Πάνω από 200.000 Έλληνες με νόσο Αλτσχάιμερ
Η Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμεργιορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Σεπτεμβρίου, με σκοπό την ενημέρωση της κοινήςγνώμης για τη νευροεκφυλιστική νόσο, αλλά και την αφύπνιση και ενεργοποίηση τηςΠολιτείας.
Σήμερα, στην Ελλάδα, υπάρχουν200.000 χιλιάδες ασθενείς, ενώ από Αλτσχάιμερ προσβάλλονται το 8% των ατόμωνάνω των 65 ετών και το 25% άνω των 85.
Εξάλλου, από τη νόσο πάσχει όλη ηοικογένεια, καθώς αυτοί που έχουν υπό τη φροντίδα τους ανοϊκούς ασθενείς,φέρουν δυσβάστακτο ψυχολογικό, σωματικό και οικονομικό φορτίο.
H Εταιρεία Νόσου Alzheimer καιΣυναφών Διαταραχών Αθηνών, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Νόσου Αλτσχάιμερδιοργανώνει για σήμερα, Σάββατο, συνέδριο με θέμα: «Οι εκπαιδευτικές ανάγκες των έμμισθων καιοικογενειακών φροντιστών: Παρουσίαση του προγράμματος SET CARE- «Μάθηση εξ’αποστάσεως στο πλαίσιο της κατ’ οίκον φροντίδας». Το συνέδριο θαπραγματοποιηθεί στην αίθουσα Κωστής Παλαμάς, του Πανεπιστημίου Αθηνών,Ακαδημίας 48 & Σίνα, Αθήνα, από τις 10:00 έως και τις 16:00.
Επίσης, από τις 16 έως και τις 20 Σεπτεμβρίου, η Εταιρείαπραγματοποίησε εκδηλώσεις με σκοπό την ενημέρωση, την πρόληψη και την έγκαιρηδιάγνωση της νόσου.
Συγκεκριμένα, στα Κέντρα Ημέρας τηςεταιρείας σε Αμπελοκήπους, Παγκράτι, Μαρούσι και Ηλιούπολη, από τις 10:00 έωςκαι τις 17:00, ειδικευμένοι επιστήμονες έκαναν τεστ μνήμης σε άτομα άνω των 60ετών, ενώ οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τουςπαράγοντες κινδύνου και τις στρατηγικέςπρόληψης της άνοιας.
Η Εταιρεία Νόσου Alzheimerυπογραμμίζει ότι η έγκαιρη διάγνωση, είναι σημαντική για τον ασθενή και τουςοικείους του, γιατί τους επιτρέπει να ξεκινήσουν έγκαιρα φαρμακευτικές και μηφαρμακευτικές θεραπείες, να προγραμματίσουν το μέλλον με τη ρύθμιση νομικών,ιατρικών και οικονομικών θεμάτων, ναεκπαιδευτούν ώστε να διαχειρίζονται αποτελεσματικά την καθημερινότητά τους,καθώς και να μειώσουν το συνολικό κόστος φροντίδας.
Σε "παγκόσμια επιδημία" εξελίσσεται τοΑλτσχάιμερ
Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις της«Παγκόσμιας Έκθεσης Αλτσχάιμερ 2013», που δόθηκε στη δημοσιότητα, σχετικά με αυτούςπου θα παρουσιάσουν τη νόσο μέχρι τα μέσα του αιώνα μας.
Πιο συγκεκριμένα, η Έκθεση προβλέπειότι οι εξαρτημένοι ηλικιωμένοι που θα έχουν ανάγκη φροντίδας, οι μισοίτουλάχιστον από αυτούς λόγω της νόσου Αλτσχάιμερ και της άνοιας, σχεδόν θατριπλασιαστούν διεθνώς μέχρι τα μέσα του αιώνα μας, από 101 εκατομμύρια σήμερασε 277 εκατ. το 2050.
Μάλιστα, το 80% των ηλικιωμένων σταγηροκομεία εκτιμάται ότι έχουν Αλτσχάιμερ και άνοια.
Η έκθεση, που συντάχθηκε απόεπιστήμονες με επικεφαλής τον καθηγητή Μάρτιν Πρινς του Ινστιτούτου Ψυχιατρικήςτου Κολλεγίου King's του Λονδίνου για λογαριασμό της οργάνωσης «Διεθνής τηςΝόσου Αλτσχάιμερ», προειδοποιεί ότι η νευροεκφυλιστική ασθένεια τείνει ναεξελιχθεί σε «παγκόσμια επιδημία», ιδίως καθώς αναμένεται τα επόμενα χρόνια ναπληγούν πολυπληθείς χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία.
Το Αλτσχάιμερ είναι η πιο συχνή καιπιο σοβαρή αιτία άνοιας, προκαλώντας συμπτώματα όπως απώλεια μνήμης, αλλαγέςστην ψυχική διάθεση, προβλήματα επικοινωνίας και αυτοεξυπηρέτησης.
Τουλάχιστον πάνω από ένας στους δέκαανθρώπους άνω των 60 ετών (ποσοστό 13%) χρειάζεται μακροπρόθεσμη φροντίδα καιυποστήριξη από άλλους για τις καθημερινές ανάγκες του, σύμφωνα με την έκθεση.
Στην έκθεση επισημαίνεται ότι όσο ηγονιμότητα μειώνεται διεθνώς και γεννιούνται λιγότερα παιδιά, ενώ αντίθετα οαριθμός των ηλικιωμένων αναλογικά αυξάνει, τόσο θα επιτείνεται το πρόβλημα.
Ήδη η θεραπεία και η φροντίδα τωνανθρώπων με άνοια κοστίζει διεθνώς πάνω από 600 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίωςή περίπου το 1% του παγκόσμιου ΑΕΠ.
Νέα μέθοδος "βλέπει" το Αλτσχάιμερ σε πραγματικό χρόνο
Μία νέα καινοτόμα τεχνική εγκεφαλικήςαπεικόνισης, η οποία μπορεί να «δει» σε πραγματικό χρόνο και να διαγνώσει έναβασικό δείκτη της νόσου Αλτσχάιμερ, ανακάλυψαν Ιάπωνες επιστήμονες. Πρόκειταιγια τη συσσώρευση της πρωτεΐνης «ταυ», που καταστρέφει τα εγκεφαλικά κύτταρα.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δραΜακότο Χιγκούτσι του Εθνικού Ινστιτούτου Ακτινολογικών Επιστημών της Ιαπωνίας,που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο νευρολογικό περιοδικό «Neuron», δήλωσανότι η νέα τεχνολογία μπορεί να εντοπίσει μέσα στο ζωντανό εγκέφαλο τις συσσωματώσειςτης πρωτεΐνης «ταυ».
Οι Ιάπωνες ερευνητές ανέπτυξαν μιαχημική ουσία που εισάγεται στο αίμα και προσδένεται στο μόριο της πρωτεΐνης «ταυ»,το οποίο πλέον εκπέμπει φως. Έτσι, για τις επόμενες ώρες και μέχρι η χημικήουσία διαλυθεί στο σώμα, η συσσώρευση της πρωτεΐνης μπορεί πλέον να ανιχνευθείτρισδιάστατα μέσω τομογραφίας εκπομπής ποζιτρονίων.
Μια δεύτερη πρωτεΐνη, το βήτααμυλοειδές, που θεωρείται επίσης υπεύθυνη για την καταστροφή των εγκεφαλικώνκυττάρων στη νόσο Αλτσχάιμερ, μπορεί και αυτή να ανιχνευθεί με παρόμοια τεστ.Οι πλάκες του αμυλοειδούς αρχίζουν να αναπτύσσονται αφανώς δέκα έως 15 χρόνιαπριν την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων.
Η νόσος Αλτσχάιμερ δεν εμφανίζειιδιαίτερα συμπτώματα, παρά αφότου έχουν περάσει αρκετά χρόνια και όταν πια ταυπάρχοντα φάρμακα δεν μπορούν να τη θεραπεύσουν ή έστω να την «φρενάρουν». Γι'αυτό θεωρείται κρίσιμη η έγκαιρη διάγνωση, κάτι που όμως δεν είναι εύκολο μετην υπάρχουσα τεχνολογία. Η οριστική και με απόλυτη βεβαιότητα διάγνωση τηςασθένειας γίνεται μόνο μετά τον θάνατο του ασθενούς και την εξέταση τουεγκεφάλου του.
Η νέα μέθοδος μπορεί να οδηγήσει σε νέες μεθόδους έγκαιρηςδιάγνωσης της νευροεκφυλιστικής ασθένειας, καθώς και στην αποτελεσματικότερηδοκιμή νέων φαρμάκων.