ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Διαλειμματική δίαιτα: 4 παρενέργειες που πρέπει να προσέχετε

Μιχάλης Θερμόπουλος

Τα τελευταία χρόνια, η διαλειμματική δίαιτα έχει γίνει ολοένα και πιο δημοφιλής για τις “υποσχέσεις” της για βελτιωμένη υγεία και έλεγχο του βάρους.

Διαλειμματική δίαιτα: 4 παρενέργειες που πρέπει να προσέχετε
Bigstock

Η βασική ιδέα είναι ότι είναι ευκολότερο να περιορίσει κανείς απότομα τις θερμίδες για μερικές ημέρες την εβδομάδα ή να περιορίσει την σίτιση σε ένα μικρότερο χρονικό “παράθυρο” κάθε μέρα, παρά να κάνει γυμναστική και να μειώσει μέτρια τις θερμίδες σε κάθε γεύμα, κάθε μέρα.

Οι υποστηρικτές της διαλειμματικής δίαιτας ισχυρίζονται ότι οι παρατεταμένες περίοδοι νηστείας (πέρα από τον κανονικό χρόνο μεταξύ των γευμάτων) προάγουν την κυτταρική αποκατάσταση, βελτιώνουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη, αυξάνουν τα επίπεδα της ανθρώπινης αυξητικής ορμόνης και αλλάζουν την έκφραση των γονιδίων με τρόπο που προάγει την μακροζωία και την προστασία από ασθένειες. Υπάρχουν όμως κίνδυνοι;

Προτού σταθμίσετε τις παρενέργειες της διαλειμματικής δίαιτας είναι σημαντικό να γνωρίζετε, ότι υπάρχουν διάφορες μορφές της και τα στοιχεία της μακροπρόθεσμης αποτελεσματικότητας και ασφάλειάς τους δεν είναι ακόμη γνωστά. Οι πιο κοινές μορφές διαλειμματική δίαιτας είναι:

  1. Νηστεία μέρα-παρά-μέρα, η οποία απαιτεί νηστεία κάθε δεύτερη μέρα
  2. Τροποποιημένη νηστεία σε εναλλάξ ημέρες, η οποία απαιτεί να τρώτε μόνο το 25% της συνήθους πρόσληψης θερμίδων κάθε δεύτερη μέρα
  3. Περιοδική νηστεία, που απαιτεί να περιορίσετε το φαγητό σε περίπου 500 έως 600 θερμίδες την ημέρα, αλλά μόνο για 2 ημέρες την εβδομάδα
  4. Χρονικά περιορισμένη διατροφή, η οποία περιορίζει το καθημερινό σας "διατροφικό παράθυρο"

Ορισμένα σχέδια δίαιτας μπορεί να προκαλέσουν περισσότερες παρενέργειες από άλλα, εντούτοις, γενικά, είναι σημαντικό να συζητήσετε τις παρακάτω παρενέργειες της διαλειμματικής δίαιτας με έναν γιατρό, προτού επιλέξετε ένα πρόγραμμα που ταιριάζει με τον τρόπο ζωής σας.

1. Η διαλειμματική δίαιτα μπορεί να σας κάνει να αισθανθείτε άρρωστοι

Ανάλογα με τη διάρκεια της περιόδου νηστείας, μπορεί να εμφανίσετε πονοκεφάλους, λήθαργο, εκνευρισμό και δυσκοιλιότητα. Για να μειώσετε ορισμένες από αυτές τις ανεπιθύμητες παρενέργειες, μπορεί να θέλετε να μεταβείτε από νηστεία μέρα-παρά-μέρα σε ένα πλάνο περιοδικής νηστείας, δηλαδή ένα πρόγραμμα διατροφής περιορισμένου χρόνου που σας επιτρέπει να τρώτε καθημερινά μέσα σε μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

2. Μπορεί να σας κάνει να τρώτε υπερβολικά

Υπάρχει μια ισχυρή βιολογική ώθηση στην υπερκατανάλωση τροφής μετά από περιόδους νηστείας, επειδή οι ορμόνες της όρεξης και το κέντρο της πείνας στον εγκέφαλο υπερδιεγείρονται, όταν στερείτε φαγητό από τον οργανισμό.

Είναι στην ανθρώπινη φύση να θέλουμε να ανταμείβουμε τον εαυτό μας μετά από πολύ σκληρή δουλειά, όπως έντονη σωματική άσκηση ή νηστεία για μεγάλο χρονικό διάστημα, επομένως υπάρχει ο κίνδυνος να επιδοθεί κανείς σε ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες τις ημέρες που δεν νηστεύει.

Δύο κοινές συνέπειες οποιασδήποτε δίαιτας μεγάλου περιορισμού θερμίδων (επιβραδυμένος μεταβολισμός και αυξημένη όρεξη) είναι εξίσου πιθανές στην διαλειμματική δίαιτα, όσο και όταν μειώνουν τις θερμίδες κάθε μέρα. Και σε μελέτες σχετικά με τη χρονικά περιορισμένη σίτιση, καταγράφονται ολοένα και περισσότερα στοιχεία ότι η σίτιση που δεν ευθυγραμμίζεται με τον κιρκάδιο ρυθμό ενός ατόμου (το φυσικό καθημερινό μοτίβο του σώματός σας) μπορεί να οδηγήσει σε μεταβολικά προβλήματα.

dialimatiki nistia

3. Η διαλειμματική δίαιτα μπορεί να κάνει τους μεγαλύτερους να χάσουν πολύ βάρος

Αν και η διαλειμματική δίαιτα είναι αρκετά υποσχόμενη σε διάφορους τομείς, υπάρχουν ελάχιστα στοιχεία σχετικά με τα οφέλη ή πώς η νηστεία μπορεί να επηρεάσει τους μεγαλύτερης ηλικίας ανθρώπους. Σχετικές ανθρώπινες μελέτες έχουν εξετάσει κυρίως μικρές ομάδες νεαρών ή μέσης ηλικίας ενηλίκων και μόνο για μικρά χρονικά διαστήματα.

Αλλά γνωρίζουμε ότι η διαλειμματική δίαιτα μπορεί να είναι επικίνδυνη σε ορισμένες περιπτώσεις. Εάν είστε απλώς οριακά πάνω από το ιδανικό σας βάρος, είναι πιθανό να χάσετε πολλά περισσότερα κιλά, κάτι που μπορεί να επηρεάσει τα οστά σας, το συνολικό ανοσοποιητικό σύστημα και το επίπεδο της ενέργειάς σας.

4. Η διαλειμματική δίαιτα μπορεί να είναι επικίνδυνη εάν παίρνετε ορισμένα φάρμακα

Εάν θέλετε να δοκιμάσετε τη διαλειμματική δίαιτα, φροντίστε να το συζητήσετε πρώτα με τον γιατρό σας. Η παράλειψη γευμάτων και ο σοβαρός περιορισμός των θερμίδων μπορεί να είναι επικίνδυνα για άτομα με ορισμένες παθήσεις, όπως ο διαβήτης. Μερικοί που λαμβάνουν φάρμακα για την αρτηριακή πίεση ή για καρδιακές παθήσεις μπορεί επίσης να είναι πιο επιρρεπείς σε ανισορροπίες νατρίου, καλίου και άλλων μετάλλων κατά τη διάρκεια των αυξημένων περιόδων νηστείας.

Τα άτομα που πρέπει να παίρνουν τα φάρμακά τους μαζί με το φαγητό (για να αποφύγουν τυχόν ναυτία ή ερεθισμό του στομάχου) μπορεί να μην τα πάνε καλά με τη διαλειμματική δίαιτα.

Πώς να μειώσετε τις παρενέργειες της διαλειμματικής δίαιτας

Το να εισέλθετε σταδιακά σε ένα πρόγραμμα διαλείπουσας νηστείας μπορεί να βοηθήσει το σώμα σας να προσαρμοστεί. Μειώστε σιγά-σιγά το καθημερινό χρονικό παράθυρο σίτισης, μέσα σε διάστημα αρκετών μηνών και όχι απότομα.

Θα πρέπει επίσης να:

  • συνεχίστε το φαρμακευτικό σας σχήμα, όπως συνιστάται από τον γιατρό σας
  • μείνετε ενυδατωμένοι με ροφήματα χωρίς θερμίδες, όπως νερό και σκέτο καφέ
  • επιλέξτε ένα πρόγραμμα νηστείας, εγκεκριμένο από τον γιατρό σας, εάν χρειάζεται να λαμβάνετε φάρμακα μαζί με φαγητό

Πηγή: harvard.edu