Μπορεί το κόκκινο κρέας να είναι η καλύτερη πηγή σιδήρου στη διατροφή, πρέπει όμως να καταναλώνεται με μέτρο.
Πολλές φυτικές τροφές περιέχουν σίδηρο, τον λεγόμενο μη αιμικό σίδηρο, ο οποίος ωστόσο δεν απορροφάται αποτελεσματικά από τον οργανισμό.
Μόλις 2-20% του μη αιμικού σιδήρου περνά τελικά στο αίμα, ενώ ο σίδηρος που προέρχεται από ζωικά προϊόντα –αιμικός σίδηρος– απορροφάται σε ποσοστό 15-35%.
Η καλύτερη λύση για τη μέγιστη απορρόφηση του μη αιμικού σιδήρου είναι ο συνδυασμός του με τη βιταμίνη C.
Εκτιμάται ότι η βιταμίνη C ενισχύει την απορρόφηση του σιδήρου έως και κατά έξι φορές.
Δείτε πώς θα συνδυάσετε τροφές πλούσιες σε σίδηρο με τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C: