Ολες οι εξελίξεις για την ΣΚΠ στο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο
Ολες οι τρέχουσες εξελίξεις,οι νέες θεραπείες οι προοπτικές στηνανοσοθεραπεία της Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας αλλά και η έρευνα που διεξάγεται σταΤμήματα Χημείας και Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών και στο ΕπιστημονικόΠάρκο Πατρών, για την ανάπτυξη Καινοτομικού Προϊόντος κατά της ασθένειας, συζητήθηκανκατά την διάρκεια του 1ου Πανελληνίου Συνεδρίου της Ελληνικής Ακαδημίας ΝευροΑνοσολογίας γιατην Σκλήρυνση κατά Πλάκας, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα 18-20 Οκτωβρίου.
Το Συνέδριο, με Πρόεδρο τον Καθηγητή Νευρολογίας καιΔιευθυντή της Νευρολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Πατρών και Πρόεδρο τηςΑκαδημίας κ. Παναγιώτη Παπαθανασόπουλο, διεξήχθη στο Ξενοδοχείο “Royal Olympic”με διεθνή και πανελλήνια συμμετοχή.
Από το Πανεπιστήμιο Πατρών συμμετείχαν με ομιλίες καιαναρτημένες ανακοινώσεις οι ερευνητικές ομάδες των Καθηγητών κ. κ. Π.Παπαθανασόπουλου, Γ. Ματσούκα και της Καθηγήτριας Ιατρικής κυρίας Α. Μουζάκη.
Σε κεντρικές ομιλίες του Συνεδρίου έγινε αναφορά στηνέρευνα που διεξάγεται στα Τμήματα Χημείας και Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρώνκαι στο Επιστημονικό Πάρκο Πατρών, για την ανάπτυξη Καινοτομικού Προϊόντος κατάτης ασθένειας, καθώς και στις προοπτικές του.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι στο Επιστημονικό ΠάρκοΠατρών – όπως είχε γράψει και το onmed.gr στις27 Σεπτεμβρίου- υλοποιείται αυτόν καιρό μία σημαντική έρευνα που αφορά στην ανάπτυξηενός ανοσοθεραπευτικού εμβολίου για την Σκλήρυνση κατά Πλάκας, με επικεφαλήςτον καθηγητή Χημείας στο πανεπιστήμιο της Πάτρας κ. Γιάννη Ματσούκα.
Η Ελλάδα μάλιστα, όπως είχε πει τότε ο καθηγητής, μπορεί να αναπτύξει, να παράγει και να εξάγειανταγωνιστικά φαρμακευτικά προιόντα, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην τόνωση τηςπραγματικής οικονομίας και μάλιστα σήμερα, που οι πόροι είναι τόσοπεριορισμένοι και το «made in Greece» μοιάζει παραμελημένο.
Στην Πάτρα όμως, δεν πραγματοποιείται ηέρευνα και η ανάπτυξη μόνο για την σκλήρυνση κατά Πλάκας, αλλά και για άλλεςασθένειες σοβαρές και χρόνιες, όπως υπέρταση και καρκίνος, δίνοντας με αυτόντον τρόπο ελπίδα και παρηγοριά στους ασθενείς και στις οικογένειές τους.
Συγκεκριμένα,σύμφωνα με τον κ. Ματσούκα, τα υπάρχοντα Φαρμακευτικά Προϊόντα για τηνΣκλήρυνση κατά Πλάκας κυρίως από ΗΠΑ και Ισραήλ, παρότι μη πλήρωςαποτελεσματικά, μοιράζονται μια αγορά ύψους 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αυτάτα προϊόντα αποφέρουν στις χώρες παραγωγής τους μεγάλα κέρδη και συμβάλουν στηνανάπτυξη της οικονομίας των Χωρών τους. Έφθασε η ώρα η Ελλάδα να ανταγωνισθεί και με μεγάλη επιτυχία προηγμένες τεχνολογικάΧώρες».
«Η ανάπτυξη ενός ανοσοθεραπευτικού εμβολίου για τηΣκλήρυνση κατά Πλάκας» σύμφωνα με τον καθηγητή, «όσο και ναφαντάζει ένας πολύ μακρινός και πολύ δύσκολος στόχος για την Ιατρική, σήμερα μετη μεγάλη πρόοδο στην Ανοσολογία και τη Μοριακή Ιατρική είναι δυνατή καιπραγματοποιήσιμη».