ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τι δείχνει το χρώμα ενός λαχανικού για τη θρεπτική του αξία

Μιχάλης Θερμόπουλος

Η κατανάλωση ποικιλίας λαχανικών δεν έχει να κάνει μόνο με τη γεύση, αλλά με τη συνολική ποιότητα της διατροφής μας.

Τι δείχνει το χρώμα ενός λαχανικού για τη θρεπτική του αξία
Bigstock

Το χρώμα ενός λαχανικού μπορεί να σας πει πολλά για τα οφέλη του στην υγεία. Οι διατροφολόγοι συστήνουν συχνά να τρώτε ένα “ουράνιο τόξο” λαχανικών, για να εξασφαλίσετε ότι λαμβάνετε ένα ευρύ φάσμα θρεπτικών συστατικών.

Σε αυτό το άρθρο, περιγράφουμε τα πέντε κύρια χρώματα λαχανικών και πώς το καθένα συμβάλλει στη συνολική υγεία.

Ποια είναι τα 5 χρώματα λαχανικών

Τα λαχανικά εμπίπτουν σε ένα ευρύ φάσμα χρωμάτων, αλλά οι πέντε κύριες ομάδες είναι:

  1. Κόκκινο (π.χ. ντομάτες, κόκκινες πιπεριές)
  2. Πορτοκαλί/Κίτρινο (π.χ. καρότα, γλυκοπατάτες)
  3. Πράσινο (π.χ. σπανάκι, μπρόκολο)
  4. Μωβ/Μπλε (π.χ. μελιτζάνα, μωβ λάχανο)
  5. Λευκό/Καφέ (π.χ. κουνουπίδι, κρεμμύδια)

Τι σημαίνει κάθε χρώμα για τη θρεπτική αξία ενός λαχανικού

Κάθε ομάδα χρωμάτων αντιπροσωπεύει διαφορετικούς τύπους θρεπτικών συστατικών και οφέλη για την υγεία. Τα βασικά συστατικά ανά χρώμα είναι:

  1. Κόκκινα λαχανικά: Είναι πλούσια σε λυκοπένιο και ανθοκυανίνες, τα οποία είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά που υποστηρίζουν την υγεία της καρδιάς και μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου.
  2. Πορτοκαλί/Κίτρινα λαχανικά: Περιέχουν βήτα-καροτίνη, πρόδρομο της βιταμίνης Α, απαραίτητη για την υγεία των ματιών, την λειτουργία του ανοσοποιητικού και την ακεραιότητα του δέρματος.
  3. Πράσινα λαχανικά: Φορτωμένα με χλωροφύλλη, φυτικές ίνες, βιταμίνες A, C και K και φυλλικό οξύ, τα πράσινα λαχανικά υποστηρίζουν τη συνολική ευεξία, προάγουν την υγιή πέψη και ενισχύουν τα οστά.
  4. Μωβ/Μπλε λαχανικά: Γνωστά για τις ανθοκυανίνες τους, αυτά τα λαχανικά βοηθούν στην μείωση της φλεγμονής και υποστηρίζουν την υγεία του εγκεφάλου. Παρέχουν επίσης αντιοξειδωτικά, που μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.
  5. Λευκά/Καφέ λαχανικά: Αυτά περιέχουν συχνά κάλιο και αλικίνη, τα οποία υποστηρίζουν την λειτουργία του ανοσοποιητικού και βοηθούν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

Φυσικά το κάθε λαχανικό συνήθως παρέχει διάφορα ακόμα θρεπτικά συστατικά από τα παραπάνω, εντούτοις αυτά είναι τα πιο χαρακτηριστικά του.

Chef-Inspecting-Vegetables

Γιατί οι διατροφολόγοι προτείνουν να τρώτε ένα “ουράνιο τόξο"

Η φράση “να τρως ένα ουράνιο τόξο” αντικατοπτρίζει τη σημασία της κατανάλωσης μιας ποικιλίας διαφορετικών χρωμάτων λαχανικών. Κάθε χρώμα προσφέρει μοναδικά οφέλη για την υγεία λόγω της ειδικής περιεκτικότητάς του σε θρεπτικά συστατικά.

Με την ενσωμάτωση μιας μεγάλης ποικιλίας χρωμάτων στη διατροφή σας, είναι πιο πιθανό να λαμβάνετε μια ισορροπημένη ποσότητα απαραίτητων βιταμινών, μετάλλων και αντιοξειδωτικών. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην μείωση του κινδύνου χρόνιων ασθενειών, στη βελτίωση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού και στην προώθηση της συνολικής ευημερίας.

Σύνοψη

Η ενσωμάτωση ενός “ουράνιου τόξου” λαχανικών στη διατροφή σας είναι ένας από τους απλούστερους τρόπους, για να διασφαλίσετε ότι καλύπτετε τις διατροφικές σας ανάγκες. Κάθε χρώμα φέρνει τα δικά του μοναδικά οφέλη για την υγεία, καθιστώντας απαραίτητο να τα βάζετε τακτικά στις καθημερινές σας μερίδες λαχανικών.

Πηγές: nutritionaustralia.org, rush.edu, theconversation.com