Σεξ μετά την εγκυμοσύνη
Η σεξουαλικήεπαφή έπειτα από μια εγκυμοσύνη μπορεί να είναι το τελευταίο πράγμα που έχειστο μυαλό της μια γυναίκα. Όσο όμως συνηθίζει τη νέα της ζωή, προκύπτουνερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν.
Για να απολαύσειμια γυναίκα το σεξ μετά τη γέννα, χρειάζεται χρόνος και σωστός προγραμματισμός.Ζητήματα όπως ο πόνος, η αιμορραγία, η κόπωση, ο θηλασμός και η διάθεση πολλές φορέςεπηρεάζουν την επιστροφή στην… ενεργό δράση.
Ασχέτως της μεθόδουπου εφαρμόστηκε (φυσιολογικός τοκετός ή καισαρική τομή), το σώμα χρειάζεταιχρόνο για να επανέλθει. Ο πόνος και τα κολπικά υγρά μπορεί μάλιστα να επιμείνουνγια αρκετό καιρό. Οι περισσότεροι γιατροί συνιστούν την αποχή από το σεξ για3-6 εβδομάδες μετά τη γέννα, λόγω των παρακάτω:
- -Οτράχηλος χρειάζεται χρόνο για να κλείσει
- -Τα κολπικάυγρά αργούν να σταματήσουν
- -Πιθανέςπληγές, τομές και ουλές χρειάζονται χρόνο για να επουλωθούν
Κάθε γυναίκααντιμετωπίζει διαφορετικά ιατρικά ζητήματα μετά τη γέννα. Ο γιατρός είναι αυτόςπου θα δώσει την τελική έγκριση, καθώς γνωρίζει πότε είναι ασφαλές να κάνετεκαι πάλι σεξ.
Συναισθηματική προσαρμογή
Ο ερχομός ενός μωρούαλλάζει μια για πάντα τη ζωή μιας γυναίκας, είναι λοιπόν λογικό να μη σκέφτεταικαι πολύ το σεξ. Ο βασικός λόγος είναι η έλλειψη ενέργειας, κάτι που μπορεί νακρατήσει για αρκετές εβδομάδες ή για μήνες.
Παράλληλα, οι ορμονικέςαλλαγές μπορεί να οδηγήσουν σε επιλόχειο κατάθλιψη. Έως ένα βαθμό, η λύπη, τοάγχος και η ευερεθιστότητα είναι φυσιολογικά συναισθήματα, εάν όμως επιμένουνγια αρκετές εβδομάδες καλό είναι να προγραμματιστεί ένα ραντεβού με κάποιονειδικό.
Ακόμη κι ανυπάρχει χρόνος και ενέργεια, οι ορμονικές αλλαγές μπορεί να μειώσουν τη θέληση γιασεξ. Χρειάζεται χρόνος και εποικοδομητική συζήτηση με το έτερον ήμισυπροκειμένου να λυθεί οποιοδήποτε ζήτημα προκύπτει.
Θηλασμός και σεξ μετά την εγκυμοσύνη
Ο θηλασμός είναι έναςακόμη παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει τη σεξουαλική ζωή μιας γυναίκας μετάτη γέννα. Ο θηλασμός μειώνει τα επίπεδα του οιστρογόνου και κατά συνέπειαυπάρχει ξηρότητα στην περιοχή του κόλπου.
Ορισμένα αντισυλληπτικάχάπια μειώνουν την παραγωγή μητρικού γάλακτος, επομένως θα πρέπει νασυμβουλευτείτε το γιατρό σας και να συζητήσετε πιθανές εναλλακτικές λύσεις.
Και να θυμάστε: οθηλασμός δεν αποτρέπει την εγκυμοσύνη. Πρόκειται για μια συχνή παρανόηση.
Αντισύλληψη και σεξ μετά την εγκυμοσύνη
Εάν δε θέλετε νακάνετε αμέσως άλλο παιδί, μπορείτε να επιλέξετε μία από τις πολλές εναλλακτικέςλύσεις αντισύλληψης. Θα πρέπει να λάβετε υπ’ όψιν σας τα εξής:
- -Αν δεθηλάζετε, πρέπει να περάσουν τουλάχιστον 3 εβδομάδες από τα γέννα πρινξεκινήσετε να παίρνετε αντισυλληπτικά χάπια. Αν θηλάζετε, πρέπει να περιμένετετουλάχιστον 6 εβδομάδες, προκειμένου να αποφύγετε τη μειωμένη παραγωγήγάλακτος.
- -Μπορείτε να πάρετε χάπι με προγεστερόνη εάν θηλάζετε. Η ορμόνημπορεί να περάσει στο μωρό από το γάλα, δεν είναι όμως επικίνδυνη. Σε κάθεπερίπτωση, συμβουλευτείτε το γιατρό σας.
- -Άλλες πιθανές λύσεις αντισύλληψης μετά τη γένναείναι το προφυλακτικό, το ενδομητρικό σπείραμα (σπιράλ) και το διάφραγμα.
Ένα μωρό είναιμεγάλη ευθύνη και απαιτεί φοβερή ενέργεια. Χρειάζεται χρόνος για να επανέλθετεσωματικά και πνευματικά μετά από μια γέννα. Θα πρέπει να έχετε λογικέςπροσδοκίες και να μη βιαστείτε να κάνετε το επόμενο βήμα. Με υπομονή και σωστόπρογραμματισμό, η σεξουαλική επαφή μετά τη γέννα γίνεται και πάλι μια οικείακαι ευχάριστη εμπειρία.