Ερευνητές: Τα αντιβιοτικά στα ψάρια είναι λόγος ανησυχίας για τη δημόσια υγεία
Οι σύγχρονες μέθοδοι μαζικής εκτροφής ψαριών προϋποθέτουν τη χρήση αντιβιοτικών στα προϊόντα με τα οποία τρέφονται τα ψάρια σε όλες τις μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας.
Αυτά τα αντιβιοτικά, ωστόσο, σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου της Αριζόνα στις ΗΠΑ, ευνοούν την σταδιακή ανάπτυξη βακτηρίων που είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά ευρέως φάσματος που καταναλώνει ο άνθρωπος.
Για τις ανάγκες της έρευνας, οι επιστήμονες ανέλυσαν 27 δείγματα από τροφές ψαριών, όπως αυτές που χρησιμοποιούνται κατά κόρον στα ιχθυοτροφεία. Τα δείγματα αυτά προέρχονταν από 11 διαφορετικές χώρες και ήταν διαθέσιμα σε αγορές της Αριζόνα και της Καλιφόρνια.
Ανιχνεύσιμες ποσότητες 5 αντιβιοτικών εντοπίστηκαν στα δείγματα αυτά μετά από σχετικό έλεγχο. Αυτά τα αντιβιοτικά ήταν η οξυτετρακυκλίνη, η ουσία 4-epioxytetracycline, η σουλφαδιμεθοξίνη, η ουσία ormetoprim και η βιργινιαμυκίνη.
Μάλιστα, αυτά τα αντιβιοτικά εντοπίστηκαν όλα σε δείγματα τροφής που είχαν διατεθεί στο εμπόριο ως προϊόντα "χωρίς αντιβιοτικά".
Το πιο κοινό αντιβιοτικό στα δείγματα ήταν η οξυτετρακυκλίνη, η οποία είναι επίσης το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο αντιβιοτικό σε εκτρεφόμενα ψάρια.
Ενώ τα επίπεδα αντιβιοτικών στα δείγματα ήταν κάτω από το σχετικό όριο που ορίζει η ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), τα επίπεδα αυτά είναι ικανά να προωθήσουν σταδιακά την ανθεκτικότητα ορισμένων βακτηρίων στα αντιβιοτικά, σύμφωνα με τους ερευνητές.
Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Hazardous Materials.
Διαβάστε επίσης:
Το καρδιολογικό σύμπτωμα που δεν πρέπει να αγνοήσετε
Πότε είναι ανησυχητικό το πρήξιμο στους αστραγάλους
Δέκατα που επιμένουν: Τι μπορεί να σημαίνουν
Κοκκινίζουν εύκολα τα αυτιά σας; Δείτε τι φταίει