ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ο ΠΟΥ αναλαμβάνει δράση για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας στην Ευρώπη

Δίαιτες χωρίς σωματική δραστηριότητα δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα που να παραπέμπει σε οριστική απώλεια κιλών και τη διατήρηση του φυσιολογικού βάρους. Αν και η διατροφή είναι η κινητήρια δύναμη στην απώλεια του βάρους, στη φάση της συντήρησης η άσκηση έχει τον πρώτο λόγο. Αυτό υποστηρίζει –σε ελεύθερη μετάφραση- ο διεθνούς φήμης, καθηγητή της Ιατρικής και Παιδιατρικής στο πανεπιστήμιο του Colorado της Αμερικής, James O. Hill.

Ο ΠΟΥ αναλαμβάνει δράση για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας στην Ευρώπη

Σε ομιλία του, κατά τη λήξη του 8ου Συνεδρίου DIETS της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Συλλόγων Διαιτολόγων, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, με τη συμμετοχή περισσοτέρων από 800 συνέδρων, υπογράμμισε ότι τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο στη μάχη για τη μείωση της παχυσαρκίας και τον έλεγχο του σωματικού βάρους έχει το ενεργειακό ισοζύγιο. Εξειδίκευσε δε τι ακριβώς σημαίνει η φυσική δραστηριότητα για το ενεργειακό μας ισοζύγιο. Όπως είπε, το σώμα μας είναι φτιαγμένο για να λειτουργεί καλύτερα όταν έχουμε υψηλά επίπεδα σωματικής δραστηριότητας. Αντίθετα, όταν δεν υπάρχει η φυσική δραστηριότητα στη ζωή μας, συμβαίνουν αρκετές μεταβολικές αλλαγές στο σώμα μας.

Οι προτάσεις, επομένως, για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας περιγράφουν έναν τρόπο ζωής που δίνει έμφαση περισσότερο στην πρόληψη της αύξησης του βάρους και στην πραγμάτωση μικρών αλλαγών στον τρόπο ζωής απ' ότι στην αντιμετώπιση και σε βαρύγδουπες ή μη ρεαλιστικές αλλαγές, όπως οι πολύ αυστηρές δίαιτες. Προτρέπουν στη ρύθμιση του ενεργειακού ισοζυγίου με αύξηση της σωματικής δραστηριότητας και την υιοθέτηση μιας ισορροπημένης δίαιτας, χωρίς υπερβολικές στερήσεις, που να μπορεί να εφαρμοστεί ρεαλιστικά και να διατηρηθεί σε βάθος χρόνου.

«Οδικός χάρτης» για τη διατροφή στην Ευρώπη

Στο μεταξύ, «τα μανίκια» για την αντιμετώπιση του προβλήματος της παχυσαρκίας στην Ευρώπη σηκώνει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). Διαπιστώνοντας ότι η διατροφή αποτελεί σημαντικό παράγοντα υποβιβασμού της ποιότητας ζωής στην Ευρώπη, ο Οργανισμός, αναλαμβάνει δράση με τον «οδικό χάρτη» για τη διατροφή. Πρόκειται για το νέο πενταετές Πλάνο Δράσης για τα Τρόφιμα και τη Διατροφή στην Ευρώπη.

Τις βασικές αρχές του Action Plan παρουσίασε στο Συνέδριο ο Dr Joao Breda, διευθυντής του προγράμματος Διατροφής, Φυσικής Δραστηριότητας και Παχυσαρκίας του Ευρωπαϊκού γραφείου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Στο πλαίσιο της ομιλίας του, ανακοίνωσε επίσης ότι τον επόμενο χρόνο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας - τμήμα Ευρώπης, θα παρουσιάσει το νέο στρατηγικό πλάνο για τη Σωματική Δραστηριότητα, με σκοπό να κινητοποιήσει τα κράτη να προωθήσουν περισσότερο τη σωματική δραστηριότητα του πληθυσμού, με σκοπό την πρόληψη και αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.

Διαβάστε ακόμη:

Η διατροφικές συνήθειες που... μικραίνουν τη ζωή

Ποιες τροφές αν καταναλωθούν βράδυ προκαλούν μεταβολικά προβλήματα

Δίαιτα: Υπολογίστε εύκολα πόσες θερμίδες καίτε καθημερινά!

SOS: 1 στους 5 Έλληνες παχύσαρκος