Έχετε άσθμα; Τι πρέπει να βγάλετε από τη διατροφή σας
Το άσθμα ταλαιπωρεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού, τόσο ενήλικες όσο και μικρά παιδιά.
Κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι συγκεκριμένοι διατροφικοί παράγοντες επιδρούν αρνητικά στο άσθμα, μεταξύ των οποίων η παχυσαρκία, η υπερβολική πρόσληψη αλατιού, τα τρανς λιπαρά, κάποια πρόσθετα τροφίμων και κάποια αλλεργιογόνα (π.χ. γάλα, αβγά, ξηροί καρποί).
Νέα έρευνα με τη συμμετοχή 1.000 Γάλλων έδειξε ότι η κατανάλωση κόκκινου κατεργασμένου κρέατος, μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα του άσθματος.
Στους ανθρώπους με άσθμα, η υψηλότερη κατανάλωση κρέατος συνδεόταν με επιδείνωση των συμπτωμάτων της νόσου.
Η ποσότητα που αυξάνει τον κίνδυνο ανέρχεται σύμφωνα με τους ειδικούς σε πάνω από 4 μερίδες την εβδομάδα.
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι τα συμπτώματα επιδεινώνονται λόγω των συντηρητικών (νιτρικά και νιτρώδη άλατα) που χρησιμοποιούνται στα κατεργασμένα κόκκινα κρέατα, όπως τα σαλάμια, το ζαμπόν και τα λουκάνικα, τα οποία δυσχεραίνουν τη λειτουργία των αεραγωγών.
Γι’ αυτό συμβουλεύουν τους πάσχοντες, να ακολουθούν υγιεινή διατροφή.
Τα αλλαντικά και η υπερβολική κατανάλωση κόκκινου κρέατος έχουν συνδεθεί σε πρόσφατες μελέτες με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Thorax.
Διαβάστε επίσης:
Άσθμα: Ποιες τροφές προλαμβάνουν τα συμπτώματα και ποιες τα πυροδοτούν