ΥΓΕΙΑ

Ποιο είναι το πιο επικίνδυνο άθλημα στον κόσμο

Μιχάλης Θερμόπουλος

Παρακολουθώντας τους Ολυμπιακούς Αγώνες και τα διάφορα αθλήματα με τα οποία δεν είμαστε πολύ εξοικειωμένοι, συχνά οραματιζόμαστε τη διασκέδαση, τη φυσική κατάσταση και τη συντροφικότητα που τα χαρακτηρίζει.

Ποιο είναι το πιο επικίνδυνο άθλημα στον κόσμο
Bigstock

Ωστόσο, ορισμένα αθλήματα εγκυμονούν σημαντικούς κινδύνους, καθιστώντας τα πιο επικίνδυνα από άλλα.

Αυτό το άρθρο εμβαθύνει στο πιο επικίνδυνο άθλημα στον κόσμο, επισημαίνοντας τους εγγενείς παράγοντες που συμβάλλουν στην επικινδυνότητά του.

Η επικίνδυνη φύση του αθλητισμού

Ο αθλητισμός, από τη φύση του, περιλαμβάνει σωματική καταπόνηση και ανταγωνισμό, που μερικές φορές μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμούς. Ωστόσο, το επίπεδο κινδύνου ποικίλλει πολύ ανάλογα με το άθλημα. Οι κίνδυνοι μπορεί να προέρχονται από υψηλές ταχύτητες, σωματική επαφή, περιβαλλοντικούς παράγοντες ή την καθαρή φύση της ίδιας της δραστηριότητας.

Το πιο επικίνδυνο άθλημα στον κόσμο

Μετά από εκτεταμένη έρευνα και ανάλυση, ένα άθλημα αναδεικνύεται σταθερά ως το πιο επικίνδυνο: το BASE jumping.

Το BASE jumping προέρχεται από τα αρχικά των λέξεων Building, Antenna, Span και Earth και εννοεί το άλμα από κάθε ένα από αυτά τα πιθανά σημεία. Περιγράφει δηλαδή το άλμα με αλεξίπτωτο ή με κάποιο είδος φτερού από μια σταθερή κατασκευή ή γκρεμό.

Base-Jumping

Γιατί το BASE Jumping είναι το πιο επικίνδυνο άθλημα

  • Υψηλά ποσοστά θνησιμότητας: Το BASE jumping έχει ανησυχητικά υψηλό ποσοστό θνησιμότητας σε σύγκριση με άλλα αθλήματα. Μελέτες δείχνουν ότι περίπου 1 στους 60 συμμετέχοντες πεθαίνει κάθε χρόνο, καθιστώντας την μια από τις πιο θανατηφόρες ψυχαγωγικές δραστηριότητες.
  • Έλλειψη ελέγχου: Σε αντίθεση με το skydiving, όπου τα άλματα εκτελούνται από αεροπλάνο σε μεγάλο υψόμετρο, τα BASE jumps γίνονται από χαμηλότερα ύψη, δίνοντας στους άλτες λιγότερο χρόνο να αντιδράσουν, εάν κάτι πάει στραβά.
  • Περιβαλλοντικοί κίνδυνοι: Οι άλτες συχνά αντιμετωπίζουν απρόβλεπτες συνθήκες ανέμου, εγγύτητα σε σκληρές επιφάνειες και πιθανότητα δυσλειτουργιών του αλεξίπτωτου, τα οποία συμβάλλουν στην υψηλή επικινδυνότητα του αθλήματος.
  • Ικανότητα και εμπειρία: Αν και η εμπειρία μπορεί να μειώσει ορισμένους κινδύνους, ακόμη και οι έμπειροι BASE jumpers αντιμετωπίζουν σημαντικούς κινδύνους λόγω της εγγενούς απρόβλεπτης κατάστασης του αθλήματος και των λεπτών περιθωρίων λάθους.
Bull-Riding

Άλλα ιδιαιτέρως επικίνδυνα αθλήματα

Αν και το BASE jumping βρίσκεται στην κορυφή της λίστας, άλλα αθλήματα είναι επίσης ιδιαίτερα επικίνδυνα:

  • Big Wave Surfing: Το σερφ σε τεράστια κύματα μπορεί να είναι απειλητικό για τη ζωή λόγω της δύναμης των κυμάτων, του κινδύνου πνιγμού και της παρουσίας υποβρύχιων εμποδίων.
  • Ανάβαση σε ταύρο: Αυτό το άθλημα ροντέο περιλαμβάνει “ιππασία” ταύρου και είναι γνωστό για το υψηλό ποσοστό τραυματισμών, συμπεριλαμβανομένων σπασμένων οστών, διάσεισης, ακόμη και θανάτου.
  • Αναρρίχηση χωρίς εξοπλισμό: Όσοι επιδίδονται σε αναρρίχηση χωρίς σχοινιά ή εξοπλισμό ασφαλείας, κινδυνεύουν (προφανώς) με θανατηφόρες πτώσεις από μεγάλα ύψη.
  • Μηχανοκίνητα αθλήματα: Οι αγώνες υψηλής ταχύτητας, είτε με αυτοκίνητα είτε με μοτοσικλέτες, ενέχουν τον κίνδυνο σοβαρών ατυχημάτων, με αποτέλεσμα σοβαρούς τραυματισμούς ή θάνατο.

Συμπέρασμα

Στον τομέα των αθλημάτων, το BASE jumping ξεχωρίζει ως το πιο επικίνδυνο λόγω του υψηλού ποσοστού θνησιμότητας, της έλλειψης ελέγχου και των περιβαλλοντικών κινδύνων. Αν και η συγκίνηση των extreme sports προσελκύει πολλούς ανθρώπους, είναι απαραίτητο να κατανοήσουμε και να σεβόμαστε τους κινδύνους που εμπεριέχονται.

Πηγή: livescience.com