Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης είναι ιδιαίτερα επιβλαβής για την υγεία, καθώς συνδέεται μεταξύ άλλων με την παχυσαρκία, την καρδιοπάθεια, τον διαβήτη, τον καρκίνο και τα προβλήματα στο συκώτι.
Μία πάστα ή ένα παγωτό αραιά και πού δεν κάνουν κακό, όμως η πρόσληψη μεγάλης ποσότητας ζάχαρης από κάθε γεύμα και σνακ της ημέρας οδηγούν μακροπρόθεσμα στις παραπάνω σοβαρές επιπλοκές.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η ημερήσια κατανάλωση πρόσθετης ζάχαρης –δηλαδή της ζάχαρης που υπάρχει στα γλυκά, τα αναψυκτικά και τα έτοιμα γεύματα και όχι της φυσικής ζάχαρης που απαντάται στα φρούτα– δεν πρέπει να ξεπερνά το 5% των συνολικών θερμίδων της ημέρας. Στο πλαίσιο μιας διατροφής 2.000 θερμίδων, το ποσοστό αυτό μεταφράζεται σε μόλις 100 θερμίδες την ημέρα.
Πώς θα καταλάβετε αν έχετε ξεπεράσει αυτό το όριο και αν η ζάχαρη σας επηρεάζει αρνητικά; Δείτε μερικά σημάδια-κλειδιά πατώντας επάνω στις φωτογραφίες της παρακάτω gallery.