ΦΑΡΜΑΚO

Λιραγλουτίδη: Έρχεται φάρμακο απώλειας βάρους και για παιδιά

Μιχάλης Θερμόπουλος

Η λιραγλουτίδη, ένα φάρμακο που χρησιμοποιήθηκε αρχικά για τη διαχείριση του διαβήτη, έχει κερδίσει την προσοχή για τις δυνατότητές του στη θεραπεία της παιδικής παχυσαρκίας.

Λιραγλουτίδη: Έρχεται φάρμακο απώλειας βάρους και για παιδιά
Bigstock

Μια νέα μελέτη εξετάζει την αποτελεσματικότητα της λιραγλουτίδης για την απώλεια βάρους σε παιδιά, προσφέροντας πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα που θα μπορούσαν να αναδιαμορφώσουν τον τρόπο αντιμετώπισης της παιδικής παχυσαρκίας.

Πώς διεξήχθη η έρευνα

Η κλινική δοκιμή που δημοσιεύτηκε στο The New England Journal of Medicine περιελάμβανε παιδιά ηλικίας 6 έως 11 ετών, που είχαν διαγνωστεί με παχυσαρκία.

Η μελέτη ήταν τυχαιοποιημένη και ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο, που σημαίνει ότι μια ομάδα συμμετεχόντων έλαβε λιραγλουτίδη, ενώ η ομάδα ελέγχου έλαβε εικονικό φάρμακο. Εκτός από τη φαρμακευτική αγωγή, όλα τα παιδιά εγγράφηκαν σε πρόγραμμα τροποποίησης του τρόπου ζωής, συμπεριλαμβανομένης διατροφικής συμβουλευτικής και σωματικής δραστηριότητας. Η δοκιμή διήρκεσε πάνω από 4 χρόνια (56 εβδομάδες) και οι ερευνητές παρακολούθησαν την απώλεια βάρους, τις παρενέργειες και άλλους δείκτες υγείας των παιδιών καθ' όλη τη διάρκεια της μελέτης.

Ποια είναι τα ευρήματα της έρευνας

Τα ευρήματα της μελέτης υπογραμμίζουν τη δυνατότητα της λιραγλουτίδης να προάγει την απώλεια βάρους και να βελτιώσει τη συνολική υγεία σε παιδιά με παχυσαρκία. Τα βασικά αποτελέσματα έδειξαν τα εξής:

  1. Απώλεια βάρους: Τα παιδιά που λάμβαναν λιραγλουτίδη έχασαν κατά μέσο όρο 5,3% του σωματικού τους βάρους, σε σύγκριση με μόλις 1,9% στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου.
  2. Βελτιωμένη μεταβολική υγεία: Σημειώθηκαν σημαντικές βελτιώσεις στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και στην ευαισθησία στην ινσουλίνη, συμβάλλοντας στην μείωση του κινδύνου διαβήτη τύπου 2.
  3. Καρδιαγγειακά οφέλη: Παρατηρήθηκαν μειώσεις της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης, συμβάλλοντας στην καλύτερη υγεία της καρδιάς.
  4. Αποτελέσματα διαρκείας: Το μεγαλύτερο μέρος της απώλειας βάρους διατηρήθηκε καθ' όλη τη διάρκεια της μελέτης (56 εβδομάδες), υποδηλώνοντας μακροπρόθεσμα οφέλη όταν η θεραπεία με λιραγλουτίδη συνδυάζεται με αλλαγές στον τρόπο ζωής.

Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η λιραγλουτίδη είναι αποτελεσματική και ασφαλής για τα παιδιά, αν και απαιτείται περαιτέρω έρευνα, για να επιβεβαιωθούν τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα.

doctor-injection-vaccination-child

Τι είναι η λιραγλουτίδη και πώς χορηγείται σε υπέρβαρα παιδιά

Η λιραγλουτίδη είναι ένας αγωνιστής υποδοχέα GLP-1, ένας τύπος φαρμάκου που μιμείται μια φυσική ορμόνη στο σώμα για τη ρύθμιση της όρεξης και των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Στα παιδιά, χορηγείται με καθημερινή ένεση, συνήθως στον μηρό, στο άνω μέρος του βραχίονα ή στην κοιλιά. Η δοσολογία προσαρμόζεται προσεκτικά με βάση το βάρος του παιδιού και την ανταπόκριση στη θεραπεία, με έναν γιατρό να παρακολουθεί στενά την πρόοδο του παιδιού.

Τι σημαίνει αυτό για τη μελλοντική θεραπεία της παιδικής παχυσαρκίας

Η επιτυχία αυτής της δοκιμής υποδηλώνει ότι η λιραγλουτίδη θα μπορούσε να γίνει ένα πολύτιμο εργαλείο για την καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας, ειδικά για παιδιά που δεν ανταποκρίνονται στην παραδοσιακή διατροφή και τις παρεμβάσεις άσκησης.

Εάν εγκριθεί για ευρεία χρήση σε μικρότερα παιδιά, θα μπορούσε να βοηθήσει στον μετριασμό των μακροπρόθεσμων κινδύνων για την υγεία, που σχετίζονται με την παχυσαρκία, όπως ο διαβήτης, οι καρδιαγγειακές παθήσεις και το μεταβολικό σύνδρομο.

Επιπλέον, αυτή η μελέτη μπορεί να ανοίξει το δρόμο για πρόσθετη έρευνα σε φαρμακολογικές θεραπείες για την παιδική παχυσαρκία, προσφέροντας νέες ελπίδες στις οικογένειες και τα Συστήματα Υγείας, που αντιμετωπίζουν αυτή την αυξανόμενη επιδημία.

Αυτή η έρευνα υπογραμμίζει μια πιθανή συνολική στρατηγικής στη διαχείριση της παιδικής παχυσαρκίας, όπου φάρμακα όπως η λιραγλουτίδη θα μπορούσαν να συμπληρώσουν τις αλλαγές στον τρόπο ζωής, παρέχοντας πιο ολοκληρωμένες επιλογές θεραπείας για τα υπέρβαρα παιδιά.

Πηγές: edition.cnn.com, medicalxpress.com