Βιταμίνη Κ: Ποια τα οφέλη της & σε ποιες τροφές θα τη βρείτε
Ανανεώθηκε:
Η βιταμίνη Κ είναι ένα σημαντικό θρεπτικό συστατικό απαραίτητο για την πήξη του αίματος, τη σκελετική υγεία καθώς και την υγεία της καρδιάς.
Αν και η έλλειψη βιταμίνης Κ είναι πολύ σπάνια, μια πρόσληψη χαμηλότερη από τη συνιστώμενη μπορεί να οδηγήσει σε δυσμενείς εκβάσεις για την υγεία μακροπρόθεσμα, όπως αιμορραγίες, αποδυνάμωση των οστών και καρδιοπάθεια.
Έτσι, θα πρέπει να εξασφαλίζετε επαρκή πρόσληψη βιταμίνης Κ μέσω της διατροφής σας. Μια ημερήσια δόση ίση με 120 μικρογραμμάρια (mcg) θεωρείται επαρκής για τους περισσότερους ενήλικες.
Βιταμίνη Κ1 και Κ2
Η βιταμίνη Κ συμπεριλαμβάνει δύο κατηγορίες ουσιών, τη φυλλοκινόνη (Κ1) και τη μενακινόνη (Κ2). Η βιταμίνη Κ1 είναι η πιο κοινή μορφή βιταμίνης Κ και βρίσκεται κυρίως σε προϊόντα φυτικής προέλευσης, ιδίως στα φυλλώδη λαχανικά με σκούρο πράσινο χρώμα. Η βιταμίνη Κ2 βρίσκεται κατ’ εξοχήν σε προϊόντα ζωικής προέλευσης καθώς και σε επιλεγμένα προϊόντα φυτικής προέλευσης, όπως το νάτο (natto), ένα προϊόν ζύμωσης φασολιών σόγιας.
Στην παρακάτω gallery θα δείτε μια μεγάλη γκάμα τροφών που παρέχουν σημαντική ποσότητα βιταμίνης Κ.
Πηγή: Healthline
Δείτε κι αυτό:
Εννιά τροφές με περισσότερο κάλιο από τη μπανάνα
Βιταμίνη Β12: Σε ποιες τροφές βρίσκεται εκτός από το κρέας
Έξι τροφές για να ρίξετε την πίεση με φυσικό τρόπο