Ο ρόλος των ωμέγα 3 λιπαρών στην ακμή
Δερματολόγοι στη Γερμανία εντόπισαν μια σημαντική σύνδεση μεταξύ της ακμής και της έλλειψης ω-3 λιπαρών οξέων.
Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στο εαρινό Συμπόσιο της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Δερματολογίας και Αφροδισιολογίας (EADV) και ελπίζεται ότι θα συμβάλλουν στην καλύτερη διαχείριση μιας κατάστασης η οποία εκτιμάται ότι αφορά σχεδόν 23 εκατομμύρια ανθρώπους στην Ευρώπη.
Η ερευνητική ομάδα από το Τμήμα Δερματολογίας και Αλλεργιών του Πανεπιστημίου Ludwig-Maximilian στο Μόναχο της Γερμανίας μελέτησε 100 ασθενείς που διαγνώσθηκαν με ακμή και μετρώντας διατροφικές παραμέτρους στο αίμα τους, ανακάλυψε ότι το 94% των ασθενών εμφάνιζε επίπεδα ω-3 λιπαρών οξέων κάτω από τα συνιστώμενα όρια (8%-11%).
Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης τη διατροφή των ασθενών και είδαν ότι όσοι εξ αυτών ανέφεραν ότι κατανάλωναν τακτικά όσπρια όπως ρεβίθια και φακές και ταυτόχρονα απείχαν από το ηλιέλαιο, εμφάνιζαν υψηλότερα επίπεδα ω-3.
Ο ρόλος της διατροφής
«Η διατροφή παίζει κομβικό ρόλο στην πρόληψη, στην εκδήλωση και στην εξέλιξη πολλών νόσων, συμπεριλαμβανομένων των δερματικών διαταραχών όπως η acne vulgaris» ανέφερε η δρ Αν Γκίρτλερ, κύρια συγγραφέας της νέας μελέτης από το Πανεπιστήμιο Ludwig-Maximilian και πρόσθεσε ότι «οι γιατροί πρέπει να παρέχουν στους ασθενείς πληροφορίες σχετικά με το πώς η επιλογή της διατροφή τους μπορεί να επιδράσει στη δερματολογική διάγνωσή τους και πιθανώς να βελτιώσει τα θεραπευτικά αποτελέσματα».
Η αντιφλεγμονώδης δράση των ω-3
Η δρ Γκίρτλερ εξήγησε ότι η δυτικού τύπου διατροφή έχει ενοχοποιηθεί για την ακμή εξαιτίας της άμεσής επίδρασής της στα επίπεδα του IGF-1. «Τα ω-3 λιπαρά οξέα φαίνεται να είναι άκρως υποσχόμενα χάρη στην αντιφλεγμονώδη δράση τους».
Τα ω-3 που περιέχονται σε τροφές όπως τα όσπρια, τα φύκια, οι ξηροί καρποί, ο άγριος σολομός και οι σαρδέλες, μειώνουν τη φλεγμονή ενεργοποιώντας την παραγωγή αντιφλεγμονωδών προσταγλανδινών Ε1 και Ε3, λευκοτριενίου Β5 και μειώνοντας τα επίπεδα του ινσουλινόμορφου αυξητικού παράγοντα-1 (IGF-1) – της κύριας ορμόνης που προκαλεί ακμή.
Στη μελέτη, ασθενείς που είχαν επίπεδα ω-3 χαμηλότερα του 8% εμφάνιζαν υψηλότερα επίπεδα IGF-1, σε σύγκριση με ασθενείς που δεν είχαν έλλειψη του συγκεκριμένου θρεπτικού συστατικού. Σε ασθενείς μάλιστα με σοβαρή έλλειψη ω-3 (κάτω του 4%), τα επίπεδα του IGF-1 αυξάνονταν ακόμη περισσότερο.
Το υψηλό κόστος της ακμής για τους πάσχοντες
Σχολιάζοντας τα ευρήματα η επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Δερματολογίας και Αφροδισιολογίας του Πανεπιστημίου Akdeniz στην Τουρκία, μέλος της Επιτροπής Επικοινωνίας της EADV Ασλί Βιλτζίκ σημείωσε ότι η «acne vulgaris έχει μεγάλος κόστος για τους πάσχοντες, επιδρώντας αρνητικά στην προσωπική και επαγγελματική ζωή τους. Η νέα αυτή μελέτη μάς βοηθά να έλθουμε ένα βήμα πιο κοντά σε αποτελεσματικές θεραπείες για τα εκατομμύρια των ανθρώπων που νιώθουν ντροπή και στίγμα εξαιτίας αυτής της δερματικής πάθησης- θεραπείες που θα ξεφεύγουν από τη λογική των αλοιφών και των κλασικών συστημικών θεραπειών και θα ακολουθούν ένα μονοπάτι που μπορεί να προσφέρει επιπλέον οφέλη για την υγεία. Ενισχύει επίσης την ιδέα ότι η υγιεινή διατροφή είναι ζωτικής σημασίας για τη μακροπρόθεσμη ύφεση της ακμής. Παρότι αυτό το μονοπάτι χρειάζεται περαιτέρω εξερεύνηση, δίνει ελπίδα στους ασθενείς που αναζητούν τρόπους διαχείρισης της κατάστασής τους».
Μελέτη της EADV έδειξε ότι το 5,4% των ενηλίκων που ερωτήθηκαν σε 27 ευρωπαϊκές χώρες έπασχε από ακμή – σε απόλυτους αριθμούς το ποσοστό αυτό μεταφράζεται σε 22.870.000 άτομα στις 27 χώρες, η πλειονότητα των οποίων ήταν γυναίκες.