ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ

Παγκόσμια Ημέρα Σεξουαλικής Υγείας 2024: Έμφαση στις “Θετικές Σχέσεις”

Μιχάλης Θερμόπουλος

Η Παγκόσμια Ημέρα Σεξουαλικής Υγείας, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 4 Σεπτεμβρίου, είναι μια παγκόσμια πρωτοβουλία αφιερωμένη στην ευαισθητοποίηση σχετικά με τη σεξουαλική υγεία και την υπεράσπιση των σεξουαλικών δικαιωμάτων.

Παγκόσμια Ημέρα Σεξουαλικής Υγείας 2024: Έμφαση στις “Θετικές Σχέσεις”
Bigstock

Αυτό το άρθρο εστιάζει στον σκοπό της Παγκόσμιας Ημέρας Σεξουαλικής Υγεία και το κεντρικό θέμα για το 2024, περιγράφει τις διάφορες κατηγορίες σεξουαλικών διαταραχών, τα πιο κοινά σεξουαλικά προβλήματα και παρέχει πληροφορίες για τα πιο διαδεδομένα και επικίνδυνα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ).

Ποιος είναι ο σκοπός της Παγκόσμιας Ημέρας Σεξουαλικής Υγείας

Η Παγκόσμια Ημέρα Σεξουαλικής Υγείας καθιερώθηκε από την Παγκόσμια Ένωση για τη Σεξουαλική Υγεία (WAS) για να προωθήσει την καλύτερη κατανόηση της σεξουαλικής υγείας και να υποστηρίξει τα σεξουαλικά δικαιώματα ως θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα.

Η Ημέρα χρησιμεύει ως πλατφόρμα για την εκπαίδευση του κοινού, την μείωση του στίγματος σχετικά με ζητήματα σεξουαλικής υγείας και την πίεση προς την παγκόσμια πρόσβαση σε υπηρεσίες σεξουαλικής υγείας. Με την ενθάρρυνση του ανοιχτού διαλόγου, η πρωτοβουλία στοχεύει να διασφαλίσει ότι η σεξουαλική ευημερία αναγνωρίζεται ως ουσιαστική πτυχή της συνολικής υγείας των ανθρώπων.

Ποιο είναι το θέμα για την Παγκόσμια Ημέρα Σεξουαλικής Υγείας 2024

Το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Σεξουαλικής Υγείας 2024 είναι “Θετικές Σχέσεις” (Positive Relationships).

Αυτό το θέμα τονίζει τη σημασία της καλλιέργειας υγιών σχέσεων με σεβασμό και υποστήριξη στο πλαίσιο της σεξουαλικής υγείας. Υπογραμμίζει το πώς οι θετικές σχέσεις -ρομαντικές, οικογενειακές ή κοινωνικές- συμβάλλουν στην ατομική και συλλογική σεξουαλική ευημερία. Το θέμα ενθαρρύνει την εστίαση στην επικοινωνία, τον αμοιβαίο σεβασμό και την κατανόηση σε όλους τους τύπους σχέσεων, προωθώντας μια ολιστική προσέγγιση στη σεξουαλική υγεία, που υπερβαίνει τις σωματικές πτυχές της σεξουαλικής πράξης.

Sexual-Problems

Ποιες είναι οι 4 κατηγορίες σεξουαλικών διαταραχών

Οι σεξουαλικές διαταραχές ταξινομούνται συνήθως σε τέσσερις μεγάλες κατηγορίες:

  1. Διαταραχές σεξουαλικής επιθυμίας: Αυτές αφορούν την επίμονη έλλειψη ενδιαφέροντος για τη σεξουαλική δραστηριότητα, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε άγχος και διαπροσωπικές δυσκολίες.
  2. Διαταραχές διέγερσης: Χαρακτηρίζουν την αδυναμία διατήρησης ή επίτευξης της σεξουαλικής διέγερσης, παρά την επαρκή επιθυμία, που συχνά επηρεάζει τη συνολική σεξουαλική ικανοποίηση.
  3. Διαταραχές οργασμού: Αυτές περιλαμβάνουν δυσκολίες στην επίτευξη οργασμού ή και την πλήρη απουσία του.
  4. Διαταραχές σεξουαλικού πόνου: Αυτές οι διαταραχές περιλαμβάνουν πόνο κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής ή άλλων σεξουαλικών δραστηριοτήτων, οι οποίες μπορεί να επηρεάσουν τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες και να οδηγήσουν στην αποφυγή των σεξουαλικών αλληλεπιδράσεων.

Ποιο είναι το πιο κοινό σεξουαλικό πρόβλημα

Ένα από τα πιο κοινά σεξουαλικά προβλήματα που αναφέρουν οι άνδρες είναι η στυτική δυσλειτουργία (ΣΔ), ιδιαίτερα καθώς μεγαλώνουν.

Για τις γυναίκες, αναφέρεται συχνά η χαμηλή σεξουαλική επιθυμία, γνωστή και ως υπο-ενεργητική διαταραχή σεξουαλικής επιθυμίας (HSDD).

Και οι δύο καταστάσεις μπορούν να προκαλέσουν σημαντική συναισθηματική δυσφορία και ένταση σε μια σχέση, υπογραμμίζοντας τη σημασία της αναζήτησης επαγγελματικής βοήθειας, όταν προκύπτουν αυτά τα ζητήματα.

Std-Test

Ποια είναι τα πιο κοινά και ποια τα πιο επικίνδυνα ΣΜΝ

Τα πιο κοινά σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα είναι:

  • Χλαμύδια: Μια βακτηριακή λοίμωξη που είναι συχνά ασυμπτωματική, αλλά μπορεί να προκαλέσει σοβαρές αναπαραγωγικές επιπλοκές, εάν δεν αντιμετωπιστεί.
  • Γονόρροια: Μια άλλη βακτηριακή λοίμωξη που, εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να οδηγήσει σε στειρότητα και άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας.
  • Ιός των Ανθρώπινων Θηλωμάτων (HPV): Μια ευρέως διαδεδομένη ιογενής λοίμωξη που μπορεί να προκαλέσει κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων και να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Τα πιο επικίνδυνα ΣΜΝ θεωρούνται τα εξής:

  • HIV/AIDS: Μια ιογενής λοίμωξη που αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, δυσκολεύοντας τον οργανισμό να καταπολεμήσει άλλες λοιμώξεις και ασθένειες.
  • Σύφιλη: Μια βακτηριακή λοίμωξη που μπορεί να προκαλέσει σοβαρή βλάβη στην καρδιά, τον εγκέφαλο και άλλα όργανα, εάν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα.
  • Ηπατίτιδα Β: Μια ιογενής λοίμωξη που μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια ηπατική νόσο και καρκίνο του ήπατος, θέτοντας σημαντικούς μακροπρόθεσμους κινδύνους για την υγεία.

Σύνοψη

Η Παγκόσμια Ημέρα Σεξουαλικής Υγείας είναι μια ουσιαστική υπενθύμιση της σημασίας της σεξουαλικής υγείας και του ρόλου που παίζουν οι θετικές σχέσεις στην επίτευξη της σεξουαλικής ευημερίας. Η κατανόηση των διαφόρων πτυχών της σεξουαλικής υγείας, συμπεριλαμβανομένων των κατηγοριών σεξουαλικών διαταραχών και των κινδύνων που συνδέονται με τα ΣΜΝ, είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση μιας υγιούς και ικανοποιητικής ζωής.

Πάντα να δίνετε προτεραιότητα στη σεξουαλική σας υγεία και να αναζητάτε επαγγελματική καθοδήγηση, όταν είναι απαραίτητο, για να διασφαλίσετε τη συνολική σας ευημερία.

Πηγές: worldsexualhealth.net, worldsexualhealthday.org, beaumont.org, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, medlineplus.gov, stigmahealth.com