Οι τροφές που μειώνουν το κολλαγόνο και ευνοούν τις ρυτίδες
Το μειωμένο κολλαγόνο στην επιδερμίδα συνεπάγεται πρόωρη εμφάνιση των ρυτίδων, ενώ αν το κολλαγόνο είναι σε υψηλά επίπεδα, τόσο πιο αργά θα εμφανισθούν τα σημάδια γήρανσης.
Σύμμαχος του κολλαγόνου είναι η υγιεινή διατροφή, ενώ αντίθετα η ανθυγιεινή τροφή μειώνει την ποσότητα του κολλαγόνου.
Αν τα κύτταρα δεν τρέφονται σωστά, τότε δεν μπορούν να συνθέσουν κολλαγόνο, το οποίο είναι το βασικότερο συστατικό του συνδετικού ιστού του οργανισμού.
Οι εχθροί του κολλαγόνου
Οι τροφές που μειώνουν την παραγωγή κολλαγόνου είναι κυρίως τα τηγανητά και τα επεξεργασμένα τρόφιμα με συντηρητικά. Επίσης, η μη επαρκής κατανάλωση νερού και άλλων ροφημάτων που ενυδατώνουν την επιδερμίδα (φυσικοί χυμοί, τσάι κ.ά.), αλλά και η κατανάλωση αλκοόλ συντελούν στη μείωση του κολλαγόνου.
Οι φίλοι του κολλαγόνου
Αντίθετα, οι τροφές που διατηρούν το κολλαγόνο σε ικανοποιητικό επίπεδο είναι όλα τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά (προσφέρουν πολύτιμες βιταμίνες και αντιοξειδωτικά), οι ελιές και το παρθένο ελαιόλαδο (πλούσια σε βιταμίνη Ε και αντιοξειδωτικά), τα λιπαρά ψάρια, όπως η σαρδέλα, ο τόνος, ο σολομός (για τα ευεργετικά ω3 λιπαρά) και τα γαλακτοκομικά με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά (για βιταμίνη Α).