ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Μια ειδική διατροφή μπορεί να λειτουργήσει καλύτερα από τα φάρμακα στη θεραπεία του διαβήτη ΙΙ

Μια εξατομικευμένη διατροφή θα ήταν πολύ πιο αποτελεσματική για την επίτευξη των στόχων για την υγεία των διαβητικών. Ειδικότερα, ερευνητές από το Joslin Diabetes Center βρήκαν ότι η δομημένη διατροφική θεραπεία βοήθησε τους ασθενείς να επιτύχουν τους στόχους τους με τρόπο παρόμοιο που θα έκαναν και τα φάρμακα για τον διαβήτη τύπου 2.

Μια ειδική διατροφή μπορεί να λειτουργήσει καλύτερα από τα φάρμακα στη θεραπεία του διαβήτη ΙΙ

Η τυπική διατροφική θεραπεία περιλαμβάνει εξατομικευμένες συμβουλές με σκοπό την αλλαγή των διατροφικών συνηθειών και προτιμήσεων. Ωστόσο, χρησιμοποιώντας τα μέτρα των επιπέδων της A1C, το σωματικό βάρος και τα λιπίδια του αίματος σχεδίασαν συγκεκριμένες θρεπτικές ουσίες και θερμιδική πρόσληψη την ημέρα, τα διαιτολόγια αυτά έφεραν πολύ καλύτερα αποτελέσματα, αναφέρουν οι ερευνητές. Φαίνεται ότι η θεραπεία με σωστή διατροφή μπορεί να είναι τόσο αποτελεσματική όσο τα φάρμακα, ακόμη και μετά από μια μακρά διάρκεια της νόσου.

Για τη μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν 108 υπέρβαρους ή παχύσαρκους ασθενείς με διαβήτη τύπου 2, τους οποίους κατέταξαν τυχαία σε μία από τις τρεις ομάδες: μια πρότυπη ομάδα θεραπείας που λάμβανε συμβουλές από έναν διαιτολόγο για τις διατροφικές συνήθειες και προτιμήσεις, μια ομάδα στην οποία δόθηκε ένα εξαιρετικά δομημένο πρόγραμμα διατροφής βασισμένο σε μακροθρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων των οδηγιών, τους δόθηκαν και βιβλία με μενού και τρόφιμα αντικατάστασης θερμίδων, καθώς κλήθηκαν να κρατήσουν ένα ημερολόγιο καταγραφής τροφίμων και μια τρίτη ομάδα με ένα εξαιρετικά δομημένο σχέδιο θεραπείας, αλλά με επιπλέον εβδομαδιαία τηλεφωνική καθοδήγηση από τον διαιτολόγο.

5b156b24dda79037f42976aecb12e65c XL

Οι ερευνητές πήραν A1C και μετρήσεις σωματικού βάρους κατά την έναρξη των 16-εβδομάδων της μελέτης, βρίσκοντας ότι δεν υπήρχε σημαντική διαφορά στις δύο στο πρότυπες ομάδες θεραπείας από την αρχή μέχρι το τέλος της μελέτης.

Η δεύτερη και η τρίτη ομάδα που λάμβαναν πολύ πιο λεπτομερείς συμβουλές διατροφής παρουσίασαν σημαντικές μειώσεις της A1C και του σωματικού βάρους. Οι υδατάνθρακες αποτελούσαν περίπου το 40 % των θρεπτικών συστατικών που κατανάλωναν στο πρόγραμμα διατροφής, ενώ το υπόλοιπο προερχόταν από πρωτεΐνη και λίπος, με αποτέλεσμα μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες και χαμηλότερη περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και νάτριο.

Η μείωση της A1C λόγω της θεραπείας με τη διατροφή από μόνη της έχει πολύ καλύτερα αποτελέσματα από τα σημερινά φάρμακα για τον διαβήτη τύπου 2. Αυτό είναι πολύ ενθαρρυντικό δεδομένου ότι οι συμμετέχοντες στη μελέτη έχουν ζήσει με διαβήτη τύπου 2 για περισσότερα από 10 χρόνια και δεν ήταν σε θέση να ελέγχουν τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα τους ή το βάρος τους με τα φάρμακα.

Βιολέττα Τζεμολλάρι Τελειοφ. Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr

Διαβάστε ακόμη:

Διαβήτης στους άνδρες: Πώς επηρεάζεται από τη διάρκεια του ύπνου

Ο 1 στους 5 με φυσιολογικό βάρος έχει προδιαβήτη