App για τη... ληξιαρχική πράξη θανάτου
Τα 2/3 τωνθανάτων παγκοσμίως δεν καταγράφονται στα αρχεία. Μια επαναστατική εφαρμογήμπορεί να αλλάξει αυτό το φαινόμενο διά παντός.
Σε πολλές χώρες, τουπάρχον σύστημα για τη συλλογή δεδομένων παρουσιάζει ελλείψεις, με αποτέλεσμα οθάνατος πολλών πολιτών να περνά απαρατήρητος στατιστικά.
Εάν δε γνωρίζουμεπόσοι πολίτες χάνουν τη ζωή τους και γιατί, είναι αδύνατο να σχηματίσουμε μιαολοκληρωμένη εικόνα για την κατάσταση της υγείας ενός έθνους.
Χάρη στηντεχνολογία, θα είναι πλέον δυνατό να καταγραφούν οι δηλώσεις συγγενών σχετικάμε τις συνθήκες θανάτου ενός πολίτη.
Συγκεντρώνοντας πληροφορίεςσε ψηφιακή μορφή, η εφαρμογή αυτή θα φέρει την επανάσταση στην παγκόσμια υγεία.
Στο Μαλάουι (Αφρική)δεν καταγράφεται κανένας θάνατος εκτός ιατρικών μονάδων.
Η Δρ. Carina King, από το Πανεπιστημιακό Κολλέγιο του Λονδίνου, επιβλέπει την εφαρμογή της προφορικήςαυτοψίας στην περιοχή Mchinji του Μαλάουι.
«Οι άνθρωποι εκείήταν παραδόξως ανοιχτοί και πιστεύω ότι βρίσκουν την εφαρμογή εξαιρετικάενδιαφέρουσα όταν τους ζητούμε να μας δώσουν συνέντευξη», δήλωσε στο BBC.
Η προφορικήαυτοψία χρησιμοποιείται ως μέθοδος εδώ και 20 χρόνια περίπου, ωστόσο οιπληροφορίες καταγράφονταν παραδοσιακά σε γραπτό ερωτηματολόγιο. Τα έγγραφα αυτάπρέπει στη συνέχεια να αναλυθούν από δύο γιατρούς, οι οποίοι θα χρησιμοποιήσουντις απαντήσεις ώστε να καταλήξουν στην πιθανή αιτία θανάτου. Ο όγκος της απαιτούμενηςεργασίας είναι μεγάλος, με αποτέλεσμα πολλά από τα ερωτηματολόγια να καταλήγουννα μη διαβαστούν ποτέ.
Η Δρ. King δήλωσε πως «το κινητό τηλέφωνο είναι μιακαλή μέθοδος και βοηθά να μη χρησιμοποιούμε πολλά έγγραφα».
«Έχουμε γρήγορηπρόσβαση στα δεδομένα και μπορούμε να τα αναλύσουμε ταχύτατα ώστε να συμπεράνουμετην αιτία θανάτου.»
Η εφαρμογήπεριλαμβάνει μια σειρά από ερωτήσεις τις οποίες ο υπεύθυνος υπάλληλος θαχρησιμοποιεί προκειμένου να συλλέξει πληροφορίες. Κάθε ερώτηση αντιστοιχεί σεένα σύνολο από πιθανές απαντήσεις. Το λογισμικό είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε ναπερνά στην επόμενη σχετική ερώτηση ανάλογα με την απάντηση που έχει δοθεί.
Το βασικότεροπλεονέκτημα της εφαρμογής είναι ότι μπορεί να υπολογίσει σε λίγο χρόνο τηνπιθανή αιτία θανάτου.
Τα αποτελέσματααποθηκεύονται στη συσκευή και αποστέλλονται σε μια κεντρική βάση δεδομένων.
Επί του παρόντος,η εφαρμογή της προφορικής αυτοψίας με τη βοήθεια κινητού τηλεφώνου είναιπεριορισμένη, ωστόσο ο μακροπρόθεσμος στόχος είναι να διαδοθεί ευρέως.
Ο ΠαγκόσμιοςΟργανισμός Υγείας υποστηρίζει ένθερμα αυτήν την πρωτοβουλία και συνεργάζεται μειδρύματα από το Ηνωμένο Βασίλειο έως και τη Σουηδία ώστε να αναπτυχθείπεραιτέρω η εν λόγω τεχνολογία.