ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Η δυσκοιλιότητα συνδέεται με το ασβέστιο: Τι μπορείτε να κάνετε

Μιχάλης Θερμόπουλος

Για πιο δυνατά οστά, πιο υγιή καρδιά και λιγότερες μυικές κράμπες, ίσως παίρνετε κι εσείς ένα συμπλήρωμα με πολύτιμο ασβέστιο.

Η δυσκοιλιότητα συνδέεται με το ασβέστιο: Τι μπορείτε να κάνετε
Bigstock

Το ασβέστιο είναι ένα κρίσιμο μέταλλο που χρειάζεται το σώμα για υγιή λειτουργία και πολλοί άνθρωποι δεν λαμβάνουν αρκετό από τη διατροφή τους.

Δεν αποτελεί έκπληξη, λοιπόν, ότι πολλοί στρέφονται σε συμπληρώματα που περιέχουν ασβέστιο. Κάποιοι όμως αναφέρουν ότι τα συμπληρώματα ασβεστίου συνοδεύονται από μια δυσάρεστη παρενέργεια: τη δυσκοιλιότητα.

Μπορεί η λήψη ασβεστίου να προκαλέσει δυσκοιλιότητα;

Ο καθένας μπορεί να εμφανίσει διαφορετικές παρενέργειες από την λήψη ασβεστίου και η δυσκοιλιότητα μπορεί σίγουρα να είναι μία από αυτές. Αλλά οι έρευνες σχετικά με τις επιπτώσεις του ασβεστίου στις συνήθειες του εντέρου σας έχουν δώσει μέχρι σήμερα ανάμεικτα αποτελέσματα:

Σύμφωνα με έρευνα του 2018, το ανθρακικό ασβέστιο συνδέεται συχνά με δυσκοιλιότητα (καθώς και με φούσκωμα, διάρροια και κοιλιακό άλγος). Μια παλαιότερη ερευνητική ανασκόπηση 7 τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων δοκιμών ανέφερε ότι η δυσκοιλιότητα ήταν μια από τις πιο συχνά αναφερόμενες παρενέργειες από την λήψη συμπληρωμάτων ασβεστίου.

Από την άλλη πλευρά, μια μελέτη του 2016 διαπίστωσε, ότι η λήψη συμπληρωμάτων με ανθρακικό και φωσφορικό ασβέστιο δεν είχε καμία επίδραση στη συχνότητα της κίνησης του εντέρου σε υγιείς γυναίκες.

Το γενικό συμπέρασμα είναι ότι το ασβέστιο μπορεί να προκαλέσει δυσκοιλιότητα σε ορισμένους (αλλά όχι σε όλους τους) ανθρώπους.

Ποια συμπληρώματα βιταμινών και μετάλλων μπορεί να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα

Το ασβέστιο δεν είναι το μοναδικό συμπλήρωμα που μπορεί να προκαλέσει δυσκοιλιότητα. Μια ποικιλία άλλων βιταμινών, μετάλλων και φυτικών ενώσεων έχουν συνδεθεί με πιο αργή πέψη, όπως ο σίδηρος, το φολικό οξύ (η συνθετική μορφή του φυσικού φυλλικού οξέος) και η βερβερίνη. Η λήψη αυτών μαζί με ασβέστιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε ακόμη λιγότερο συχνές κενώσεις του εντέρου.

Γιατί το ασβέστιο προκαλεί δυσκοιλιότητα

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι αυτό οφείλεται στην επιβράδυνση που προκαλεί το ασβέστιο στην εντερική κινητικότητα. Μπορεί επίσης να μειώσει την έκκριση υγρών στο έντερο, προκαλώντας πιο σκληρά ή ξηρά κόπρανα.

Τι μπορείτε να κάνετε εάν έχετε δυσκοιλιότητα από το ασβέστιο

Εάν η δυσκοιλιότητα από το ασβέστιο γίνει ενοχλητική, υπάρχουν μερικά βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε. Προσπαθήστε να καταναλώνετε πολλές φυτικές ίνες από τροφές όπως τα φασόλια, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα φρούτα και τα λαχανικά και φροντίστε να παραμένετε καλά ενυδατωμένοι με άφθονα υγρά. Ένας γιατρός ή διατροφολόγος μπορεί επίσης να σας συστήσει κάποιο συμπλήρωμα ινών ή ένα μαλακτικό κοπράνων.

Προσπαθήστε να αποτρέψετε τη δυσκοιλιότητα πριν αυτή ξεκινήσει, εφαρμόζοντας τα εξής:

  • Κατακερματίστε την πρόσληψη ασβεστίου κατά τη διάρκεια της ημέρας. Εάν παίρνετε ένα χάπι ασβεστίου, για παράδειγμα, μπορείτε να πάρετε το μισό το πρωί και το μισό το βράδυ.
  • Πάρτε το συμπλήρωμα ασβεστίου με τροφή και νερό.
  • Δοκιμάστε μια διαφορετική μορφή να το παίρνετε. Το ανθρακικό ασβέστιο έχει τη φήμη ότι είναι το πιο δυσκοίλιο. Άλλες μορφές, όπως το κιτρικό ασβέστιο, το γαλακτικό ασβέστιο ή το φωσφορικό ασβέστιο μπορεί να μην επηρεάσουν τόσο τα έντερά σας.
  • Πάρτε έναν συνδυασμό ασβεστίου-μαγνήσιου. Το μαγνήσιο έχει καθαρτικά αποτελέσματα, που θα μπορούσαν να εξουδετερώσουν τη δυσκοιλιότητα που σχετίζεται με το ασβέστιο.

Τι είδους ασβέστιο δεν προκαλεί δυσκοιλιότητα;

Οποιοσδήποτε τύπος ασβεστίου μπορεί να επιβραδύνει την κινητικότητα στον γαστρεντερικό σας σωλήνα, αλλά το ανθρακικό ασβέστιο έχει τη φήμη ότι το κάνει περισσότερο. Άλλες μορφές, όπως το κιτρικό ασβέστιο, το γλυκονικό ασβέστιο, το γαλακτικό ασβέστιο και το φωσφορικό ασβέστιο, μπορεί να επιφέρουν λιγότερη δυσκοιλιότητα.

Μπορεί η υπερβολική ποσότητα ασβεστίου και βιταμίνης D να προκαλέσει δυσκοιλιότητα;

Η λήψη βιταμίνης D και ασβεστίου μαζί θα μπορούσε να αυξήσει την πιθανότητα δυσκοιλιότητας. Η βιταμίνη D αυξάνει την ικανότητα του σώματος να απορροφά το ασβέστιο. Όταν συμβεί αυτό, μπορεί να καταλήξετε με ακόμα περισσότερο ασβέστιο να κυκλοφορεί στο σύστημά σας. Όσο περισσότερο το ασβέστιο, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος δυσκοιλιότητας.

Πηγή: healthline.com