Αφροδίσιο λεμφοκοκκίωμα: Τα συμπτώματα ενός αγνώστου ΣΜΝ
Το αφροδίσιο λεμφοκοκκίωμα είναι ένα σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα (ΣΜΝ).
Στο πρώτο στάδιο το αφροδίσιο λεμφοκοκκίωμα προκαλεί φουσκάλες στα γεννητικά όργανα. Σε επόμενα στάδια οδηγεί σε διογκωμένους, επώδυνους λεμφαδένες στη βουβωνική χώρα, την λεκάνη ή το ορθό.
Τα αντιβιοτικά μπορούν συνήθως να θεραπεύσουν το αφροδίσιο λεμφοκοκκίωμα, αλλά αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να προκαλέσει μακροπρόθεσμη βλάβη στο λεμφικό σύστημα, ενώ αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης HIV και άλλων ΣΜΝ.
Αφροδίσιο λεμφοκοκκίωμα: Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο
Τα σεξουαλικά ενεργά άτομα ηλικίας μεταξύ 15 και 40 ετών διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης αφροδίσιου λεμφοκοκκιώματος, ανεξαρτήτως φύλου. Αλλά οι άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες έχουν περισσότερες αναφερόμενες περιπτώσεις σε σύγκριση με τις γυναίκες. Τα άτομα με HIV διατρέχουν επίσης υψηλότερο κίνδυνο.
Προκαλείται από τα βακτήρια χλαμύδια και συγκεκριμένα από το Chlamydia trachomatis. Μπορεί να μεταδοθεί μέσω κολπικού, πρωκτικού ή στοματικού σεξ.
Αφροδίσιο λεμφοκοκκίωμα: Συμπτώματα
Τα συμπτώματα ξεκινούν συνήθως 3-12 ημέρες μετά την μόλυνση. Μερικές φορές μπορεί να μην εμφανιστούν έως και 30 ημέρες αργότερα. Όταν εμφανίζονται, το κάνουν σε τρία στάδια:
Πρώτο στάδιο: Μικρές φουσκάλες (συνήθως μεγέθους 1-6 χιλιοστών) γεμάτες με υγρό στο πέος ή στον κόλπο. Αυτές οι φουσκάλες συνήθως δεν προκαλούν πόνο και επουλώνονται γρήγορα. Μπορεί επίσης να έχετε πληγές στο στόμα ή στον λαιμό.
Δεύτερο στάδιο: Αυτό το στάδιο συμβαίνει περίπου 2-6 εβδομάδες μετά το πρώτο στάδιο. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι:
- Πρησμένοι, τρυφεροί λεμφαδένες στη βουβωνική χώρα, ειδικά στους άνδρες
- Πρησμένοι, επώδυνοι λεμφαδένες στην λεκάνη και κοντά στο ορθό, ειδικά στις γυναίκες
Το δέρμα πάνω από τους λεμφαδένες μπορεί να σπάσει. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μια δίοδο (φλεβικό σωλήνα) που αφήνει το αίμα ή το πύον να βγει έξω από το δέρμα.
Άλλα συμπτώματα:
- Κοιλιακό άλγος
- Πόνος στον πρωκτό
- Πόνος στην πλάτη ή πυελικός πόνος στις γυναίκες
- Πόνοι σώματος
- Δυσκοιλιότητα
- Κούραση
- Πονοκέφαλος
- Πυρετός
- Φλεγμονή του ορθού και του πρωκτού
- Αιμορραγία από το ορθό, κνησμός ή έκκριση
- Επώδυνη ούρηση και πόνος κατά την κένωση
- Ανεξήγητη απώλεια βάρους
Τρίτο στάδιο: Αυτό το στάδιο εμφανίζεται συνήθως όταν το αφροδίσιο λεμφοκοκκίωμα δεν έχει αντιμετωπιστεί σωστά. Στο τρίτο στάδιο, οι πληγές επουλώνονται αλλά συχνά αφήνουν σημάδια.
Άλλα συμπτώματα:
- Αποστήματα
- Πρωκτικά συρίγγια
- Παραμορφωμένα γεννητικά όργανα
- Στένωση του ορθού
- Δυσλειτουργία του πυελικού εδάφους
- Πρήξιμο γεννητικών οργάνων
Αφροδίσιο λεμφοκοκκίωμα: Αντιμετώπιση
Οι γιατροί συνήθως χορηγούν το αντιβιοτικό δοξυκυκλίνη: 100 mg δύο φορές την ημέρα για 3 εβδομάδες. Άλλες φορές μπορεί να συνταγογραφήσουν ερυθρομυκίνη ή αζιθρομυκίνη ως εναλλακτικές θεραπείες.
Μπορεί επίσης να συστήσουν βιοψία οποιουδήποτε πυώδους λεμφαδένα στη βουβωνική χώρα. Αυτό περιλαμβάνει την απορρόφηση υγρού και συμβάλλει στην ανακούφιση από τον πόνο και τη δυσφορία.
Θα πρέπει να απέχετε από κάθε σεξουαλική δραστηριότητα μέχρι να ολοκληρώσετε τη θεραπεία για αφροδίσιο λεμφοκοκκίωμα. Μετά, κάντε ασφαλές σεξ για να αποφύγετε μελλοντικές επαναμολύνσεις.
Πηγή: clevelandclinic.org