ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γιατί κάποιες τροφές είναι ακαταμάχητες: Πώς να μην εθίζεστε

Μιχάλης Θερμόπουλος

Ο εθισμός σε κάποιες τροφές είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλοί άνθρωποι. Συχνά οδηγεί σε υπερκατανάλωση τροφής και συναφή προβλήματα υγείας.

Γιατί κάποιες τροφές είναι ακαταμάχητες: Πώς να μην εθίζεστε
Bigstock

Η κατανόηση του τι κάνει ορισμένα τρόφιμα εθιστικά, ο εντοπισμός των πιο εθιστικών τροφών και η εκμάθηση στρατηγικών για τη διαχείριση της επιθυμίας για την κατανάλωσή τους μπορεί να συμβάλει στη διατήρηση ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής.

Τι κάνει κάποιες τροφές τόσο εθιστικές

  • Υψηλά επίπεδα ζάχαρης και λίπους: Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και λίπος ενεργοποιούν το σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου, απελευθερώνοντας ντοπαμίνη, τον νευροδιαβιβαστή της “καλής αίσθησης”. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει έναν φαύλο κύκλο επιθυμίας και κατανάλωσης, παρόμοιο με τον εθισμό σε ναρκωτικές ουσίες.
  • Επεξεργασμένοι υδατάνθρακες: Τρόφιμα όπως το λευκό ψωμί, τα ζυμαρικά και τα αρτοσκευάσματα μετατρέπονται γρήγορα σε ζάχαρη στο σώμα, προκαλώντας γρήγορες αιχμές και πτώση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και οδηγώντας σε λαχτάρα για ακόμη περισσότερο.
  • Τεχνητά πρόσθετα: Πρόσθετα όπως το γλουταμινικό νάτριο και τα τεχνητά γλυκαντικά μπορούν να βελτιώσουν τη γεύση των τροφίμων, καθιστώντας τα πιο εύγευστα και πιο δύσκολο να αντισταθούμε σε αυτά.
  • Υφή και αίσθηση στο στόμα: Ο συνδυασμός τραγανότητας, κρεμώδους ή άλλων ελκυστικών υφών μπορεί να ενισχύσει την αισθητηριακή εμπειρία, καθιστώντας ορισμένα τρόφιμα πιο επιθυμητά.
  • Συναισθηματική διατροφή: Το άγχος, η πλήξη και η συναισθηματική ένταση μπορούν να οδηγήσουν τους ανθρώπους να αναζητήσουν παρηγοριά ή επιβράβευση σε ιδιαιτέρως γευστικά τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, ενισχύοντας έτσι αυτήν τη συνήθεια μέσω της συναισθηματικής ικανοποίησης που τους παρέχει.
Chocolate-sokolata

Ποιες είναι οι πιο εθιστικές τροφές

  • Σοκολάτα: Κατά κανόνα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και λίπος, οπότε διεγείρει τα κέντρα ευχαρίστησης του εγκεφάλου, καθιστώντας την μια κοινή λιγούρα σχεδόν για όλους.
  • Παγωτό: Με τον συνδυασμό ζάχαρης, λίπους και ελκυστικής υφής, το παγωτό είναι δύσκολο να αντισταθούν οι περισσότεροι.
  • Πίτσα: Ο συνδυασμός λίπους στο τυρί, ζάχαρης στη σάλτσα και επεξεργασμένων υδατανθράκων στην κρούστα κάνει την πίτσα εξαιρετικά εθιστική.
  • Τσιπς και πατάτες: Αυτά τα αλμυρά, τραγανά σνακ είναι συχνά πλούσια σε λίπος και υδατάνθρακες, καθιστώντας τα μια δημοφιλή επιλογή για συναισθηματική και αλόγιστη διατροφή.
  • Γλυκά, μπισκότα και αρτοσκευάσματα: Γεμάτα με ζάχαρη, λίπος και ραφιναρισμένο αλεύρι, πολλά αρτοσκευάσματα μπορούν να οδηγήσουν σε έντονη λαχτάρα και υπερκατανάλωση τροφής.
Nutrition-plan-mindful-eating

Συμβουλές για τη διαχείριση της επιθυμίας για κατανάλωση εθιστικών τροφών

Η διαχείριση της επιθυμίας για κατανάλωση εθιστικών τροφών περιλαμβάνει τόσο ψυχολογικές όσο και πρακτικές στρατηγικές:

  • Ενσυνείδητη σίτιση: Εξασκηθείτε στο να τρώτε ενσυνείδητα, δίνοντας προσοχή στα σημάδια πείνας και απολαμβάνοντας κάθε μπουκιά ξεχωριστά. Αυτό βοηθά στην αναγνώριση της αληθινής πείνας έναντι των συναισθηματικών πόθων.
  • Υγιή υποκατάστατα: Αντικαταστήστε τα εθιστικά τρόφιμα με πιο υγιεινές επιλογές. Για παράδειγμα, τα φρούτα μπορούν να ικανοποιήσουν την επιθυμία σας για κάτι γλυκό, ενώ οι ξηροί καρποί και οι σπόροι μπορούν να αντικαταστήσουν την τραγανότητα που αναζητάτε ως υφή.
  • Τακτικά γεύματα: Η κατανάλωση ισορροπημένων γευμάτων σε τακτά χρονικά διαστήματα μέσα στην ημέρα μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση σταθερών επιπέδων σακχάρου στο αίμα, μειώνοντας την επιθυμία για τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και λιπαρά.
  • Μείνετε ενυδατωμένοι: Μερικές φορές η δίψα συγχέεται με την πείνα. Η κατανάλωση άφθονου νερού κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να βοηθήσει στην μείωση αυτής της λαχτάρας.
  • Διαχείριση άγχους: Ασχοληθείτε με δραστηριότητες ανακούφισης από το άγχος, όπως άσκηση, διαλογισμός ή χόμπι, για να μειώσετε τα συναισθηματικά ερεθίσματα φαγητού.
  • Περιορισμός διαθεσιμότητας: Κρατήστε τα εθιστικά τρόφιμα έξω από το σπίτι ή τουλάχιστον μακριά από την άμεση πρόσβαση σε αυτά. Αυτό μειώνει τον πειρασμό να τσιμπήσετε κάτι ακατάλληλο χωρίς δεύτερη σκέψη.

Πηγές: clevelandclinic.org, webmd.com, medicalnewstoday.com, rd.com