Ξεχάστε τη μεσογειακή: Η διατροφή που προλαμβάνει καρδιαγγειακά, διαβήτη, καρκίνο
Η αξία της μεσογειακής διατροφής αναγνωρίζεται από γιατρούς και επιστήμονες λόγω της περιεκτικότητάς της σε φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως που έχει αποδειχθεί ότι προστατεύουν από πολλές παθήσεις.

Τώρα, οι επιστήμονες λένε ότι μια παραδοσιακή αφρικανική διατροφή -πλούσια σε δημητριακά όπως κεχρί, ρίζες, γλυκοπατάτες και φυλλώδη λαχανικά- θα μπορούσε να είναι ακόμη πιο αποτελεσματική στην πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων, διαβήτη τύπου 2, ακόμη και ορισμένων μορφών καρκίνου.
Ολλανδοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι η εν λόγω διατροφή μειώνει δραματικά τη φλεγμονή στο σώμα.
Η φλεγμονή, η οποία προκαλείται από την επίθεση του ανοσοποιητικού σε ξένους εισβολείς στο σώμα, αποτελεί βασικό παράγοντα κινδύνου για πολλές θανατηφόρες ασθένειες.
Οι επιστήμονες ανακάλυψαν επίσης ότι η δίαιτα είχε μια «μακροχρόνια» επίδραση στο να βοηθήσει το σώμα να καταπολεμήσει τα βακτήρια και τους ιούς, επιβραδύνοντας ενδεχομένως τη διαδικασία της γήρανσης.
Τα ευρήματα δείχνουν ότι «η αφρικανική διατροφή» και η κατανάλωση λιγότερων επεξεργασμένων τροφίμων μπορεί να έχουν «σημαντικό αντίκτυπο» στο ανοσοποιητικό σύστημα και στον κίνδυνο παχυσαρκίας, δήλωσαν οι ερευνητές.
Ο Δρ. Quirijn de Mast, αναπληρωτής καθηγητής παγκόσμιας υγείας στο Πανεπιστήμιο Radboud στο Nijmegen, δήλωσε: «Προηγούμενες έρευνες έχουν επικεντρωθεί σε άλλες παραδοσιακές δίαιτες, όπως η ιαπωνική ή η μεσογειακή διατροφή. Μπορούμε να μάθουμε πολλά όμως από την παραδοσιακή αφρικανική διατροφή, ειδικά τώρα, που ο τρόπος ζωής σε πολλές αφρικανικές περιοχές αλλάζει ραγδαία και οι ασθένειες που σχετίζονται με αυτό τον τρόπο ζωής αυξάνονται».
Η αφρικανική διατροφή περιλαμβάνει άφθονα λαχανικά, φρούτα, φασόλια, δημητριακά ολικής αλέσεως και τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση.
«Η μελέτη μας αναδεικνύει τα οφέλη αυτών των παραδοσιακών τροφίμων για τη φλεγμονή και τις μεταβολικές διεργασίες στο σώμα», υποστηρίζουν οι ερευνητές.

Στη μελέτη, συμμετείχαν 77 υγιείς άνδρες από την Τανζανία, μέσης ηλικίας 25 ετών.
Οι 23 άνδρες που ακολουθούσαν παραδοσιακή διατροφή αφρικανικού τύπου, κλήθηκαν να ακολουθήσουν διατροφή «δυτικού τύπου», που περιελάμβανε επεξεργασμένο κρέας, αυγά και τηγανιτές πατάτες, για ένα δεκαπενθήμερο.
Εν τω μεταξύ, 22 -που συνήθως έτρωγαν γεύματα δυτικού τύπου- ακολούθησαν αφρικανική διατροφή για δύο εβδομάδες.
Από μια τρίτη ομάδα που έκανε δίαιτα δυτικού τύπου, ζητήθηκε να πίνει Mbege, ένα παραδοσιακό ρόφημα από μπανάνα που έχει υποστεί ζύμωση, για μια εβδομάδα.
Η δίαιτα αφρικανικού τύπου περιελάμβανε καλαμπόκι, μπάμιες, φασόλια και αβοκάντο.
Κατά τη διάρκεια μιας περιόδου παρακολούθησης δύο εβδομάδων, οι ερευνητές παρακολούθησαν τις πρωτεΐνες του αίματος των συμμετεχόντων που σχετίζονται με τη φλεγμονή και τον μεταβολισμό, κάτι που επανέλαβαν μετά από τέσσερις εβδομάδες.
Διαπίστωσαν ότι όσοι μετέβησαν σε δυτική διατροφή, είχαν αυξημένα επίπεδα φλεγμονωδών πρωτεϊνών στο αίμα τους και τα κύτταρα του ανοσοποιητικού τους συστήματος ανταποκρίνονταν λιγότερο αποτελεσματικά στους παθογόνους μικροοργανισμούς.
Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η δυτικού τύπου διατροφή, προκάλεσε «συστηματική φλεγμονή και μεταβολική απορρύθμιση».
Οι έρευνες έχουν συνδέσει τα υψηλότερα επίπεδα φλεγμονής με αυξημένο κίνδυνο ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών παθήσεων, του διαβήτη τύπου 2 και ακόμη και ορισμένων μορφών καρκίνου.
Όσοι μεταπήδησαν σε μια παραδοσιακή αφρικανική διατροφή ή κατανάλωσαν το ρόφημα μπανάνας, παρουσίασαν «σημαντική μείωση» των δεικτών φλεγμονής.
Ορισμένες από αυτές τις επιδράσεις διήρκεσαν ακόμη και τέσσερις εβδομάδες αργότερα, υποδεικνύοντας ότι οι βραχυπρόθεσμες διατροφικές αλλαγές μπορούν να έχουν μακροχρόνιες επιδράσεις, δήλωσαν οι ερευνητές.
Ο Δρ. Quirijn de Mast πρόσθεσε: «Δείχνουμε πόσο επιβλαβής μπορεί να είναι μια ανθυγιεινή δυτική διατροφή. Συνήθως αποτελείται από επεξεργασμένα και υψηλής θερμιδικής αξίας τρόφιμα, όπως είναι οι τηγανητές πατάτες και το λευκό ψωμί, με υπερβολικό αλάτι, εξευγενισμένα σάκχαρα και κορεσμένα λιπαρά. Η φλεγμονή βρίσκεται στη ρίζα πολλών χρόνιων παθήσεων, γεγονός που καθιστά τη μελέτη αυτή εξαιρετικά σημαντική και για τις δυτικές χώρες».
Οι τροφές με πρόσθετα έχουν ενοχοποιηθεί εδώ και χρόνια, με πολλές μελέτες να τις συνδέουν με τον καρκίνο και τις καρδιακές παθήσεις.
Οι ειδικοί έχουν ζητήσει ακόμη και την πλήρη αποχή από όλα τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα, τυπικά δηλαδή από οτιδήποτε βρώσιμο περιέχει περισσότερα τεχνητά από ότι φυσικά συστατικά.
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Medicine.