ΟΜΟΡΦΙΑ

Τι προσφέρει το μπάνιο σε γάλα – Πώς να το κάνετε

Μιχάλης Θερμόπουλος

Τα λουτρά με γάλα εξυμνούνται εδώ και αιώνες για τα πολυάριθμα οφέλη τους για την υγεία και την ομορφιά, κυρίως μέσα από τις σχετικές συνήθειες της βασίλισσας Κλεοπάτρας της Αιγύπτου.

Τι προσφέρει το μπάνιο σε γάλα – Πώς να το κάνετε
Bigstock

Έχουν κερδίσει φήμη θρέψης και ενυδάτωσης του δέρματος, ανακούφισης από ερεθισμούς και αποτελούν σήμερα μια πολυτελή εμπειρία στα σπα.

Αυτό το άρθρο αναλύει τα οφέλη του μπάνιου μέσα σε γάλα, αναλύει τα αποτελέσματα των διαφορετικών τύπων γάλακτος που χρησιμοποιούνται και θα σας καθοδηγήσει για το πώς να δημιουργήσετε το τέλειο μπάνιο σε γάλα στο σπίτι.

Ποια είναι τα οφέλη που έχει το μπάνιο σε γάλα

  1. Ενυδάτωση: Τα λίπη, οι πρωτεΐνες και οι βιταμίνες στο γάλα βοηθούν στην απαλότητα και την βαθιά ενυδάτωση του δέρματος, αφήνοντάς το λείο και ενυδατωμένο.
  2. Φυσική απολέπιση: Το γαλακτικό οξύ, που βρίσκεται στο γάλα, είναι ένα απαλό απολεπιστικό που βοηθά στην απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων του δέρματος, προάγοντας το πιο λείο και λαμπερό δέρμα.
  3. Καταπραϋντικοί ερεθισμοί και φλεγμονές: Το μπάνιο σε γάλα μπορεί να ηρεμήσει δερματικές παθήσεις όπως το έκζεμα, η ψωρίαση και το ηλιακό έγκαυμα, χάρη στις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες των πρωτεϊνών και του λίπους στο γάλα.
  4. Αντιγήρανση: Οι πλούσιες βιταμίνες στο γάλα, ιδιαίτερα η βιταμίνη D, θρέφουν το δέρμα και μπορεί να βοηθήσουν στην μείωση των λεπτών γραμμών και στη βελτίωση της ελαστικότητας του δέρματος.
  5. Ανακουφίζει από το ξηρό δέρμα και τον κνησμό: Οι καταπραϋντικές ιδιότητες του γάλακτος βοηθούν στην μείωση του κνησμού και του ερεθισμού, ιδιαίτερα σε άτομα με ευαίσθητο δέρμα.
  6. Χαλάρωση και ανακούφιση από το στρες: Το ζεστό νερό σε συνδυασμό με τις καταπραϋντικές ιδιότητες του γάλακτος βοηθά στη χαλάρωση των μυών και προσφέρει μια ηρεμιστική εμπειρία, καθιστώντας το έναν τέλειο τρόπο χαλάρωσης.
  7. Βελτιωμένη λειτουργία δερματικού φραγμού: Το γάλα περιέχει βασικές πρωτεΐνες και λιπίδια, που μπορούν να ενισχύσουν τον προστατευτικό φραγμό του δέρματος, βοηθώντας στη διατήρηση της υγρασίας και την προστασία του από εξωτερικούς ερεθιστικούς παράγοντες.
spa-milk-bath

Τι προσφέρει ο κάθε τύπος γάλακτος

Τα διαφορετικά είδη γάλακτος που χρησιμοποιούνται σε ένα τέτοιο μπάνιο προσφέρουν και συγκεκριμένα οφέλη:

  • Αγελαδινό γάλα: Μία από τις πιο κοινές επιλογές, το αγελαδινό γάλα είναι πλούσιο σε λιπαρά, πρωτεΐνες και γαλακτικό οξύ, καθιστώντας το ιδανικό για ενυδάτωση, απολέπιση και θρέψη ξηρού ή τραχύ δέρματος.
  • Κατσικίσιο γάλα: Αυτό το γάλα περιέχει υψηλότερα επίπεδα λιπαρών από το αγελαδινό, μαζί με πρόσθετες πρωτεΐνες, βιταμίνες και μέταλλα. Το κατσικίσιο γάλα είναι ιδιαίτερα απαλό και συνιστάται συχνά σε άτομα με ευαίσθητο δέρμα ή παθήσεις, όπως το έκζεμα.
  • Γάλα καρύδας: Το γάλα καρύδας είναι μια vegan επιλογή και προσφέρει υψηλά επίπεδα λιπών και βιταμινών, ιδιαίτερα βιταμίνη Ε, η οποία είναι γνωστή για τις καταπραϋντικές και θεραπευτικές της ιδιότητες. Το γάλα καρύδας είναι επίσης αντιφλεγμονώδες, καθιστώντας το εξαιρετικό για ηρεμία του δέρματος.
  • Γάλα βρώμης: Μια άλλη φυτική επιλογή, το γάλα βρώμης είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες και αντιοξειδωτικά. Είναι εξαιρετικό για καταπραϋντικό ερεθισμό, ιδιαίτερα για άτομα με φλεγμονή ή ευαίσθητο δέρμα.
  • Γάλα αμυγδάλου: Το γάλα αμυγδάλου είναι γεμάτο με βιταμίνη Ε και άλλα θρεπτικά συστατικά, που βοηθούν στην ενυδάτωση και την προστασία του δέρματος, καθιστώντας το ιδανικό για ξηρό και γερασμένο δέρμα.
  • Βουτυρόγαλα: Γνωστό για τα υψηλά επίπεδα γαλακτικού οξέος, το βουτυρόγαλα χρησιμοποιείται συχνά για απαλή απολέπιση και λάμψη του δέρματος. Είναι εξαιρετικό για τη βελτίωση της υφής και την μείωση των μαύρων κηλίδων στην επιδερμίδα.
milk-bath

Πώς να ετοιμάσετε ένα μπάνιο με γάλα

Για να δημιουργήσετε ένα καταπραϋντικό μπάνιο σε γάλα, ακολουθήστε αυτά τα απλά βήματα:

Συστατικά:

  • 1 έως 2 φλιτζάνια από το γάλα της επιλογής σας (πλήρες γάλα, γάλα σε σκόνη ή μια εναλλακτική λύση φυτικής προέλευσης).
  • Προαιρετικά: Προσθέστε 1/2 φλιτζάνι άλατα Epsom για μυϊκή χαλάρωση, μερικές σταγόνες αιθέριων ελαίων (π.χ. λεβάντα, χαμομήλι) για άρωμα και μέλι για επιπλέον υγρασία.

Οδηγίες:

  1. Γεμίστε την μπανιέρα σας με ζεστό νερό.
  2. Ρίξτε σιγά-σιγά το γάλα (και τυχόν πρόσθετα συστατικά).
  3. Ανακατέψτε το νερό για να εξασφαλίσετε ομοιόμορφη κατανομή.
  4. Βυθίστε το σώμα σας για να επιτρέψετε στο δέρμα να απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά.

Μέχρι πόση ώρα πρέπει να μείνετε σε μπάνιο με γάλα

Συνιστάται να μουλιάζετε το σώμα σας στο γάλα μόνο για περίπου 15 έως 20 λεπτά. Αυτός είναι αρκετός χρόνος ώστε το γαλακτικό οξύ και άλλα θρεπτικά συστατικά να θρέψουν και να μαλακώσουν το δέρμα σας χωρίς να προκαλέσουν ξηρότητα ή ερεθισμό.

Bath-With-Milk

Χρειάζεται να ξεπλυθείτε μετά από ένα μπάνιο σε γάλα;

Ναι, καλό είναι να ξεπλύνετε το σώμα σας με καθαρό, ζεστό νερό αφού κάνετε μπάνιο με γάλα. Αν και το γάλα θρέφει και απολεπίζει το δέρμα, το ξέπλυμα βοηθά στην απομάκρυνση τυχόν υπολειμμάτων γάλακτος, αποτρέποντας πιθανή απόφραξη πόρων ή ερεθισμό του δέρματος.

Μπορεί ένα μπάνιο σε γάλα να λευκάνει το δέρμα;

Όχι, το καθαυτό μπάνιο σε γάλα δεν “λευκαίνει” σημαντικά την επιδερμίδα, αλλά μπορεί να βοηθήσει στη φωτεινότητά της με την πάροδο του χρόνου. Το γαλακτικό οξύ που βρίσκεται στο γάλα απολεπίζει το δέρμα, απομακρύνοντας τα νεκρά κύτταρα και αποκαλύπτοντας μια πιο λαμπερή όψη. Ωστόσο, δεν θα αλλάξει τον τόνο του δέρματός σας.

Σύνοψη

Το μπάνιο σε γάλα είναι μια απολαυστική και ευεργετική προσθήκη στη ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σας, προσφέροντας ενυδάτωση, απολέπιση και χαλάρωση. Κατανοώντας τις μοναδικές ιδιότητες των διαφορετικών τύπων γάλακτος, μπορείτε να προσαρμόσετε το μπάνιο σας, για να ταιριάζει στις ανάγκες του δέρματός σας.

Πηγές: verywellhealth.com, health.clevelandclinic.org, healthline.com, healthline.com