ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τι να κάνετε κάθε πρωί για να ρυθμίσετε το σάκχαρο

Μιχάλης Θερμόπουλος

Η διατήρηση υγιών επιπέδων σακχάρου στο αίμα είναι ζωτικής σημασίας για όλους και ειδικά για όσους πάσχουν από διαβήτη.

Τι να κάνετε κάθε πρωί για να ρυθμίσετε το σάκχαρο
Bigstock

Αυτό το άρθρο εμβαθύνει στο τι είναι το σάκχαρο αίματος, τον αντίκτυπό του στον οργανισμό, την σωστή πρωινή ρουτίνα για διαβητικούς, τις ιδανικές επιλογές πρωινού και τις τροφές που πρέπει να αποφεύγετε, για να διατηρείτε υπό έλεγχο το σάκχαρο.

Τι είναι το σάκχαρο αίματος και πώς επηρεάζει τον οργανισμό

Το σάκχαρο αίματος (γλυκόζη) είναι ο κύριος τύπος σακχάρου που βρίσκεται στο αίμα και η κύρια πηγή ενέργειας του σώματος. Προέρχεται από τα τρόφιμα που καταναλώνουμε -ιδιαίτερα τους υδατάνθρακες- και μεταφέρεται στα κύτταρα για ενέργεια.

Η διατήρηση των σωστών επιπέδων σακχάρου στο αίμα είναι απαραίτητη για τις φυσιολογικές λειτουργίες του σώματος. Το υψηλό σάκχαρο στο αίμα (υπεργλυκαιμία) μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές του διαβήτη, όπως καρδιακές παθήσεις, νευρικές βλάβες και προβλήματα με τα νεφρά. Το χαμηλό σάκχαρο στο αίμα (υπογλυκαιμία) μπορεί να προκαλέσει ζάλη, σύγχυση και λιποθυμία.

Τι πρέπει να κάνει ένας διαβητικός όταν ξυπνάει το πρωί

Η καθιέρωση μιας πρωινής ρουτίνας που περιλαμβάνει παρακολούθηση του σακχάρου και υγιεινές πρακτικές μπορεί να δώσει τον τόνο για την υπόλοιπη ημέρα.

  1. Ελέγξτε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα: Η παρακολούθηση του σακχάρου στο αίμα σας μόλις ξυπνάτε παρέχει μια βασική γραμμή και βοηθά στην καθοδήγηση των διατροφικών και φαρμακευτικών αποφάσεων της ημέρας σας.
  2. Ενυδάτωση: Πιείτε ένα ποτήρι νερό για να σας βοηθήσει να “ξεπλύνετε” τυχόν περίσσεια ζάχαρης στην κυκλοφορία του αίματος.
  3. Φάτε ένα υγιεινό πρωινό: Ξεκινώντας την μέρα σας με ένα θρεπτικό γεύμα θα σας βοηθήσει να σταθεροποιήσετε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
  4. Λήψη φαρμάκων: Βεβαιωθείτε ότι παίρνετε οποιαδήποτε συνταγογραφούμενα φάρμακα για τον διαβήτη ή ινσουλίνη, σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας.
  5. Προγραμματίστε την ημέρα σας: Προγραμματίστε τα γεύματα, τα σνακ και την άσκηση για την ημέρα, για να διατηρήσετε σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
Diabetic-Breakfast

Τι πρέπει να τρώνε οι διαβητικοί για πρωινό

Η επιλογή του σωστού πρωινού είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση σταθερών επιπέδων σακχάρου στο αίμα όλη την ημέρα. Ακολουθούν ορισμένες φιλικές προς τους διαβητικούς επιλογές πρωινού:

  • Δημητριακά ολικής αλέσεως: Τρόφιμα όπως πλιγούρι βρώμης ή ψωμί ολικής αλέσεως παρέχουν φυτικές ίνες που βοηθούν στη διαχείριση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.
  • Τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες: Τα αυγά, το γιαούρτι και το τυρί cottage μπορούν να σας βοηθήσουν να νιώσετε χορτάτοι και ικανοποιημένοι χωρίς να αυξάνετε το σάκχαρο στο αίμα.
  • Υγιή λιπαρά: Το αβοκάντο και οι ξηροί καρποί σας κάνουν να αισθάνεστε χορτάτοι και επιβραδύνουν την απορρόφησης της ζάχαρης.
  • Φρούτα: Φρούτα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη όπως τα μούρα, τα μήλα και τα αχλάδια προσφέρουν βιταμίνες και φυτικές ίνες.

Ποιες είναι οι χειρότερες τροφές για το σάκχαρο του αίματος

Ορισμένα τρόφιμα μπορούν να προκαλέσουν σημαντικές αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα και πρέπει να αποφεύγονται ή να περιορίζονται από τους διαβητικούς:

  • Ζαχαρούχα ποτά: Ποτά όπως αναψυκτικά, γλυκό τσάι και ενεργειακά ποτά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και μπορεί να προκαλέσουν γρήγορες αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα.
  • Επεξεργασμένοι υδατάνθρακες: Το λευκό ψωμί, τα αρτοσκευάσματα και τα ζαχαρούχα δημητριακά στερούνται φυτικών ινών και μπορούν να αυξήσουν γρήγορα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
  • Επεξεργασμένα τρόφιμα: Τα τρόφιμα με υψηλά επίπεδα πρόσθετων σακχάρων και ανθυγιεινών λιπαρών, όπως το γρήγορο φαγητό (fast food), μπορεί να είναι επιζήμια για τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.
  • Κρέατα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά: Τα κρέατα με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά μπορεί να οδηγήσουν σε αντίσταση στην ινσουλίνη και υψηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
  • Γαλακτοκομικά με πλήρη λιπαρά: Προϊόντα όπως το πλήρες τυρί και η κρέμα γάλακτος μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά το σάκχαρο του αίματος, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε λιπαρά.

Συμπέρασμα

Η διαχείριση του σακχάρου στο αίμα είναι μια ζωτική πτυχή της φροντίδας του διαβήτη, που περιλαμβάνει την εφαρμογή σωστών διατροφικών πρακτικών και τη δημιουργία υγιεινών καθημερινών ρουτινών.

Κατανοώντας τη σημασία της παρακολούθησης των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, ξεκινώντας την μέρα με τις σωστές συνήθειες και επιλέγοντας κατάλληλες τροφές, οι διαβητικοί μπορούν να ελέγξουν αποτελεσματικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους και να μειώσουν τον κίνδυνο επιπλοκών.

Πηγές: medlineplus.gov, brownandtoland.com, diabetesfoodhub.org, webmd.com