Το 1ο Παγκόσμιο συνέδριο Γηριατρικής στην Κέρκυρα
Σημαντικές επιστημονικές ανακοινώσεις αναφορικά με την πρώιμη διάγνωση της νόσου του Πάρκινσον αναμένεται να πραγματοποιηθούν στη διάρκεια του 1ου Παγκόσμιου Συνεδρίου για την Γενετική, Γηριατρική και την έρευνα και πρόληψη των νευροεκφυλιστικών νόσων, 1st World Congress on Geriatrics and Neurodegenerative Diseases Research - "GeNeDis 2014", το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην Κέρκυρα μεταξύ 10-13 Απριλίου 2014.
Για πρώτη φορά στην Ελλάδα τρείς από τους πιο σύγχρονους και δημοφιλείς επιστημονικούς κλάδους θα “συνυπάρξουν” σε ένα συνέδριο, το οποίο θα φιλοξενήσει τα μεγαλύτερα ονόματα των κλάδων της γενετικής, της γηριατρικής και των νευροεκφυλιστικών νόσων σε παγκόσμιο επίπεδο.
Μεταξύ άλλων, το “παρών” δίνουν στο σημαντικότερο ιατρικό γεγονός της χρονιάς: ο παγκοσμίως αναγνωρισμένος ομογενής επιστήμονας που αφιερώθηκε στην έρευνα για το Αλτσχάιμερ καθηγητής Νικόλαος Ρομπάκης από τη Νέα Υόρκη, ο δρ. Γεώργιος Παξινός από την Αυστραλία που χαρτογράφησε τον ανθρώπινο εγκέφαλο, ο καθηγητής Μπέντζαμιν Βόλοζιν του κέντρου για τη νόσο Alzheimer του Πανεπιστημίου της Βοστώνης, ο Άρνο Φιλίνγκερ διευθυντής του Ινστιτούτου Μαξ Πλάνκ της Λειψίας, ο καθηγητής Γηριατρικής - Ψυχιατρικής Παντελεήμων Γιαννακόπουλος από τη Γενεύη, ο δρ. Βασίλης Ντζιαχρήστος ο Έλληνας που "χρωματίζει" τα καρκινικά κύτταρα από το Μόναχο, ο καθηγητής Νευρολογίας - Ψυχιατρικής Κωνσταντίνος Μπούρας του Πανεπιστημίου της Γενεύης, και άλλοι.
Στη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου οι συμμετέχοντες θα συζητήσουν για τις τελευταίες μεγάλες προκλήσεις στο χώρο της επιστημονικής έρευνας, για τους νέους στόχους των φαρμακευτικών ουσιών, για την ανάπτυξη νέων βιολογικών δεικτών, για τις νέες τεχνικές απεικόνισης και τα νέα πρωτόκολλα, για την έγκαιρη διάγνωση των νευροεκφυλιστικών ασθενειών, καθώς και πλήθος άλλων επιστημονικών επιτευγμάτων.
Η επιστημονική ομάδα του τμήματος Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου, αναμένεται να ανακοινώσει τα πρώτα βήματα της έρευνας για την πρώιμη διάγνωση της νόσου του Πάρκινσον. Οι ερευνητές του Ιονίου Πανεπιστημίου απασχόλησαν πριν περίπου τρία χρόνια την επιστημονική κοινότητα με τις ανακοινώσεις τους για την διάγνωση της νόσου του Αλτσχάιμερ, παρουσιάζοντας για πρώτη φορά τον μηχανισμό λειτουργίας της και γέννησε βάσιμες ελπίδες για την αναστολή της νόσου.Η ερευνητική ομάδα του αναπληρωτή καθηγητή του τμήματος Πληροφορικής του Ιονίου πανεπιστημίου, Παναγιώτη Βλάμου, πρόκειται να παρουσιάσει στο GeNeDis 2014 τον μηχανισμό λειτουργίας της νόσου του Πάρκινσον, βάση του οποίου θα καθοριστούν οι βιοδείκτες που προκαλούν τη νόσο, θα συγκεντρωθούν τα κλινικά δεδομένα και θα δημιουργηθεί το πρωτόκολλο πρώιμης διάγνωσής της.Σύμφωνα με τον κ. Βλάμο, η ερευνητική διαδικασία δημιουργίας του πρωτοκόλλου πρώιμης διάγνωσης για τη νόσο του Πάρκινσον αναμένεται να διαρκέσει περίπου τρία χρόνια, ακολουθώντας την ίδια μέθοδο με αυτή της πρώιμης διάγνωσης για το Αλτσχάιμερ (ξεκίνησε το 2011), που σήμερα βρίσκεται ήδη στην δεύτερη φάση των κλινικών μελετών, κατά τις οποίες θα συγκεντρωθούν τα κλινικά δεδομένα 1.000 περιπτώσεων, που θα επιβλέπει ένα διεθνές ελεγκτικό συμβούλιο.
Σε δηλώσεις του ο κ. Βλάμος τόνισε: “Η νόσος του Πάρκινσον βασίζεται σε έναν πιο σύνθετο μηχανισμό από αυτόν του Αλτσχάιμερ, καθώς εμπλέκονται σε αυτήν τέσσερα κυκλώματα ηλεκτροφυσιολογίας του ανθρώπινου οργανισμού, τα οποία φαίνεται να επηρεάζονται από το εξωτερικό περιβάλλον, σε αντίθεση με τη νόσο Αλτσχάιμερ, η οποία εμφανίζεται σε ένα μόνο κύκλωμα υψηλής αγωγιμότητας του εγκεφάλου”.Εξάλλου, στο πλαίσιο του συνεδρίου θα ανακοινωθεί επίσημα η έναρξη λειτουργίας του μοναδικού στην Ευρώπη Εργαστηρίου Βιοπληροφορικής και Ανθρώπινης Ηλεκτροφυσιολογίας, στο τμήμα Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από την περιφέρεια Ιονίων Νήσων με το ποσό των 2,4 εκατομμυρίων ευρώ.
Το εργαστήριο θα συγκεντρώνει τα κλινικά δεδομένα όλων των νευροεκφυλιστικών ασθενειών, τα οποία θα επεξεργάζεται για περαιτέρω έρευνες.Όσον αφορά την δημιουργία Διαγνωστικού Κέντρου για το Αλτσχάιμερ, ο κ. Βλάμος ανέφερε ότι οι προσπάθειες εντείνονται για να λειτουργήσει εντός της Ελλάδας, με κρατική χρηματοδότηση ώστε να προσφέρει τις υπηρεσίες του στους έλληνες πολίτες, ενώ μέχρι στιγμής υπάρχουν τρεις ώριμες προτάσεις για την λειτουργία του εκτός Ελλάδας.
Το συνέδριο GeNeDis 2014 θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Υγείας και την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ειδικότερα της Επιτρόπου Έρευνας και Καινοτομίας Geoghegan – Quinn, η οποία θα απευθύνει χαιρετισμό.Τη διοργάνωσή του Συνεδρίου έχει αναλάβει το Τμήμα Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου, σε συνεργασία με την Science View.Φιλοδοξία των διοργανωτών είναι το συνέδριο GeNeDis να αποτελέσει ετήσιο ευρωπαϊκό θεσμό που θα λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο σε μία από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με τον κ. Μενέλαο Σωτηρίου στο 210 9231955, στο info@scienceview.gr και στο info@genedis.euΣχετικός σύνδεσμος:www.genedis.eu.