ΥΓΕΙΑ

Μπορεί το κινητό να βλάψει την καρδιά σας; Οι επιστήμονες προειδοποιούν

Σινάνη Αικατερίνη

Το κινητό σας τηλέφωνο μπορεί να βλάψει την καρδιά σας, προειδοποιεί μια νέα μελέτη.

Μπορεί το κινητό να βλάψει την καρδιά σας; Οι επιστήμονες προειδοποιούν

Η μεγάλης κλίμακας μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν συνέχεια το κινητό τους τηλέφωνο, αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου.

Μάλιστα, όσο περισσότερο χρόνο περνάει κανείς στο τηλέφωνό του, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιακών προβλημάτων, αναφέρουν οι ερευνητές.

Ειδικότερα, στα άτομα που χρησιμοποιούσαν το τηλέφωνό τους έξι ή περισσότερες ώρες την εβδομάδα, ο κίνδυνος καρδιακής νόσου ήταν περίπου 21% υψηλότερος σε σύγκριση με όσους το χρησιμοποιούσαν 4-6 ώρες (15% υψηλότερος) και για όσους το χρησιμοποιούσαν 1-3 ώρες (13% υψηλότερος κίνδυνος).

«Διαπιστώσαμε ότι σε σύγκριση με τους μη τακτικούς χρήστες κινητών τηλεφώνων, οι τακτικοί χρήστες κινητών τηλεφώνων είχαν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων», δήλωσε ο ερευνητής Δρ. Ziliang Ye, από το Southern Medical University στην Κίνα.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα για περισσότερους από 444.000 εγγεγραμμένους στο ανοιχτό ερευνητικό πρόγραμμα της UK Biobank.

Όλοι οι συμμετέχοντες ανέφεραν τη συχνότητα χρήσης του κινητού τους τηλεφώνου.

Οι ερευνητές όρισαν ως τακτική τη χρήση κινητού τηλεφώνου τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.

Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν για περίπου 12 χρόνια και εξετάζονταν για προβλήματα υγείας, όπως εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιοπάθεια, προβλήματα καρδιακού ρυθμού ή καρδιακή ανεπάρκεια.

Αποδείχθηκε ότι οι τακτικοί χρήστες κινητών τηλεφώνων είχαν όντως υψηλότερο κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων, σε σύγκριση με τους μη χρήστες, και ότι η μεγαλύτερη χρήση κινητού τηλεφώνου αύξανε αυτόν τον κίνδυνο.

Η χρήση κινητού τηλεφώνου μπορεί να επηρεάσει τις συνήθειες ύπνου και τα επίπεδα άγχους ενός ατόμου, τα οποία με τη σειρά τους επηρεάζουν την υγεία της καρδιάς, δήλωσαν οι ερευνητές.

Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι οι άνθρωποι που χρησιμοποιούσαν κινητό τηλέφωνο περισσότερο από μία ώρα την εβδομάδα είχαν χειρότερα πρότυπα ύπνου από εκείνους που χρησιμοποιούσαν το τηλέφωνό τους λιγότερο.

Συνολικά, ο κακός ύπνος αιτιολογεί περίπου το 5% της σχέσης μεταξύ της χρήσης κινητού τηλεφώνου και των καρδιακών προβλημάτων, δήλωσαν οι ερευνητές.

Η ψυχολογική δυσφορία που προκαλείται από τη χρήση του κινητού τηλεφώνου δικαιολογούσε άλλο ένα 11% του αυξημένου κινδύνου.

«Το κακό μοτίβο ύπνου και η κακή ψυχική υγεία μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την ανάπτυξη καρδιαγγειακών παθήσεων», δήλωσε ο ερευνητής Δρ. Xianhui Qin από το Southern Medical University στην Κίνα.

Είναι επίσης πιθανό τα ραδιοκύματα που εκπέμπονται από τα τηλέφωνα να προκαλούν φλεγμονή στο σώμα που επηρεάζει την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία, πρόσθεσαν οι ερευνητές.

«Η χρόνια έκθεση στην ακτινοβολία RF-EMF που εκπέμπεται από τα κινητά τηλέφωνα θα μπορούσε να οδηγήσει σε οξειδωτικό στρες και φλεγμονώδη αντίδραση», δήλωσε ο Qin.

«Ως εκ τούτου, η έκθεση στην ακτινοβολία RF-EMF από κινητά τηλέφωνα σε συνδυασμό με το κάπνισμα και τον διαβήτη μπορεί να έχει συνεργιστική επίδραση στην αύξηση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων».

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να αφήσουν τα smartphones τους, σύμφωνα με συνοδευτικό κύριο άρθρο που γράφτηκε από επιδημιολόγους του Πανεπιστημίου του Τορόντο.

«Η υπεύθυνη χρήση του κινητού τηλεφώνου θα πρέπει να αποτελεί πολύτιμο συστατικό μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης για τη στήριξη της καρδιαγγειακής υγείας», δήλωσε ο επικεφαλής συντάκτης Nicolas Grubic, διδακτορικός φοιτητής στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο.

«Πριν βυθιστείτε σε ατελείωτες ώρες ανούσιας χρήσης του smartphone σας, σκεφτείτε να ανακατευθύνετε αυτόν τον χρόνο σε μια πιο υγιή για την καρδιά δραστηριότητα».

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Canadian Journal of Cardiology.