγητής Παιδοδοντιατρικής της Οδοντιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Επιστημονικός Υπεύθυνος Προγράμματος «Προαγωγή και Καταγραφή της Στοματικής Υγείας του Ελληνικού Πληθυσμού» και Μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας αναφέρει ότι: «H στοματική υγεία είναι από τις πρώτες "φροντίδες" που ο Έλληνας παραμελεί σχετικά με την Υγεία του γενικότερα και περισσότερο τώρα στο υπάρχον περιβάλλον της ύφεσης. Αγνοούμε σε πολύ μεγάλο βαθμό πως η στοματική υγεία μπορεί να επηρεάσει τη ρύθμιση του διαβήτη και αντιστρόφως. Η στενή και αμφίδρομη σχέση ανάμεσά τους, έχει αποδειχτεί από σειρά μελετών των οποίων τα ευρήματα υπογραμμίζουν το γεγονός πως κύριες νόσοι του στόματος όπως η τερηδόνα και η περιοδοντίτιδα, έχουν σχέση, ή και επιβαρύνουν γενικές νόσους, όπως είναι και ο διαβήτης».

Τα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη έχουν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν νοσήματα της στοματικής κοιλότητας, δεδομένου ότι ο διαβήτης ευνοεί την εμφάνιση και την όξυνση της φλεγμονής. Τα συνηθέστερα προβλήματα στοματικής υγείας που εμφανίζουν τα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη είναι μυκητασιακές και άλλες λοιμώξεις (καντιντίαση, ομαλός λειχήνας), καθυστερημένη ικανότητα επούλωσης των τραυμάτων των μαλακών ιστών λόγω μειωμένης άμυνας του οργανισμού, αίσθηση καύσου στο στόμα και αλλαγή της γεύσης, ξηροστομία, τερηδόνα και νόσους των ούλων (ουλίτιδα και περιοδοντίτιδα).

Τα άτομα με διαβήτη πρέπει να ενημερώσουν τον οδοντίατρο τους ότι πάσχουν από τη νόσο καθώς και για την φαρμακευτική αγωγή που ακολουθούν (ο Σακχαρώδης Διαβήτης, ιδιαίτερα όταν δεν ρυθμίζεται καλά, μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές σε ορισμένες οδοντιατρικές θεραπείες όπως οι χειρουργικές επεμβάσεις), να επισκέπτονται τον οδοντίατρο τακτικά - κάθε 6 μήνες- για παρακολούθηση της στοματικής υγείας και να είναι σχολαστικοί με την στοματική τους φροντίδα με βούρτσισμα των δοντιών τουλάχιστον 2 φορές την ημέρα με μια οδοντόπαστα που προσφέρει αντι-βακτηριακή προστασία και προστασία από την τερηδόνα, καθώς και καθαρισμό των μεσοδοντίων περιοχών από όπου ξεκινά η φλεγμονή των ούλων με οδοντικό νήμα ή/και μεσοδόντια βουρτσάκια.


Διαβάστε επίσης:

SOS από νεφροπαθείς για την αύξηση συμμετοχής στα φάρμακα