Γιατί το μαγείρεμα "καταστρέφει" το παρθένο ελαιόλαδο
Μπορεί το παρθένο ελαιόλαδο να είναι το πιο υγιεινό λάδι,ωστόσο, σύμφωνα με έρευνα Πορτογάλων επιστημόνων που δημοσιεύθηκε στηνεπιθεώρηση «Food Research International», όταν θερμαίνεται, χάνει πολλά από ταπολύτιμα συστατικά του.
Συγκεκριμένα, το παρθένο ελαιόλαδο περιέχει περισσότερεςαντιοξειδωτικές ουσίες από τα άλλα έλαια, καθώς και βιοενεργά συστατικά πουλέγονται φαινολικές ενώσεις και συμβάλλουν στην πρόληψη του καρκίνου και άλλωνασθενειών, ωστόσο, κατά το μαγείρεμα η ποιότητά του μειώνεται δραστικά, καθώςαυτές καταστρέφονται.
«Η κατανάλωση αγνούπαρθένου ελαιολάδου αυξάνεται παγκοσμίως, κυρίως λόγω των τεκμηριωμένων οφελώνπου παρέχει στην υγεία», γράφουν οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Πόρτο.
«Ωστόσο, οι διάφορες τεχνικές μαγειρέματος, από το τηγάνισμακαι το βράσιμο στον ατμό έως το μαγείρεμα σε φούρνο μικροκυμάτων και το ψήσιμο,αναμφισβήτητα τροποποιούν το χημικό προφίλ του, ελαττώνοντας τις φαινολικέςενώσεις».
Οι ειδικοί συνιστούν να το θερμαίνουμε το λιγότερο δυνατόν,είτε προσθέτοντάς το λίγο-λίγο στη διάρκεια του μαγειρέματος είτε μετά τηνολοκλήρωσή του.