ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η πρώτη κλινική δοκιμή του LSD δίνει υποσχέσεις για την καταπολέμηση της κατάθλιψης

Εδώ και 5 περίπου δεκαετίες η πραγματοποίηση ερευνών πάνω στην παραισθησιογόνο ουσία LSD, που έγινε διάσημη από την εποχή

Η πρώτη κλινική δοκιμή του LSD δίνει υποσχέσεις για την καταπολέμηση της κατάθλιψης

Εδώ και 5 περίπου δεκαετίες η πραγματοποίηση ερευνών πάνω στην παραισθησιογόνο ουσία LSD, που έγινε διάσημη από την εποχή των χίππις, αλλά η χρήση του είχε ξεκινήσει πολύ πριν από αυτούς ως ένα πιθανό φάρμακο για θεραπευτικούς σκοπούς στο πεδίο της ψυχιατρικής, αποτελούσε ταμπού στον επιστημονικό κόσμο.

Σήμερα, το κομμένο νήμα επιστημονικής έρευνας ξανασυνδέεται, καθώς η πρώτη κλινική δοκιμή με LSD κρίθηκε θετική από θεραπευτική άποψη, σύμφωνα με όσα δημοσιεύονται στο ιατρικό περιοδικό «Journal of Nervous and Medical Diseases».

Η ελεγχόμενη πιλοτική δοκιμή, με επικεφαλής τον Ελβετό ψυχίατρο Πέτερ Γκάσερ, έγινε σε μια μικρή ομάδα 12 ανδρών και γυναικών, σε μία ιδιωτική κλινική κοντά στη Βέρνη, στο πλαίσιο συνεδριών ψυχοθεραπείας για την αντιμετώπιση της σοβαρής κατάθλιψης σε καρκινοπαθείς και άλλους ασθενείς τελικού σταδίου.

Σύμφωνα με όσα προέκυψαν, όσοι εθελοντές πήραν μεγάλες δόσεις LSD εμφάνισαν μείωση των συμπτωμάτων κατάθλιψης κατά 20%, χωρίς να παρουσιάσουν κάποιες σοβαρές παρενέργειες.

Αντιθέτως σε όσους χορηγήθηκαν μικρές δόσεις LSD, παρουσιάστηκε επιδείνωση των συμπτωμάτων άγχους. Όταν όμως, στη συνέχεια, και αυτοί πήραν την κανονική δόση, εμφάνισαν επίσης βελτίωση.

«Αυτά τα ευρήματα δείχνουν ότι, όταν το LSD χορηγείται με ασφάλεια και υπό αυστηρή ιατρική επιτήρηση, τότε μπορεί να μειώσει το άγχος, συνεπώς απαιτούνται μεγαλύτερες ελεγχόμενες μελέτες πάνω στο θέμα», έγραψαν οι ερευνητές.

Από τους 12 εθελοντές, μόνο ένας είχε πάρει LSD στο παρελθόν και γι’ αυτό οι περισσότεροι παραδέχτηκαν ότι προηγουμένως είχαν φόβους πως τα πράγματα μπορεί να εξελιχτούν άσχημα.

Ωστόσο, όλοι μετά το πείραμα συμφώνησαν πως θα ήθελαν να ξαναδοκιμάσουν την ψυχεδελική ουσία και είπαν ότι θα τη σύστηναν σε άλλους ασθενείς σε παρεμφερή κατάσταση.

Όπως είπε ο Πέτερ Γκάσερ, οι όποιες παρενέργειες ήταν ήπιες και παροδικές, καθώς δεν διήρκεσαν για πάνω από μια ημέρα, ενώ η βελτίωση της κατάθλιψης διήρκεσε τουλάχιστον ένα έτος μετά τη λήψη του LSD.

Η τελευταία φορά που είχε συμβεί κάτι ανάλογο με ασθενείς τελικού σταδίου, ήταν στις αρχές της δεκαετίας του ’60, προτού το LSD κηρυχτεί παράνομο από την αμερικανική

κυβέρνηση το 1966.