Η πίεση των γονιών, εμπόδιο για την άθληση
Ηυπερβολική αφοσίωση σε κάποιο άθλημα, μετά από πίεση των γονιών μπορεί να αποτρέψει τα παιδιά ναασχοληθούν με τον αθλητισμό και να φέρει προστριβές στη σχέση τους, προειδοποιούν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα.
Η υπερβολικήαφοσίωση σε κάποιο άθλημα, μετά από πίεση των γονιών, μπορεί να αποτρέψει ταπαιδιά να ασχοληθούν με τον αθλητισμό και να φέρει προστριβές στη σχέση τους,προειδοποιούν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα.
Η SandraSims, καθηγήτρια στον τομέα των ανθρωπιστικών σπουδών της Σχολής Εκπαίδευσηςτου Πανεπιστημίου, δηλώνει πως οι γονείς που επιδεικνύουν υπερβάλλοντα ζήλο γιατις ικανότητες, την προσπάθεια ή τη συμμετοχή των παιδιών τους σε αθλητικέςδραστηριότητες, μπορεί να στερήσουν από το παιδί τη χαρά του παιχνιδιού.
«Οι μικροίαθλητές έχουν δύο βασικές ανάγκες που πρέπει να καλύπτονται: η μία είναι νααισθάνονται πως αξίζουν και η άλλη είναι να περνούν καλά», εξηγεί η Sims.
«Εάν έναάθλημα σταματά να είναι διασκεδαστικό –κι αυτό συμβαίνει όταν μοιάζειπερισσότερο με υποχρέωση– τότε το παιδί θα επιλέξει να σταματήσει.»
Ο JoshKlapow, επίκουρος καθηγητής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας, προσθέτει ότι οι καλέςπροθέσεις των γονέων πολλές φορές εμποδίζουν το παιδί να ευχαριστηθεί έναάθλημα.
«Οιδιενέξεις προκύπτουν όταν αδυνατούμε να διαχωρίσουμε τι θέλουμε για το παιδίμας και τι θέλαμε εμείς παλαιότερα», δηλώνει ο Klapow. «Όταν δεν μπορούμε ναδούμε τη διαχωριστική γραμμή, τότε ξεκινούν τα προβλήματα.»
Ο καθηγητήςυπογραμμίζει ότι η εμμονή με τα αθλητικά δρώμενα μπορεί να αποτελέσει πρόβλημακαι στην ενήλικη ζωή, ασχέτως εάν κάποιος έχει παιδιά. Μια σοβαρή ένδειξη είναιόταν ένα άτομο απουσιάζει από οικογενειακές συναθροίσεις ή γίνεται βίαιο λόγωενός αθλήματος.
Ο ίδιοςσυμβουλεύει: «Ακούστε τους γύρω σας. Εάν ένας φίλος ή συγγενής πιστεύει ότιξεπερνάτε τα όρια, θα πρέπει να βρείτε το θάρρος να το ελέγξετε.»