Σταφύλι: Θρεπτική αξία και θερμίδες
Ο Σεπτέμβριος είναι ο μήνας του σταφυλιού, ενός φρούτου που οι εδικοί συστήνουν για μακροζωία και αποτοξίνωση.
Εκτός από τη μοναδική του γεύση, το σταφύλι αποτελεί ασπίδα προστασίας της υγείας.
Δείτε γιατί:
- Έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνες Α, Β, C και κάλιο, ενώ είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες, οι οποίες ευθύνονται για την ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση του.
- Θεωρείται εξαιρετικά αποτοξινωτική τροφή, η οποία καταπολεμά την κατακράτηση υγρών και αυξάνει τη διούρηση, βοηθώντας έτσι στην αποβολή των τοξινών.
- Ελληνική μελέτη συνδέει την κατανάλωση σταφυλιών (ελληνικές ποικιλίες) με την προστασία από την ατμοσφαιρική ρύπανση.
- Το έλαιο από το κουκούτσι του σταφυλιού μειώνει τη χοληστερίνη και επομένως προστατεύει από τις καρδιαγγειακές παθήσεις.
- Το σταφύλι χρησιμοποιείται για εξωτερική χρήση, κυρίως σε αντιγηραντικές θεραπείες προσώπου, σώματος και μαλλιών.
Επιτρέπεται στη δίαιτα;
Πολλοί θεωρούν ότι το σταφύλι δεν έχει θέση στη δίαιτα λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε σάκχαρα.
Η φυσική γλυκύτητα του σταφυλιού οφείλεται στα φυσικά του σάκχαρα, την φρουκτόζη και όχι στην ζάχαρη, την σουκρόζη όπως την εννοούμε συνήθως.
Ένα μεσαίο τσαμπί σταφύλια (40-50 ρόγες) έχει περίπου 150 θερμίδες, όσες δηλαδή 2 άλλα μεγάλα φρούτα.
Μπορείτε λοιπόν να το καταναλώσετε άφοβα και στο πλαίσιο μιας διατροφής για απώλεια βάρους.
Διαβάστε επίσης:
Τα δέκα κορυφαία τρόφιμα για αποτοξίνωση
Τα δύο φρούτα που νικούν παχυσαρκία, διαβήτη και καρδιοπάθεια