ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τι να ψωνίσετε από το σουπερμάρκετ για να ρίξετε την πίεση

Μιχάλης Θερμόπουλος

Η υπερβολική πρόσληψη νατρίου συμβάλλει σημαντικά στην υπέρταση και τις καρδιακές παθήσεις.

Τι να ψωνίσετε από το σουπερμάρκετ για να ρίξετε την πίεση
Bigstock

Αυτό το άρθρο παρέχει πληροφορίες ως προς το γιατί το νάτριο (αλάτι) είναι επικίνδυνο, μια ολοκληρωμένη λίστα αγορών με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε αλάτι, οδηγίες για την ημερήσια πρόσληψη νατρίου και τον ρόλο του καλίου στη διαχείριση της αρτηριακής πίεσης.

Γιατί η πρόσληψη νατρίου χαρακτηρίζεται ως “σιωπηλός δολοφόνος”;

Το νάτριο (αλάτι) παίζει κρίσιμο ρόλο στη ρύθμιση της ισορροπίας των υγρών, αλλά η υπερβολική ποσότητα μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές συνέπειες για την υγεία.

Ο όρος “σιωπηλός δολοφόνος” αναφέρεται στην υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση), η οποία συχνά δεν παρουσιάζει συμπτώματα, αλλά αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου, εγκεφαλικού και νεφρικής βλάβης. Η περίσσεια νατρίου μπορεί να κάνει το σώμα σας να συγκρατεί νερό, αυξάνοντας τον όγκο του αίματος και ασκώντας επιπλέον πίεση στις αρτηρίες σας. Με την πάροδο του χρόνου, αυτό μπορεί να βλάψει σιωπηλά τα αιμοφόρα αγγεία, οδηγώντας σε σοβαρά καρδιαγγειακά προβλήματα.

alati-mageirema

Τρόφιμα με χαμηλό νάτριο: Λίστα αγορών

Η μείωση της πρόσληψης νατρίου είναι δύσκολη, ειδικά με τόσα πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα που περιέχουν υψηλά επίπεδα αλατιού. Ακολουθεί ένας οδηγός που θα σας βοηθήσει να επιλέξετε χαμηλότερης περιεκτικότητας σε νάτριο τροφές την επόμενη φορά που θα πάτε στο σουπερμάρκετ:

  1. Φρούτα και λαχανικά: Τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά είναι φυσικά χαμηλά σε νάτριο και πλούσια σε κάλιο, καθιστώντας τα ιδανικά για τη διαχείριση της αρτηριακής πίεσης. Επιλέξτε φρέσκα, κατεψυγμένα (χωρίς πρόσθετες σάλτσες) ή κονσερβοποιημένα λαχανικά με την ένδειξη “χωρίς προσθήκη αλατιού”. Παραδείγματα περιλαμβάνουν μήλα, πορτοκάλια, μπανάνες, σπανάκι, λαχανίδα (kale), καρότα και μπρόκολο.
  2. Δημητριακά ολικής αλέσεως: Επιλέξτε δημητριακά ολικής αλέσεως όπως καστανό ρύζι, κινόα, κριθάρι και πλιγούρι βρώμης. Αυτοί οι κόκκοι είναι φυσικά χαμηλοί σε νάτριο και παρέχουν φυτικές ίνες, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στην μείωση της αρτηριακής πίεσης.
  3. Πρωτεΐνη: Επιλέξτε άπαχα κομμάτια κρέατος και πουλερικών χωρίς πρόσθετα άλατα. Τα φρέσκα ψάρια, όπως ο σολομός ή το σκουμπρί, και οι φυτικές πρωτεΐνες όπως τα φασόλια και οι φακές (ξεπλένετε καλά εάν είναι σε κονσέρβα), είναι εξαιρετικές επιλογές. Αποφύγετε τα επεξεργασμένα κρέατα όπως τα ντελικατέσεν, το μπέικον ή τα λουκάνικα, τα οποία είναι πλούσια σε νάτριο.
  4. Γαλακτοκομικά: Οι επιλογές γαλακτοκομικών με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο περιλαμβάνουν γάλα, απλό γιαούρτι και τυριά με σήμανση “μειωμένο αλάτι”. Το τυρί κότατζ είναι μια άλλη καλή επιλογή, αλλά είναι απαραίτητο να βρείτε εκδόσεις που φέρουν την ένδειξη "χαμηλό αλάτι".
  5. Σνακ: Επιλέξτε ανάλατους ξηρούς καρπούς, σπόρους και ποπ κορν ως πιο υγιεινές εναλλακτικές λύσεις, αντί για πατατάκια ή αλατισμένα κράκερ. Ψάξτε για σνακ με λιγότερο από 140 mg νατρίου ανά μερίδα.
  6. Καρυκεύματα: Αντί για αλάτι, χρησιμοποιήστε βότανα, μπαχαρικά και καρυκεύματα χωρίς αλάτι. Διατίθενται εκδόσεις σάλτσας σόγιας, κέτσαπ και μουστάρδας με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο. Τα ξύδια και ο χυμός λεμονιού μπορούν επίσης να προσθέσουν γεύση χωρίς να χρειάζονται αλάτι.
  7. Ποτά: Το νερό, τα αφεψήματα από βότανα και οι φρεσκοστυμμένοι χυμοί είναι τα καλύτερα. Αποφύγετε τα αθλητικά ποτά ή τα αρωματισμένα ποτά, που μπορεί να έχουν “κρυμμένο” νάτριο.

Πόσο νάτριο πρέπει να τρώτε την ημέρα

Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη νατρίου για τους περισσότερους ενήλικες είναι 2.300 mg το μέγιστο: περίπου ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι.

Για άτομα με υπέρταση, το ιδανικό όριο είναι 1.500 mg την ημέρα. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ακόμα κι αν δεν προσθέτετε αλάτι στα γεύματά σας, τα επεξεργασμένα και συσκευασμένα τρόφιμα συμβάλλουν σημαντικά στην καθημερινή πρόσληψη νατρίου. Η ανάγνωση των ετικετών των τροφίμων και η επιλογή προϊόντων "χαμηλής περιεκτικότητας σε αλάτι" ή "χωρίς αλάτι" είναι απαραίτητη για την τήρηση αυτών των συστάσεων.

Πώς να “ακυρώσετε” το νάτριο με κάλιο για μείωση της πίεσης

Το κάλιο είναι ένα κρίσιμο θρεπτικό συστατικό που βοηθά στην εξουδετέρωση των επιδράσεων του νατρίου στην αρτηριακή πίεση. Λειτουργεί χαλαρώνοντας τα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων και βοηθώντας το σώμα να αποβάλλει την περίσσεια νατρίου μέσω των ούρων.

Η κατανάλωση πλούσιων σε κάλιο τροφών, όπως μπανάνες, πορτοκάλια, αβοκάντο, σπανάκι και γλυκοπατάτες, μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση της ισορροπίας και στην μείωση της πίεσης στο καρδιαγγειακό σας σύστημα. Ιδεατά, οι ενήλικες θα πρέπει να στοχεύουν σε 3.500 έως 4.700 mg καλίου ημερησίως. Ο συνδυασμός μιας χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο διατροφής με ταυτόχρονη αύξηση της πρόσληψης καλίου μπορεί να μειώσει σημαντικά την αρτηριακή πίεση και να βελτιώσει τη συνολική υγεία της καρδιάς.

Συχνές Ερωτήσεις

"Τι θα συμβεί εάν καταναλώνω πολύ νάτριο;"

Η υπερβολική κατανάλωση νατρίου μπορεί να οδηγήσει σε κατακράτηση νερού, η οποία αυξάνει την αρτηριακή πίεση αυξάνοντας την ποσότητα του υγρού στα αιμοφόρα αγγεία. Αυτή η επιπλέον πίεση στις αρτηρίες μπορεί να οδηγήσει σε βλάβες με την πάροδο του χρόνου, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη υπέρτασης, καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού. Η περίσσεια νατρίου συνδέεται επίσης με νεφρική βλάβη, καθώς τα νεφρά πασχίζουν να φιλτράρουν το επιπλέον νάτριο από την κυκλοφορία του αίματος, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε νεφρική ανεπάρκεια με την πάροδο του χρόνου.

“Ποια είναι τα συμπτώματα των υψηλών επιπέδων νατρίου;”

Τα υψηλά επίπεδα νατρίου μπορεί να μην εμφανίζουν πάντα άμεσα συμπτώματα, αλλά τα κοινά σημάδια περιλαμβάνουν φούσκωμα, πρήξιμο στα πόδια ή το πρόσωπο, υπερβολική δίψα, πονοκεφάλους και αυξημένη αρτηριακή πίεση. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, τα υψηλά επίπεδα νατρίου μπορεί να προκαλέσουν δύσπνοια, σύγχυση, ακόμη και επιληπτικές κρίσεις. Εάν αφεθεί ανεξέλεγκτη, η σταθερά υψηλή πρόσληψη νατρίου μπορεί να οδηγήσει σε μακροπρόθεσμη βλάβη στο καρδιαγγειακό σύστημα.

"Το πόσιμο νερό ξεπλένει το νάτριο;"

Ναι, το πόσιμο νερό μπορεί να βοηθήσει στην αποβολή της περίσσειας νατρίου ενθαρρύνοντας τα νεφρά σας να το αποβάλλουν μέσω των ούρων. Η επαρκής και διαρκής ενυδάτωση βοηθά στη διατήρηση της ισορροπίας των ηλεκτρολυτών του σώματος και υποστηρίζει την λειτουργία των νεφρών, μειώνοντας την καταπόνηση που προκαλείται από τα υψηλά επίπεδα νατρίου.

Σύνοψη

Η διαχείριση της πρόσληψης νατρίου (αλατιού) είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της υγείας της καρδιάς και την πρόληψη της υπέρτασης. Επιλέγοντας τρόφιμα με χαμηλότερο αλάτι και εξισορροπώντας την πρόσληψη νατρίου με επιλογές πλούσιες σε κάλιο, μπορείτε να μειώσετε αποτελεσματικά τον κίνδυνο υπέρτασης και τις σχετικές επιπλοκές στην υγεία σας.

Πηγές: health.gov, medicalnewstoday.com, health.ucdavis.edu, hopkinsmedicine.org, healthline.com