ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πώς εξηγείται η έντονη εποχιακή επιθυμία για γλυκό;

Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί το καλοκαίρι ένα δροσιστικό παγωτό μας ικανοποιεί, ενώ τον χειμώνα θέλουμε ένα μεγάλο και απολαυστικό σοκολατένιο γλυκό συνήθως;

Πώς εξηγείται η έντονη εποχιακή επιθυμία για γλυκό;

Ο χειμώνας είναι αναμφίβολα η εποχή που τρώμε αψηφώντας τη γραμμή μας. Κάποιοι ειδικοί πιστεύουν ότι υπάρχει κάποια εξήγηση που βασίζεται στην εξέλιξη.

Οι πρόγονοί μας έτρωγαν περισσότερο το χειμώνα για να μπορέσουν να επιβιώσουν στις περιόδους που έκανε κρύο, όταν η τροφή ήταν δυσεύρετη. Δυστυχώς για εμάς, η βιολογία μας δεν έχει προσαρμοστεί στη σύγχρονη ζωή, με την κεντρική θέρμανση και τα σούπερ μάρκετ.

Επιπλέον, αν ανήκεις στο 7% του πληθυσμού των Ευρωπαίων που εκτιμάται ότι πάσχουν από εποχική συναισθηματική διαταραχή (SAD), είναι ακόμη πιο δύσκολο να αντισταθείς στην έντονη επιθυμία να το παρακάνεις με τα γλυκά. Οι λιγούρες για υδατάνθρακες, με τη μορφή των απλών σακχάρων είναι ένα από τα συμπτώματα της SAD.

Οι τροφές που ενισχύουν τα επίπεδα της σπερμοτοξίνης, του «χαρούμενου» χημικού του εγκεφάλου, η οποία μειώνεται το χειμώνα εξαιτίας της έλλειψης ηλιακού φωτός, είναι βασικές για να περάσεις αυτή την εποχή χωρίς να πάρεις βάρος. Όταν τα επίπεδα σπερμοτοξίνης είναι χαμηλά, νιώθουμε πεινασμένοι και αναζητάμε κάτι γλυκό. Όμως, οι τροφές που είναι πλούσιες στο αμινοξύ τρυπτοφάνη (κοτόπουλο, ψάρι ή μπανάνα) βοηθούν τον οργανισμό να παράγει σεροτονίνη.

Οι τροφές που ενισχύουν την παραγωγή ντοπαμίνης είναι επίσης ιδανικές γι' αυτή την εποχή, επειδή τα χαμηλά επίπεδά της σχετίζονται με την έλλειψη ενέργειας και την κακοδιαθεσία.

Προσπάθησε να τρως τροφές που περιέχουν ένα αμινοξύ που ονομάζεται φαινυλαλανίνη, το οποίο περιέχεται στο αμύγδαλο, το αβοκάντο, τα φιστίκια και που ο οργανισμός σου μετατρέπει σε ντοπαμίνη.

Ωστόσο, τον χειμώνα οι περισσότεροι αναφέρουν ότι, ακόμα και αν έχουν ακολουθήσει όλους τους κανόνες της υγιεινής διατροφής, εξακολουθούν να έχουν όρεξη για γλυκό.

Αυτό το οποίο μπορούμε να πούμε με ασφάλεια, είναι ότι εβδομαδιαία μπορούμε να καταναλώνουμε μία μερίδα γλυκού, αρκεί να μην παραλείπουμε να εφαρμόζουμε τους κανόνες της ισορροπημένης διατροφής.

Χρήσιμα tips για την ασφαλή κατανάλωση γλυκών χωρίς να κάνουμε κακό στη σιλουέτα μας είναι:

1. Δεν αντικαθιστούμε κάποιο από τα γεύματα μας με γλυκό, προκειμένου να γλυτώσουμε θερμίδες.

2. Τρώμε μικρή ποσότητα γλυκού είτε μετά το φαγητό μας ή νωρίς το απόγευμα.

3. Παρασκευάζουμε εμείς το γλυκό και αντικαθιστούμε την κοινή ζάχαρη με κάποιο γλυκαντικό (π.χ. σουκραλόζη)

4. Κατά τη διάρκεια της υπόλοιπης μέρας φροντίζουμε να καταναλώνουμε φρούτα και λαχανικά, τα οποία μειώνουν την αποθήκευση λίπους. Επίσης, τα φρούτα λόγω της περιεκτικότητάς τους σε απλά σάκχαρα, μειώνουν την επιθυμία μας για γλυκό.

5. Προτιμάμε επιδόρπια χωρίς ζάχαρη

6. Αν κάνουμε όλα τα παραπάνω και διαπιστώσουμε ότι θέλουμε καθημερινά γλυκά, προκειμένου να μην υποκύπτουμε συνεχώς σε κάποιον γλυκό πειρασμό, επιλέγουμε κάτι από τα παρακάτω:

- Μια δροσερή φρουτοσαλάτα με ποικιλία φρούτων μέλι, κανέλα και ξηρούς καρπούς

- Ζελέ light με φρέσκα φρούτα (1/ημέρα)

-Γιαούρτι με φρούτα, μέλι και ξηρούς καρπούς

- Γιαούρτι με μέλι ή μαρμελάδα ή γλυκό κουταλιού

- Δημητριακά ολικής αλέσεως με γάλα 1,5%

- Μπάρα δημητριακών ολικής αλέσεως με φρούτα ή με σοκολάτα

- Αποξηραμένα φρούτα

- Κακάο ρόφημα αναμεμιγμένη με κρύο ή ζεστό γάλα 1,5%

-1-2 μπισκότα τύπου πτι-μπερ ολικής αλέσεως ή 2 μπισκότα πολυδημητριακών χωρίς ζάχαρη

Με τη συνεργασία της Ευθυμίας Δέδε, Διαιτολόγου- Διατροφολόγου, ΒSc Επιστημονικής Διευθύντριας Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ Άνω Λιοσίων, Ιδρυτικού Μέλους Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας, www.logodiatrofis.gr, www.activekids.gr, www.care24.gr.