Ζωτικής σημασίας οι φυτικές ίνες για τους καρδιοπαθείς
Η κατανάλωση φυτικών ινών μετά το έμφραγμα βελτιώνει μακροπρόθεσμα την υγεία της καρδιάς και αυξάνει τις πιθανότητες πλήρους ανάρρωσης, υποστηρίζουν Αμερικανοί ερευνητές.
Η κατανάλωση φυτικών ινών μετά το έμφραγμα βελτιώνει μακροπρόθεσμα την υγεία της καρδιάς και αυξάνει τις πιθανότητες πλήρους ανάρρωσης, υποστηρίζουν Αμερικανοί ερευνητές.
Η σχετική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση British Medical Journal δείχνει ότι οι ασθενείς που είχαν πάθει έμφραγμα ήταν πιο πιθανό να αποφύγουν τον πρόωρο θάνατο εννέα χρόνια μετά εάν είχαν εντάξει στη διατροφή τους τις φυτικές ίνες.
Για κάθε 10 γραμμάρια φυτικών ινών την ημέρα, ο κίνδυνος θανάτου ήταν κατά 15% μικρότερος.
Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι φυτικές ίνες στη διατροφή μας συμβάλλουν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης.
Η προτεινόμενη ημερήσια κατανάλωση φυτικών ινών είναι τα 38 γραμμάρια την ημέρα και μερικές από τις καλύτερες πηγές του θρεπτικού συστατικού είναι το πορτοκάλι, το αχλάδι, τα αποξηραμένα βερίκοκα, η ψητή πατάτα, τα πίτουρα και το ψωμί ολικής άλεσης.
Η ερευνητική ομάδα από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ εξέτασε δύο εκτενείς αμερικανικές μελέτες που περιελάμβαναν περισσότερους από 4.000 άνδρες και γυναίκες. Όλοι οι ασθενείς είχαν πάθει έμφραγμα και εννέα χρόνια μετά το περιστατικό έχασαν τη ζωή τους 1.133 από αυτούς.
Οι πιθανότητες επιβίωσης μετά το έμφραγμα φάνηκε να συνδέονται άμεσα με την κατανάλωση φυτικών ινών.