ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τι είναι το “νερό μαρουλιού” για καλύτερο ύπνο και πως φτιάχνεται

Μιχάλης Θερμόπουλος

Το νερό μαρουλιού (lettuce water) πέρασε μια περίοδο “μόδας” στα ΜΚΔ και ειδικά το TikTok, ως δυνητικό φυσικό βοήθημα ύπνου. Αλλά λειτουργεί πραγματικά;

Τι είναι το “νερό μαρουλιού” για καλύτερο ύπνο και πως φτιάχνεται
Bigstock

Σε αυτό το άρθρο, διερευνούμε τι είναι το νερό μαρουλιού, τους ισχυρισμούς για τις ιδιότητές του σχετικά με τον ύπνο, τα επιστημονικά στοιχεία (ή την έλλειψή τους) γύρω από αυτούς τους ισχυρισμούς και ποιες τροφές αποδεδειγμένα σας βοηθούν να κοιμάστε καλύτερα.

Τι είναι το νερό μαρουλιού και πώς μπορείτε να το φτιάξετε

Το νερό μαρουλιού είναι ακριβώς αυτό που φαντάζεστε όταν το ακούτε: ένα ρόφημα που φτιάχνεται βουτώντας φύλλα μαρουλιού σε καυτό νερό. Για να το φτιάξετε, απλά:

  1. Πάρτε μερικά μεγάλα φύλλα μαρουλιού (συνήθως μαρούλι romaine ή το κλασικό με τα μεγάλα φύλλα).
  2. Τοποθετήστε τα σε ένα φλιτζάνι ή κούπα.
  3. Ρίξτε βραστό νερό πάνω από τα φύλλα και αφήστε τα να μουλιάσουν σε αυτό για περίπου 10-15 λεπτά.
  4. Αφαιρέστε τα φύλλα μαρουλιού και πιείτε το νερό.

Μερικοί προσθέτουν και άλλα συστατικά, όπως μέντα ή χαμομήλι, για να ενισχύσουν τη γεύση και τα πιθανά χαλαρωτικά αποτελέσματα.

Ποια συστατικά στο μαρούλι υποτίθεται ότι σας βοηθούν να κοιμηθείτε;

Το μαρούλι περιέχει αρκετές ενώσεις, που πιστεύεται ότι έχουν ήπια ηρεμιστική δράση. Η πιο αξιοσημείωτη είναι η lactucarium, μια γαλακτώδης ουσία που βρίσκεται στους μίσχους του μαρουλιού. Η lactucarium αναφέρεται μερικές φορές και ως "όπιο μαρουλιού", επειδή πιστεύεται ότι έχει ιδιότητες παρόμοιες με τα ήπια ηρεμιστικά.

Μια άλλη ένωση στο μαρούλι, που πιθανώς προάγει τον ύπνο, είναι η λακτουκίνη (lactucin), μια πικρή ουσία η οποία ίσως συμβάλει στις ηρεμιστικές επιδράσεις που αποδίδονται στο νερό μαρουλιού. Αυτές οι ενώσεις υποτίθεται ότι λειτουργούν, επηρεάζοντας το νευρικό σύστημα, προάγοντας τη χαλάρωση και διευκολύνοντας τον ύπνο.

lettuce

Υπάρχει κάποια απόδειξη ότι το νερό μαρουλιού σας βοηθά να κοιμηθείτε;

Η ιδέα ότι το νερό μαρουλιού μπορεί να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε προέρχεται περισσότερο από ανέκδοτα στοιχεία και την κουλτούρα της εφήμερης, αβάσιμης μόδας στα ΜΚΔ, παρά από επιστημονική έρευνα.

Δεν υπάρχουν κλινικές μελέτες που να αποδεικνύουν ότι η κατανάλωση το διαλύματος από νερό μαρουλιού έχει σημαντική επίδραση στην ποιότητα ή τη διάρκεια του ύπνου. Κάποιες περιορισμένες μελέτες σε αρουραίους υποδεικνύουν ότι ορισμένες ενώσεις στο μαρούλι θα μπορούσαν να έχουν ηρεμιστικά αποτελέσματα, αλλά αυτά τα ευρήματα δεν έχουν ελεγχθεί αυστηρά σε ανθρώπους.

Δεδομένης της έλλειψης βάσιμων αποδεικτικών στοιχείων, είναι πιο πιθανό το χαλαρωτικό... τελετουργικό της προετοιμασίας και της κατανάλωσης ενός ζεστού ροφήματος πριν τον ύπνο να συμβάλλει σε οποιαδήποτε αντιληπτά οφέλη για τον ύπνο και όχι καθαυτό το νερό μαρουλιού.

Ποιες τροφές αποδεδειγμένα σας βοηθούν να κοιμηθείτε καλύτερα

Αν ψάχνετε για τροφές που είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι βοηθούν στον ύπνο, εξετάστε αυτές τις επιλογές:

  • Αμύγδαλα: Είναι υψηλά σε μαγνήσιο, που προάγει τον ύπνο χαλαρώνοντας τους μύες και ηρεμώντας το νευρικό σύστημα.
  • Ακτινίδιο: Περιέχει σεροτονίνη, η οποία βοηθά στη ρύθμιση του κύκλου του ύπνου σας.
  • Ρόφημα χαμομηλιού: Περιέχει απιγενίνη (apigenin), ένα αντιοξειδωτικό που συνδέεται με υποδοχείς του εγκεφάλου, οι οποίοι προάγουν την υπνηλία.
  • Χυμός κερασιού: Είναι πλούσιος σε μελατονίνη, την ορμόνη που βοηθά στον έλεγχο του κύκλου ύπνου-εγρήγορσης.
  • Λιπαρά ψάρια: Είναι υψηλά σε βιταμίνη D και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία μπορεί να βελτιώσουν την ποιότητα του ύπνου.

Σύνοψη

Αν και το νερό μαρουλιού έχει κερδίσει δημοτικότητα στα ΜΚΔ ως φυσικό βοήθημα ύπνου, δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν την αποτελεσματικότητά του. Ωστόσο, η ενσωμάτωση στη διατροφή σας τροφίμων που αποδεδειγμένα προάγουν τον ύπνο και η καθιέρωση μιας χαλαρωτικής ρουτίνας πριν πάτε στο κρεβάτι μπορεί να σας βοηθήσει να πετύχετε καλύτερο ύπνο.

Εάν αντιμετωπίζετε χρόνια προβλήματα ύπνου, είναι σώφρον να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας.

Πηγές: everydayhealth.com, health.com, clevelandclinic.org, drmayankshukla.com, healthline.com