ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Κοιλιοκάκη και ταξίδια: Η εμπειρία μιας ασθενούς και πώς ξεπέρασε το πρόβλημά της...

Όταν πριν χρόνια διεγνώσθηκα με κοιλιοκάκη, σκέφτηκα τέλος τα ταξίδια. Μου άρεσαν τόσο τα ταξίδια και ξαφνικά θα έπρεπε να τα σταματήσω;

Κοιλιοκάκη και ταξίδια: Η εμπειρία μιας ασθενούς και πώς ξεπέρασε το πρόβλημά της...

Πέντε εβδομάδες μετά τη διάγνωση, ο σύζυγός μου, μου πρόσφερε ως Χριστουγεννιάτικο δώρο ένα ταξίδι μιας εβδομάδας στα Κανάρια νησιά. Καθώς δεν είχα πληροφόρηση και δεν ήξερα πως να χειριστώ το θέμα της νόσου μου, είχα πάρει μαζί μου ψωμί και έτρωγα μόνο όσα ήξερα με σιγουριά ότι ήταν χωρίς γλουτένη. Κάθε βράδυ στο ξενοδοχείο έτρωγα την ίδια σαλάτα με ξύδι και λάδι, κρέας ψημένο στα κάρβουνα και ψάρι με πατάτες ή ρύζι και φρουτοσαλάτα για επιδόρπιο.

Σήμερα γνωρίζω, ότι ένα τέτοιο ταξίδι με την κατάλληλη προετοιμασία μπορεί να είναι απολαυστικό! Θα σας εξηγήσω λοιπόν τα σημαντικότερα σημεία σύμφωνα με τις δικές μου εμπειρίες.

Πλέον, όταν ταξιδεύω, κάνω ολόκληρη προετοιμασία. Ψάχνω προορισμούς «χωρίς γλουτένη» καθώς και για ξενοδοχεία που προσφέρουν διατροφή χωρίς γλουτένη. Πάντα έρχομαι σε επαφή με τον ξενοδόχο και βεβαιώνομαι ότι όντως το φαγητό θα είναι χωρίς γλουτένη και επιπλέον ενημερώνομαι ότι το ψωμί θα είναι χωρίς γλουτένη, σε διαφορετική περίπτωση, παίρνω το δικό μου ψωμί. Την ημέρα που φτάνω στο ξενοδοχείο μιλάω και με τον ίδιο τον μάγειρα.

Ακόμα και όταν κάνω αεροπορική κράτηση, ενημερώνω το προσωπικό της πτήσης, ότι χρειάζομαι φαγητό χωρίς γλουτένη. Στις μικρές πτήσεις που δεν προσφέρουν τίποτε παίρνω μαζί μου ένα σάντουιτς με ψωμί χωρίς γλουτένη, μπισκότα ή φρούτα μαζί μου. Στo check-in απαραίτητα ενημερώνω ακόμα μια φορά ότι χρειάζομαι διατροφή χωρίς γλουτένη. Μπορεί κανείς να έχει επιπλέον αποσκευή με προϊόντα χωρίς γλουτένη.

Σε πολλές αεροπορικές εταιρείες μάλιστα δεν υπάρχει επιπλέον χρέωση. Ζητήστε από τον γιατρό σας να σας δώσει ένα πιστοποιητικό, καλύτερα στα Αγγλικά, που να επιβεβαιώνει ότι χρειάζεστε απαραίτητα αυτή τη διατροφή. Σας συμβουλεύω παρόλα αυτά να έχετε λίγο ψωμί και μπισκότα μαζί σας σε περίπτωση που τελικά αντί για ψωμί χωρίς γλουτένη, σας προσφέρουν κανονικό ψωμί... Για καλό και για κακό να είστε πάντα προσεκτικοί!

Εν τω μεταξύ έχω κάνει και άλλα ταξίδια σε διάφορες χώρες του εξωτερικού και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα να παραγγείλει κανείς φαγητό χωρίς γλουτένη. Στην Ελβετία όλοι ξέρουν τι είναι η γλουτένη. Στα ξενοδοχεία τους υπάρχει ένα ολόκληρο τραπέζι για αλλεργικούς, με ψωμί, δημητριακά, προϊόντα χωρίς λακτόζη, προϊόντα σόγιας. Στην Ελβετία, είχαν και γάλα από ρύζι και αμύγδαλο. Ακόμη και στα καφέ, μπορεί κανείς να βρεί αρτοποιήματα χωρίς γλουτένη, τοποθετημένα σε ξεχωριστή θέση και καλυμμένα. Στα Σούπερ Μάρκετ υπάρχει μεγάλη ποικιλία σε προϊόντα ελεύθερα γλουτένης και ακόμα τα Mc Donald’s έχουν στο μενού τους μπέργκερ χωρίς γλουτένη.

Και τα ταξίδια μου στην Ιρλανδία και την Αγγλία ήταν πολύ ξεκούραστα. Ελέγχω πάντα τι μπορώ να βρω στα Σούπερ Μάρκετ. Στην Αγγλία και την Ιρλανδία υπάρχει τρομερή προσφορά προϊόντων χωρίς γλουτένη.

Ενημερωθείτε και ενημερώστε κατάλληλα και μην φοβάστε πλέον τα ταξίδια εάν πάσχετε από κοιλιοκάκη!

Από την εκπαιδευτική ιστοσελίδα glutenet.org.

Διαβάστε ακόμη:

Παγκόσμια Ημέρα Κοιλιοκάκης: Μύθοι & αλήθειες για τη νόσο



Γλουτένη: Είναι κακή για όλους;

Τι είναι η κοιλιοκάκη; Με ποια συμπτώματα εκδηλώνεται;

Τροφές που πρέπει να αποφεύγετε αν προσπαθείτε να κόψετε τη γλουτένη