ΥΓΕΙΑ

Γάλα βρόμης και καρκίνος: Τα στοιχεία που πρέπει να γνωρίζετε

Σινάνη Αικατερίνη

Το γάλα βρόμης χάνει σταθερά έδαφος, όλο και λιγότεροι το επιλέγουν, ενώ οι ειδικοί υπογραμμίζουν την απουσία θρεπτικής αξίας και την υψηλή περιεκτικότητά του σε επεξεργασμένα συστατικά.

Γάλα βρόμης και καρκίνος: Τα στοιχεία που πρέπει να γνωρίζετε

Την περασμένη εβδομάδα, διατροφολόγοι εξέφρασαν ανησυχίες μιλώντας στη DailyMail σχετικά με την παρουσία γαλακτωματοποιητών στα γάλατα φυτικής προέλευσης, τα οποία ορισμένες έρευνες συνδέουν με καρκίνο.

Τώρα, εκφράζουν την ανησυχία τους για μια άλλη χημική ουσία που συνδέεται με την ανάπτυξη όγκων.

Μελέτη έδειξε ότι ορισμένες δημοφιλείς μάρκες γάλακτος βρόμης περιέχουν ένα ζιζανιοκτόνο που ονομάζεται γλυφοσάτη, το οποίο έχει συνδεθεί με ορισμένους καρκίνους του αίματος.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει κατατάξει τη χημική ουσία -που χρησιμοποιείται για να κρατήσει τα ζιζάνια μακριά από τις καλλιέργειες- ως «πιθανώς καρκινογόνο για τον άνθρωπο».

Οι υγειονομικές αρχές των ΗΠΑ διαφωνούν, με αποτέλεσμα να ψεκάζονται 250 εκατομμύρια κιλά από αυτό σε αμερικανικές καλλιέργειες κάθε χρόνο.

Σύμφωνα με την Περιβαλλοντική Ομάδα Εργασίας (EWG), 250 εκατομμύρια κιλά του προϊόντος ψεκάζονται στα αμερικανικά χωράφια κάθε χρόνο. Συχνά, αυτό καταλήγει στο τελικό προϊόν.

Μελέτη της EWG του 2023 βρήκε γλυφοσάτη και στα 14 μη βιολογικά προϊόντα βρόμης που εξέτασε - αν και τα επίπεδα είχαν μειωθεί απότομα από το 2018.

Το 2023, το Environmental Health News διεξήγαγε μια σειρά δοκιμών και βρήκε «ίχνη» γλυφοσάτης σε γνωστή μάρκα γάλακτος βρόμης.

Η Courtney Swan, διατροφολόγος, δήλωσε στο Newsweek ότι για αυτόν και άλλους λόγους επιλέγει να μην καταναλώνει γάλα βρόμης και παροτρύνει τους ανθρώπους να μην το αγοράζουν.

Πολλοί άνθρωποι εγκαταλείπουν τα γάλατα φυτικής προέλευσης και επιλέγουν γάλατα ζωικής προέλευσης, επικαλούμενοι ανησυχίες σχετικά με τα φυτοφάρμακα, τα πρόσθετα όπως οι γαλακτωματοποιητές και την έλλειψη θρεπτικών συστατικών που μπορούν να εξισορροπούν το σάκχαρο στο αίμα.

Η influencer με έδρα το Λος Άντζελες Steph Robinson έγινε viral πέρυσι επειδή μοιράστηκε τις απόψεις της για το γάλα βρόμης - λέγοντας ότι προκαλεί απότομες αυξομειώσεις στο σάκχαρο του αίματος, οι οποίες μπορούν να αλλάξουν τον μεταβολισμό.

Την ίδια στιγμή, διασημότητες όπως η Gweynth Paltrow κάνουν τα γαλακτοκομικά ξανά μόδα, υποστηρίζοντας ότι είναι μια πιο θρεπτική προσθήκη στον πρωινό καφέ.

Οι αγορές φαίνεται να αντικατοπτρίζουν αυτές τις διαδικτυακές τάσεις. Οι πωλήσεις γάλακτος αμυγδάλου το 2024 μειώθηκαν κατά 8,5% σε σχέση με το προηγούμενο έτος και οι πωλήσεις γάλακτος βρόμης μειώθηκαν κατά 1,25% την ίδια περίοδο, σύμφωνα με έκθεση της SPINS, εταιρείας που παρακολουθεί τα δεδομένα της αμερικανικής αγοράς.

Η έκθεση διαπίστωσε ότι οι πωλήσεις όλων των φυτικών γαλακτοκομικών προϊόντων μειώθηκαν κατά 5,2% κατά το προηγούμενο έτος, αν και εξακολουθούν να κάνουν πωλήσεις ύψους 2,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το 2015, ο Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο του ΠΟΥ κατέταξε τη γλυφοσάτη ως «πιθανώς καρκινογόνο για τον άνθρωπο» το 2015 - κυρίως βάσει μελετών που πραγματοποιήθηκαν σε ζώα.

Αυτό οδήγησε σε εισηγήσεις για την απαγόρευση του ζιζανιοκτόνου σε ολόκληρη την ΕΕ.

Μετά την επανεξέταση των δεδομένων για το ζιζανιοκτόνο το 2020, ο Οργανισμός Προστασίας του Περιβάλλοντος δήλωσε: «Δεν υπάρχουν κίνδυνοι για την ανθρώπινη υγεία όταν η γλυφοσάτη χρησιμοποιείται σύμφωνα με τις υφιστάμενες οδηγίες. Η EPA διαπίστωσε επίσης ότι η γλυφοσάτη είναι απίθανο να είναι καρκινογόνος για τον άνθρωπο».

Παρόλα αυτά, η έρευνα για τις επιπτώσεις της στην υγεία, συνεχίζεται στις ΗΠΑ.

Μελέτη του 2023 που διεξήχθη από το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου μέτρησε τα επίπεδα οξειδωτικού στρες -δείκτης κυτταρικής γήρανσης και μεταλλάξεων που μπορεί τελικά να οδηγήσουν σε καρκίνο- σε αγρότες που εκτέθηκαν στη γλυφοσάτη.

Οι αγρότες που είχαν εκτεθεί στο ζιζανιοκτόνο είχαν «αυξημένα επίπεδα» οξειδωτικού στρες σε σύγκριση με τον μέσο όρο των ανθρώπων.

Το πιο γνωστό προϊόν που περιέχει γλυφοσάτη είναι το Roundup της Monsanto. Η μητρική εταιρεία, η Bayer, αρνείται σταθερά ότι η χημική ουσία συνδέεται με προβλήματα υγείας.

Παρόλα αυτά, έχει υποχρεωθεί να αποζημιώσει χιλιάδες ενάγοντες για το Roundup, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι η εταιρεία παρέλειψε να γνωστοποιήσει προειδοποιήσεις για το προϊόν της.

Η Jessica Cording, διατροφολόγος και συγγραφέας, δήλωσε στη DailyMail ότι ανησυχεί λιγότερο για τις χημικές ουσίες στο γάλα βρόμης και περισσότερο για την επίδραση που μπορεί να έχει στο σάκχαρο του αίματος.

«Παροτρύνω τους πελάτες μου να αποφεύγουν το γάλα βρόμης, αν δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τα γαλακτοκομικά ή/και τα άλλα φυτικά γάλατα.

Το γάλα βρόμης τείνει να έχει χαμηλότερες ποσότητες πρωτεϊνών και υψηλότερες ποσότητες υδατανθράκων ή σακχάρων από το ζωικό γάλα ή το γάλα άλλων καρπών. Ένα μεσαίο φλιτζάνι γάλα βρόμης περιέχει περίπου 4 γραμμάρια πρωτεΐνης, σε σύγκριση με 8 γραμμάρια στο ζωικό γάλα και το γάλα σόγιας.

Όταν το σώμα διασπά τους υδατάνθρακες, προκαλεί αύξηση του σακχάρου στο αίμα. Η κατανάλωση τροφών με άλλα θρεπτικά συστατικά που μπορούν να εξισορροπήσουν τα σάκχαρα, βοηθώντας τα να απορροφηθούν πιο αργά, μπορεί να ελαττώσει τις απότομες αυξομειώσεις σακχάρου στο αίμα.

Με την πάροδο του χρόνου, το να έχει κανείς συνεχείς αυξομειώσεις σακχάρου, μπορεί να δυσχεράνει τη διαχείριση του βάρους του, καθιστώντας τον υποψήφιο για την ανάπτυξη ασθενειών, όπως ο διαβήτης.

Το γάλα βρόμης είναι επίσης υπερβολικά επεξεργασμένο, καθώς περιέχει πολλά πρόσθετα. Σε αυτά περιλαμβάνονται γαλακτωματοποιητές, τους οποίους έρευνα του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι έχει συνδέσει με τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Έχει αποδειχθεί επίσης ότι οι γαλακτωματοποιητές μεταβάλλουν τη σύνθεση των βακτηρίων που προστατεύουν το έντερο, γεγονός που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.

Πηγή: MailOnline