ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τι να φάτε πριν πιείτε αλκοόλ – Ποιες τροφές το “απορροφούν”

Μιχάλης Θερμόπουλος

Το τι τρώτε που καταναλώνετε πριν και κατά τη διάρκεια της κατανάλωσης αλκοόλ μπορεί να αλλάξει σημαντικά την επίδρασή του στον οργανισμό σας.

Τι να φάτε πριν πιείτε αλκοόλ – Ποιες τροφές το “απορροφούν”
Bigstock

Η κατανάλωση των σωστών τροφών μπορεί να βοηθήσει στον μετριασμό αυτών των επιπτώσεων και στην μείωση του κινδύνου δυσάρεστων παρενεργειών.

Αυτό το άρθρο διερευνά πώς τα τρόφιμα μπορούν να αλλάξουν τις επιδράσεις του αλκοόλ, τις καλύτερες τροφές για κατανάλωση πριν βγείτε για ποτό, τι πρέπει να μην τρώτε όταν πίνετε και ποιες τροφές “απορροφούν” καλύτερα το αλκοόλ.

Πώς τα τρόφιμα μπορούν να αλλάξουν τις επιπτώσεις του αλκοόλ

1. Επιβράδυνση της απορρόφησης αλκοόλ

Όταν τρώτε πριν πιείτε, το φαγητό επιβραδύνει την απορρόφηση του αλκοόλ στην κυκλοφορία του αίματός σας. Αυτό βοηθά στην πρόληψη της ταχείας αύξησης της συγκέντρωσης αλκοόλ στο αίμα και μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο να μεθύσετε γρήγορα.

2. Πρόληψη του ερεθισμού του στομάχου

Το φαγητό λειτουργεί ως ρυθμιστικό διάλυμα, προστατεύοντας το στομάχι σας από τις ερεθιστικές επιδράσεις του αλκοόλ. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της ναυτίας και της γαστρίτιδας, τα οποία είναι κοινά προβλήματα όταν πίνετε με άδειο στομάχι.

3. Παράταση της... διασκέδασης με κατανάλωση αλκοόλ

Η κατανάλωση φαγητού, ενώ πίνετε, μπορεί να παρατείνει τη συνεδρία κατανάλωσης αλκοόλ. Με πιο αργό ρυθμό απορρόφησης, μπορεί να αισθανθείτε τα αποτελέσματα του αλκοόλ πιο σταδιακά, επιτρέποντάς σας να... βαδίζετε καλύτερα και να διατηρείτε τον έλεγχο.

Toast-avocado

Οι καλύτερες τροφές πριν καταναλώσετε αλκοόλ

1. Τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες

Τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες, όπως τα άπαχα κρέατα, τα ψάρια, τα αυγά και τα φασόλια είναι εξαιρετικές επιλογές πριν βγείτε για να πιείτε. Προκαλούν αργή πέψη, γεγονός που βοηθά στην επιβράδυνση της απορρόφησης του αλκοόλ και στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

2. Καλά λιπαρά

Τα υγιή λίπη, όπως αυτά που βρίσκονται στο αβοκάντο, τους ξηρούς καρπούς, τους σπόρους και το ελαιόλαδο, μπορούν να βοηθήσουν στην επιβράδυνση της απορρόφησης αλκοόλ. Το λίπος χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να αφομοιωθεί, παρέχοντας μια σταθερή απελευθέρωση ενέργειας και βοηθώντας σας να παραμείνετε χορτάτοι περισσότερο.

3. Σύνθετοι υδατάνθρακες

Οι σύνθετοι υδατάνθρακες, όπως τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα λαχανικά και τα όσπρια, θα σας βοηθήσουν πριν πιείτε αλκοόλ. Παρέχουν μια αργή, σταθερή απελευθέρωση γλυκόζης στην κυκλοφορία του αίματος, συμβάλλοντας στη διατήρηση των επιπέδων ενέργειας και στην μείωση του κινδύνου ξαφνικής αύξησης του.

4. Τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες

Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, όπως φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως, μπορούν να βοηθήσουν στην επιβράδυνση της απορρόφησης του αλκοόλ. Οι φυτικές ίνες βοηθούν στη διατήρηση της καλής λειτουργίας του πεπτικού σας συστήματος και μπορούν να αποτρέψουν τις απότομες αιχμές/αυξήσεις συγκέντρωσης αλκοόλ στο αίμα.

Παραδείγματα καλών τροφών πριν από κατανάλωση αλκοόλ:

  • Κοτόπουλο ψητό με κινόα και λαχανικά
  • Σολομός με καστανό ρύζι και αβοκάντο
  • Γιαούρτι με ξηρούς καρπούς και μούρα
  • Τοστ ολικής αλέσεως με αβοκάντο και αυγό ποσέ
  • Φακές με ανάμεικτα χόρτα
Beer-Snacks

Τι πρέπει να ΜΗΝ τρώτε όταν πίνετε αλκοόλ

1. Αλμυρά σνακ

Τα αλμυρά σνακ, όπως τα πατατάκια και ξηροί καρποί μπορούν να αυξήσουν την αφυδάτωση. Το αλκοόλ ήδη αφυδατώνει και η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι μπορεί να επιδεινώσει αυτό το αποτέλεσμα, οδηγώντας σε υψηλότερο κίνδυνο hangover.

2. Ζαχαρούχα τρόφιμα

Τα ζαχαρούχα τρόφιμα, όπως τα επιδόρπια και τα γλυκά κοκτέιλ, μπορεί να προκαλέσουν γρήγορες και μεγάλες αυξομειώσεις των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένα αισθήματα μέθης και σε μεγαλύτερη πιθανότητα hangover.

3. Τηγανητά και λιπαρά τρόφιμα

Αν και ορισμένα λίπη είναι καλό να τα καταναλώνετε πριν πιείτε αλκοόλ, τα τηγανητά και τα λιπαρά τρόφιμα δεν είναι. Αυτά είναι πιο δύσκολα στην πέψη και μπορεί να ερεθίσουν το στομάχι, οδηγώντας σε δυσφορία και επιδείνωση των επιπτώσεων του αλκοόλ.

4. Πικάντικα τρόφιμα

Τα πικάντικα τρόφιμα μπορεί να ερεθίσουν τη βλεννογόνο του στομάχου, κάτι που μπορεί να είναι προβληματικό, όταν συνδυάζεται με αλκοόλ. Αυτός ο ερεθισμός μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο παλινδρόμησης οξέος και γαστρεντερικής δυσφορίας.

Παραδείγματα τροφών που πρέπει να αποφεύγετε όταν πίνετε αλκοόλ:

  • Τηγανητές πατάτες και ροδέλες κρεμμυδιού
  • Παγωτό
  • Πικάντικες φτερούγες κοτόπουλου και καυτερές σάλτσες
  • Αλατισμένα φιστίκια και πατατάκια
pasta-makaronia-zymarika

Ποιες τροφές απορροφούν το αλκοόλ

1. Αμυλούχα τρόφιμα

Τα αμυλούχα τρόφιμα, όπως το ψωμί, τα ζυμαρικά και οι πατάτες, μπορούν να βοηθήσουν στην απορρόφηση του αλκοόλ στο στομάχι. Επιβραδύνουν τη διαδικασία απορρόφησης και παρέχουν μια σταθερή απελευθέρωση γλυκόζης, η οποία μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση των επιπέδων ενέργειας.

2. Μπανάνες

Οι μπανάνες είναι πλούσιες σε κάλιο, το οποίο μπορεί να εξαντληθεί από την κατανάλωση αλκοόλ. Παρέχουν επίσης υδατάνθρακες, οι οποίοι μπορούν να βοηθήσουν στην απορρόφηση του αλκοόλ και στη διατήρηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

3. Πλιγούρι βρώμης

Το πλιγούρι βρώμης είναι ένας σύνθετος υδατάνθρακας που αφομοιώνεται αργά, βοηθώντας στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και στην απορρόφηση του αλκοόλ με την πάροδο του χρόνου.

Παραδείγματα τροφών που απορροφούν το αλκοόλ:

  • Ψωμί ολικής αλέσεως
  • Σκέτα ζυμαρικά
  • Πατάτες φούρνου ή γλυκοπατάτες
  • Πλιγούρι βρώμης με φρούτα

Συμπέρασμα

Η κατανόηση του πώς αλληλεπιδρούν τα τρόφιμα με το αλκοόλ μπορεί να σας βοηθήσει να κάνετε καλύτερες επιλογές, όταν σχεδιάζετε μια βραδινή έξοδο.

Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε πρωτεΐνες, λιπαρά και φυτικές ίνες πριν από την κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να επιβραδύνει την απορρόφησή του και να προστατεύσει τη βλεννογόνο του στομάχου σας. Η αποφυγή αλμυρών, ζαχαρούχων, τηγανητών και πικάντικων τροφίμων μπορεί να αποτρέψει την αφυδάτωση και τον ερεθισμό του στομάχου. Επιπλέον, τα αμυλούχα τρόφιμα, όπως το ψωμί και οι πατάτες, μπορούν να βοηθήσουν στην απορρόφηση του αλκοόλ και στη διατήρηση των επιπέδων ενέργειας.

Κάνοντας ενημερωμένες διατροφικές επιλογές, μπορείτε να απολαύσετε υπεύθυνα το αλκοόλ και να μειώσετε τον κίνδυνο αρνητικών παρενεργειών.

Πηγές: healthline.com, medicalnewstoday.com, healthywa.wa.gov.au, architecturaldigest.in