ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τα 12 συμπτώματα ανεπάρκειας βιταμίνης Β12

Μιχάλης Θερμόπουλος

Η βιταμίνη Β12 είναι ένα κρίσιμο θρεπτικό συστατικό που παίζει ζωτικό ρόλο σε διάφορες σωματικές λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής ερυθρών αιμοσφαιρίων και της διατήρησης της λειτουργίας των νεύρων.

Τα 12 συμπτώματα ανεπάρκειας βιταμίνης Β12
Bigstock

Η ανεπάρκεια σε βιταμίνη Β12 μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά συμπτωμάτων, μερικά από τα οποία μπορεί να είναι σοβαρά, εάν δεν αντιμετωπιστούν.

Παρακάτω είναι τα συμπτώματα της ανεπάρκειας βιταμίνης Β12 ανά κατηγορία:

Νευρολογικά συμπτώματα

1. Μούδιασμα και μυρμήγκιασμα

Η έλλειψη βιταμίνης Β12 μπορεί να οδηγήσει σε νευρική βλάβη, η οποία εκδηλώνεται ως μούδιασμα και μυρμήγκιασμα στα χέρια και τα πόδια. Αυτή η αίσθηση, που συχνά περιγράφεται “σαν να σε τρυπούν εκατοντάδες καρφίτσες”, εμφανίζεται επειδή η Β12 είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της μυελίνης, του προστατευτικού καλύμματος των νεύρων.

2. Προβλήματα ισορροπίας

Τα άτομα με ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα ισορροπίας και συντονισμού, αυξάνοντας τον κίνδυνο πτώσεων. Αυτό οφείλεται στην εξασθένηση του νευρικού συστήματος, το οποίο είναι υπεύθυνο για την αποστολή σημάτων στους μύες και τη διατήρηση της ισορροπίας.

3. Προβλήματα μνήμης και γνωστική εξασθένηση

Η έλλειψη βιταμίνης Β12 μπορεί να επηρεάσει τη γνωστική λειτουργία, οδηγώντας σε απώλεια μνήμης, σύγχυση και ακόμη και άνοια σε σοβαρές περιπτώσεις. Αυτά τα συμπτώματα εμφανίζονται επειδή η Β12 είναι απαραίτητη για την υγεία του εγκεφάλου και τη σύνθεση νευροδιαβιβαστών: χημικών ουσιών που διευκολύνουν την επικοινωνία μεταξύ των νευρικών κυττάρων.

4. Αλλαγές διάθεσης

Η ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 έχει συσχετιστεί με διαταραχές της διάθεσης, όπως η κατάθλιψη και η ευερεθιστότητα. Η ανεπάρκεια μπορεί να διαταράξει την παραγωγή σεροτονίνης και ντοπαμίνης, νευροδιαβιβαστών που ρυθμίζουν τη διάθεση.

Αιματολογικά συμπτώματα

5. Κούραση και αδυναμία

Ένα κοινό σύμπτωμα της ανεπάρκειας βιταμίνης Β12 είναι η κόπωση και η γενική αδυναμία. Αυτό συμβαίνει επειδή η Β12 είναι απαραίτητη για την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων, τα οποία μεταφέρουν οξυγόνο σε όλο το σώμα. Χωρίς αρκετή Β12, η παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων είναι μειωμένη, οδηγώντας σε αναιμία και μειωμένη παροχή οξυγόνου στους ιστούς.

6. Χλωμό ή με ίκτερο δέρμα

Τα άτομα με ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 μπορεί να εμφανίσουν χλωμό ή κιτρινωπό (ίκτερος) δέρμα. Αυτό οφείλεται στην αναιμία και στη διάσπαση των ερυθρών αιμοσφαιρίων, απελευθερώνοντας τη χολερυθρίνη, μια κίτρινη χρωστική ουσία, στην κυκλοφορία του αίματος.

Vitamin-B12

Γαστρεντερικά συμπτώματα

7. Γλωσσίτιδα και στοματικά έλκη

Η ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 μπορεί να προκαλέσει γλωσσίτιδα, μια φλεγμονή της γλώσσας που την κάνει να φαίνεται κόκκινη και πρησμένη. Μπορεί επίσης να προκαλέσει στοματικά έλκη και αίσθημα καύσου στο στόμα, επηρεάζοντας τη γεύση και καθιστώντας κάθε γεύμα σε μια άβολη διαδικασία.

8. Πεπτικά προβλήματα

Μερικά άτομα μπορεί να εμφανίσουν γαστρεντερικά συμπτώματα, όπως ναυτία, διάρροια και απώλεια όρεξης. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να προκύψουν από την αδυναμία του οργανισμού να απορροφήσει σωστά τα θρεπτικά συστατικά χωρίς επαρκή Β12.

Καρδιαγγειακά συμπτώματα

9. Δύσπνοια και ζάλη

Λόγω της αναιμίας που προκαλείται από ανεπάρκεια βιταμίνης Β12, οι ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν δύσπνοια και ζάλη, ειδικά κατά τη διάρκεια σωματικής δραστηριότητας. Ο μειωμένος αριθμός ερυθρών αιμοσφαιρίων σημαίνει λιγότερο οξυγόνο που μεταφέρεται στους ιστούς, οδηγώντας σε αυτά τα συμπτώματα.

10. Αυξημένος καρδιακός ρυθμός

Ο αυξημένος καρδιακός ρυθμός είναι ένα άλλο σύμπτωμα ανεπάρκειας βιταμίνης Β12. Η καρδιά αντισταθμίζει τον χαμηλό αριθμό ερυθρών αιμοσφαιρίων αντλώντας συχνότερα αίμα, για να μεταφέρει οξυγόνο στο σώμα, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε αίσθημα παλμών και αυξημένο καρδιακό ρυθμό.

Ψυχολογικά συμπτώματα

11. Ομίχλη εγκεφάλου και δυσκολία συγκέντρωσης

Τα άτομα με ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 συχνά αναφέρουν ότι αισθάνονται σαν να έχουν ομιχλώδεις σκέψεις και δυσκολία συγκέντρωσης. Αυτό συμβαίνει επειδή η Β12 είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση των γνωστικών λειτουργιών και τη συνολική υγεία του εγκεφάλου.

Πρόσθετα συμπτώματα

12. Προβλήματα όρασης

Σε σοβαρές περιπτώσεις, η ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 μπορεί να βλάψει το οπτικό νεύρο, οδηγώντας σε προβλήματα όρασης. Αυτή η κατάσταση, γνωστή ως οπτική νευροπάθεια, μπορεί να προκαλέσει θολή ή διπλή όραση (διπλωπία) και οπτικές διαταραχές.

Πηγές: clevelandclinic.org, webmd.com