Διατροφικές συστάσεις για την ψωρίαση: Tι πρέπει να τρώτε & τι να αποφεύγετε
Η ψωρίαση είναι μια χρόνια, αυτοάνοση δερματική πάθηση που προκαλεί τον ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό των κυττάρων του δέρματος.
Τα βασικά συμπτώματα της ψωρίασης είναι η ερυθρότητα, η φαγούρα, η ξηροδερμία και ο πόνος. Οι αλλοιώσεις της ψωρίασης μπορούν να εμφανιστούν οπουδήποτε στην επιφάνεια του σώματος, επηρεάζουν όμως συχνότερα το τριχωτό της κεφαλής, τους αγκώνες και τα γόνατα.
Όπως συμβαίνει με όλα τα αυτοάνοσα νοσήματα, η αιτία της ψωρίασης δεν είναι απολύτως σαφής, ο ειδικοί όμως πιστεύουν ότι αποτελεί συνδυασμό γενετικής προδιάθεσης και ενεργοποίησής της λόγω περιβαλλοντικών παραγόντων.
Η πάθηση επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα ζωής των ασθενών. Μελέτη με τη συμμετοχή 500 πασχόντων από ψωρίαση, έδειξε ότι το 73% ένιωθαν στιγματισμένοι λόγω της εμφάνισής τους.
Οι ασθενείς με ψωρίαση αναφέρουν επίσης υψηλότερα επίπεδα άγχους, κατάθλιψης και αυτοκτονικών σκέψεων σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό, ενώ όσο πιο σοβαρή είναι η ψωρίαση, τόσο περισσότερο επιβαρύνεται η αυτοεκτίμηση, η ψυχολογική υγεία, η κοινωνική ζωή και η συνολική ποιότητα ζωής.
Οι ασθενείς με ψωρίαση διατρέχουν επίσης μεγαλύτερο κίνδυνο και για άλλες αυτοάνοσες ασθένειες, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η ψωριασική αρθρίτιδα και η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου. Έρευνες έχουν δείξει ότι η ψωρίαση διπλασιάζει τον κίνδυνο για ανάπτυξη κοιλιοκάκης.
Η ψωρίαση σχετίζεται επίσης με αυξημένο κίνδυνο μεταβολικού συνδρόμου, υψηλής χοληστερόλης, υπέρτασης και διαβήτη τύπου 2, που εξηγούν γιατί η πάθηση συνδέεται στενά με υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου.
Το κοινό χαρακτηριστικό όλων των καταστάσεων που συνδέονται με την ψωρίαση, από την κατάθλιψη έως την κοιλιοκάκη και τις καρδιαγγειακές παθήσεις, είναι η χρόνια φλεγμονή στον οργανισμό.
Όσο χειρότερη είναι η ψωρίαση, τόσο υψηλότερα είναι τα επίπεδα φλεγμονής. Όταν σε αυτά προστεθεί και η κατάθλιψη, αυξάνεται σημαντικά ο κίνδυνος καρδιακής νόσου.
Η λήψη μέτρων για τη μείωση της χρόνιας φλεγμονής, μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα της ψωρίασης και τις επιπλοκές της.
Σύμφωνα με το Εθνικό Ίδρυμα για την Ψωρίαση, η αντιφλεγμονώδης διατροφή πρέπει να βασίζεται στα εξής:
Ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγετε:
- Κόκκινα λιπαρά κρέατα.
- Γαλακτοκομικά προϊόντα.
- Επεξεργασμένα τρόφιμα (αλλαντικά, επεξεργασμένα προϊόντα ζύμης κλπ.).
- Επεξεργασμένη ζάχαρη.
- Στρυχνοειδή (όπως πιπεριές, λευκές πατάτες, μελιτζάνες και ντομάτες), καθώς κάποιοι άνθρωποι έχουν διαπιστώσει ότι τα τρόφιμα αυτά προκαλούν εξάρσεις της νόσου.
Ποιες τροφές μπορείτε να τρώτε:
- Φρέσκα φρούτα και λαχανικά (καλύτερα βιολογικής καλλιέργειας για να αποφεύγετε τα φυτοφάρμακα).
- Σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (μπρόκολο, σπανάκι, μανιτάρια, ραπανάκια, ρόκα, νεροκάρδαμο, λάχανο κλπ.).
- Τρόφιμα που περιέχουν βιταμίνη D: λιπαρά ψάρια, αυγά, εμπλουτισμένα γαλακτοκομικά.
- Τρόφιμα πλούσια σε ωμέγα-3: σολομός, σκουμπρί, ρέγκα, τόνος, καρύδια, λιναρόσπορος, ελαιόλαδο, σπόροι κολοκύθας.
- Τροφές πλούσιες σε προβιοτικά: ξινολάχανο, κιμτσί, κεφίρ.
- Μπαχαρικά με αντιφλεγμονώδη δράση: κουρκούμη, πιπερόριζα, σκόρδο και μαύρο πιπέρι.
Πηγή: prevention.com
Διαβάστε επίσης: